Marcelo: “Irkımın bütün olumlu özelliklerini taşıyorum”

Marcelo: “Irkımın bütün olumlu özelliklerini taşıyorum”

Beşiktaş Dergisi, futbolcu portre kitaplarına devam ediyor. Derginin bu sayısında Marcelo Guedes’in yaşamını anlatan kitap yayınlandı.

Ajans Beşiktaş - Bugüne kadar Beşiktaş Dergisi’nde altı Beşiktaşlı futbolcunun yaşamını anlatan kitap yayınlandı. Beşiktaş Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Arda tarafından hazırlanan Beşiktaş Futbolcu Portreleri kitap dizisinde bu defa Marcelo’nun sıradışı yaşamına ışık tutuluyor.

Marcelo Guedes başta olmak üzere ailesi, sevenleri ve Beşiktaşlı futbolculardan BJK Nevzat Demir Tesisleri emekçilerine tüm çalışma arkadaşları ile yapılan özel röportajlar kaynak alınarak hazırlanan bu kitap, futbolcunun Brezilya’dan İstanbul’a uzanan ilginç hayat hikayesini bizzat kendi ağzından okurlara sunuyor:

“Basit bir mahallede büyüdüm. São Vicente, çok varlıklı olmayan bir şehirdir. Eskiden daha değişikti. Aslında çok tarihi bir memleket ama günümüzde çok kayda değer bir yer gibi algılanmıyor. Praia Grande adında çok güzel bir kumsalımız vardır. Tüm günümü orada ayak voleybolu, plaj topu ve futelama ile geçirirdim. Ancak babam şiddetle buna karşı çıkardı. Ta ki ben on beş yaşıma gelinceye dek. O gün evde ben bayram yaptım. Çünkü babam evi terk etmişti.”

Marcelo Guedes’in babası ile olan gerilimli ilişkisi, Brezilya’daki toplumsal hayata dair çok değişik gözlemleri ve hayat görüşünün çarpıcı dille aktarıldığı bu kitap, futbolcuların da tüm bu ihtişam ve şöhret görünümlerinin arkasında, insani travmalar yaşayan, duygusal ve kırılgan kişiliklerinin gözler önüne serilmesini sağlıyor.

Bunu yaparken de dezenformasyondan, spekülasyondan uzak bir yöntem kullanılıyor: Bizzat Marcelo Guedes’in kendi sözlerini...

Başarılı stoper, kitabın önsözünü şu şekilde kaleme alıyor:

Merhaba

Değerli Beşiktaş taraftarı, hepinizi yürekten selamlıyorum. Oğullarımla beraber birer Kartal selamı yapıyoruz ve sizlerle Beşiktaşlılık duygusunu paylaşıyoruz.

Bu sene de geçen sezon olduğu gibi yine şampiyonluğa koşuyoruz.

Ailemle gittiğimiz restoranlarda, yolda, alışveriş merkezlerinde, kısaca bizle karşılaştığınız her yerde sevginizi esirgemediğiniz için siz büyük Beşiktaş taraftarına ne kadar teşekkür etsem azdır.

Biz Brezilyalılar, duygusal insanlarızdır. Belki de en çok sizlerle benzeştiğimiz yönümüz de bu. Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini biliyoruz.

Ama ben ve ailem, en ufak bir tereddüt yaşamadan bu ülkede kalmayı, Beşiktaş için emek vermeyi tercih ediyoruz. Çünkü biz sizi çok seviyoruz.

Şampiyon bu sene de Beşiktaş olacak! Zafer bizim olacak!

Çünkü ben ve arkadaşlarım buna inandık.

Marcelo Antônio Guedes Filho

Açıkyüreklilikle futbol anlayışını da aktaran Guedes’in kitabında kendine dair ilginç tespitler de yeralıyor:

“Bizim memleketin insanları yıllar yılı Avrupalı ırklar ile yerel Kızılderililer’in kaynaşmasıyla bugüne gelmiştir. Ben de fiziksel olarak, bu melezliğin bir yansıması şeklinde güçlü üst beden, kaslı bir vücut ama buna rağmen ince kaval kemiklerine sahip bir yapıya sahibim. Elbette Brezilya’da da en muteber defans oyuncusu güçlü bedene sahip olmalı. Ancak bizim oralarda hep kabul edilen bir realiteyi söylemeliyim; bir stoper muhakkak surette ince bacaklı ancak maksimum kuvvette olmalıdır. Yani benim gibi...”

Kitabın en ilginç bölümleri ise Marcelo’nun “mesai arkadaşlarının” başarılı stopere dair görüşleri...

Arkadaşlarının bir kısmının Marcelo’ya dair görüşleri şöyle:

Tosic: “Marcelo, beraber oynanması keyif veren bir futbolcu. Onunla birlikte Beşiktaş’ın defans hattında verimli işler yaptığımızı düşünüyorum. Güven veriyor.”

Fabri: “Marcelo’nun oyun anlayışını çok takdir ediyorum. Onunla paslaşırken içim ferah, birbirimizi anlayabiliyoruz ve geri cephede savaşırken bu çok önemlidir.

Ömer Şişmanoğlu: “Onunla abi kardeş gibiyiz. Mutluluk saçan iyi bir insan ve gerçek bir profesyonel Marcelo.”

Adriano: “Esprili, dışa dönük ve eğlenceli. Tüm bunlara rağmen saha içinde de bir o kadar disiplinli.”

Tolgay: “Marcelo defans hattından bizlere oyuna daha fazla katkı sunabilmemiz muhteşem bir destek sunuyor.”

Quaresma: “Golcü olması da bence Marcelo’nun bir stoper olarak en avantajlı yanlarından birisi. Çok güçlü...”

Oğuzhan: “Üst seviyede maça konsantre oluyor. Hava toplarında eşsiz bir hakimiyeti var. Beşiktaş’a çok fazla artı değer katan bir futbolcu.”

Beşiktaş Dergisi Futbolcu Portreleri Dizisi’nde yayınlanan diğer kitaplar:
Gerçekçi oldu, imkansızı başardı: Ricardo Quaresma

Kıtalar arası futbolcu; gökkuşağı ruhlu savaşçı Atiba Hutchinson

İstikrar abidesi, Beşiktaş’ın çimentosu Olcay Şahan

Karakartal’ın asi ruhu, Beşiktaş’ın son Yugo’su Dusko Tosic

Beşiktaş’ın Sarı Fişeği Caner Erkin

Adalı, Avrupalı, Latin Amerikalı: Güven veren kaleci Fabricio