İşte Beşiktaş'ın bulunduğu Beer Shava'daki Atatürk büstünün asıl hikayesi

İşte Beşiktaş'ın bulunduğu Beer Shava'daki Atatürk büstünün asıl hikayesi

Beşiktaş, Hapoel Beer Shava ile eşleşince Beer Shava şehrindeki Atatürk büstünden haberdar olmayan kalmadı. Peki o büstün hikayesini biliyor musunuz?

Ajans Beşiktaş - Beşiktaş bugün UEFA Avrupa Kupası maçları kapsamında İsrail'in Hapoel Beer Shava takımı ile karşı karşıya geliyor. Şİmdiye kadar sosyal medyada Beer Shava şehrindeki Atatürk büstünü dair paylaşımlarla çok kez karşılaşmışsınızdır.

Biz ise size o büstün ve daha fazlasının hikayesini anlayacağız...

OSMANLILAR HİCAZ DEMİRYOLU'NU BURADAN GEÇİRDİ

19'ncu yüzyılın sonunda, bölgede varlığını hissettirmeye başlayan Osmanlılar, bu bölgeye bir karakol kurdu. Ardından inşa edilen Hicaz demiryolu da buradan geçirildi. (Birüssebi istasyonu)

İSMET İNÖNÜ O BÖLGE İÇİN SAVAŞTI

Birinci Dünya Savaşı sırasında bu bölgede yaşanan önemli muharebelere de "Birüssebi Muharebeleri" adı verilir. Daha sonraları CUmhuriyet'i kuran ve reformları yapan kadroların içinde yer alacak olan İsmet İnönü, "Albay İsmet" olduğu 1.Dünya Savaşı yıllarında burası için çatışmıştır. Ancak Albay İsmet'in kuvvetleri, onlardan 5 kat üstün İngiliz birliklerine direnememiş ve 31 Ekim 1917 tarihinde çekilmek zorunda kalmıştır.

FİLİSTİNLİLER, OSMANLI'NIN YANINDA DURMADI

Böylelikle Beer Sheva İngilizlerin kontrolüne girer. Bölgedeki Filistinliler de İngilizlere karşı direniş göstermez.

1914- 1918 yılları arasında, Beer Sehva cephesinde 298 Türk askeri şehit olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti ise şehitlerini unutmadı. Bülent Ecevit'in başbakan olduğu (2000'ler) koalisyon hükümeti döneminde Türkiye'nin katkıları ile 21 Ekim 2002 tarihinde bölgeye bir şehitler anıtı yapılmıştır.

Daha sonra yapılan girişimler sonucu 31 Ekim 2008’de de Türkiye'de yapılan bir Atatürk büstü anıtın bulunduğu alana getirildi. Meydanın adı da “Mustafa Kemal Atatürk Meydanı” olarak değiştirildi. Şehitler anıtı ve Atatürk büstünün bulunduğu bu meydanda Türk Bayrağı dalgalanmaktadır.

Ne acı ki, Filistin tarafından “Mustafa Kemal Atatürk” adının olduğu bir meydan ve anıt bulunmamaktadır.

Etiketler :