"Oyuncularımla gurur duyuyorum"

"Oyuncularımla gurur duyuyorum"

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, NTV Spor'daki Spor Servisi programında Mehmet Demirkol ile Fuat Akdağ'ın konuğu oldu.

Ajans Beşiktaş - Şampiyon takımın şampiyon teknik direktörü Şenol Güneş, şu açıklamalarda bulundu:

"Biz daha gülmeye geçmedik. Yorgunuz ama mutluyuz. Ben zaten çalışıyorum. Ben geldiğim ilk gün zaten Beşiktaş'ın ismi şampiyonluğa oynar. Bunu söylemeye gerek yok. Takım şampiyonluğa mı oynuyor diyorlar. Benim hedefim neydi söyledim. Ben şampiyonluk kupasını istiyorum diye. Trabzonspor'da şampiyonluk kupasını almadım bana kızıyorlar ama. Beşiktaş'ta 7-8 yıl şampiyonluk kupası almamıştı. Patron, yönetim, başkan hepsi 5 yıllık plan yaptılar. Feda'dan bu döneme geldi. Şampiyon olduk sonucunda. Geçen sene beklenti daha fazlaydı. Ama bu sene hedef takımıydık."

"Talisca, Oğuzhan, Caner..."

"Ben iyi bir kadro kurulduğunda bozulmasından yana değilim. Herkesin görüşüne saygı duyarım ama bende fikrimi söyledim. Değişikliğe uyum sağladık. Belki de takımın değişmesi yararlı oldu. Orta sahanın hiç bozulmamasını istemem. Biz geçen senede savunmaya oyuncu istiyorduk. Şimdi de istiyorum. Transferde sıkıntılar oldu. Bu Başkanla kavgaya kadar gidicek bir duruma götürdü ama öyle bir durum yoktu. Sezon başında 20 oyuncumuz vardı bunların 7'si genç takımdandı. Eylül ayının başında transferleri yaptık. Gelen oyuncuyu oynattık, eski oyuncuyuda dışlayamazsınız. Tam oynatmaya başladık sakatlıklar olmaya başladı. Talisca, Oğuzhan, Caner..."

"Tolgay son haftalarda ön plana çıktı"

"Gökhan'ın da kırığı oluştu. Bu oyuncuların olmasından çok öne çıkan Atiba'ydı, ama son haftalarda Tolgay öne çıktı. Gökhan İnler iyiydi. Forvette Cenk geçen sene çok katkı yapmıştı. Aboubakar yeni gelmişti. Aboubakar ve Talisca genç yetenekli ama eksik oyuncular. Bize tamamlayın diyorlar."

"Talisca'nın bazı eksiklikleri var"

"Bilgiye açığım. Doğaçlama büyüdüm hala yaşıyoruz. Sosa'yı Milan'da ön libero oynattılar ben önde oynattım. Tugay gibiydi... Tugay'ı ön libero oynattım Dünya Kupası'nda. Talisca santrafor arkası, kafa özelliği olmayan uzun boylu oyuncu. Hem çalışma hem anlayış istiyor. Bunları gidereceği anda çok daha iyi olacak. Yetenekleri çok fazla. Eksikleri giderirse dünya çapında bir oyuncu olur."

"Transferleri Başkan yapar"

"Transferlere karışıyorum ama kararı ben vermiyorum. Diyelim ben bir oyuncu istiyorum, sen de başkansın. Sen almazsan ne olacak?  Patron Başkan. Transferi Başkan yapar. Tabi hocanın da fikirlerini alacaksın ama transferi Başkan yapar. Talisca'yı tanımıyordum, söylediler. İzledim, onay verdim. Ben Trabzonspor'dayken Marcelo'yu istedik. Alamadık, PSV'ye gitti. Şimdi bedavaya yakın aldık. Mario Gomez'in bir çok santrafor arasında söylediler bana evet dedim. Mitrovic'i hiç izlemedim. İzleyemem zaten."

"Tolga'ya haksızlık yapıyoruz"

"Ben aldığım oyuncuyu oynatmayabilirim. Oyuncuyu sevgiyle almıyorsunuz ki. Tolga çok iyi bir kaleci, Fabri geldi. Ama Tolga'ya haksızlık yapıyoruz. Gol yediğinde git diyoruz. Fabri yediğinde birşey demiyoruz. Kaleci almak zorunda kaldık. Bana sorsaydınız almazdım. Akhisar maçı, Lizbon maçında yıpranma oldu. Bu sene de Olcay'a kısmet oldu. Taraftar çok iyi ama oyuncuyu sahiplen. Oyuncuya yapılan olumsuzluk herkesi etkiler. Kalecilerle devam edeceğiz. Boyko kiralık gidecek yada satılacak"

"Quaresma müthiş çalışan bir futbolcu"

"Quaresma'ya oyuncu olarak evet dedim. Ama karakterini bilmiyordum, yönetime siz onay veriyorsanız tamam dedim. Quaresma müthiş çalışan bir futbolcu. Futbola aşkla bağlı. Olağanüstü yetenekleri var. En efendi oyuncu bile benden hoşlanmayabilir. Ama zamanla tanıyınca 'İyi, saf adam' diyebilir benim için."

"Oyuncu takımdan özür dilerse..."

"Quaresma bir kaç hareket yaptı. Ama adamı atalım mı atmayalım mı? Bir kasa elma düşünürseniz, kenarında çürük olursa o çürüğü atarsınız devam ettirirsiniz. Oyuncularımla konuşurum. Benden özür dilemesi önemli değil. Yaptığı bir hareket kötü, rakibe zarar verdi mesela. O takımdan özür dilediyse benim için hiçbir sorun kalmaz. Aboubakar, Kiev'de kırmızı gördü sonra da Antalya'da gördü. Bana göre hiçbir suçu yok. O zaman kendini kaybetmişti ama şimdi çok daha iyi durumda. 2 tane hatası var. Bunu düzeltmeye çalışıyorsun. Düzeltmezse takıma zarar verir. Herkes hata yapar, biri az biri çok yapar."

"Ricardo kaç yaşında sen kaç yaşındasın?"

"Adam az çalışıyor takımı sevmiyor. Bende onun önünü açıyorum onu herkes yapar. Yanlış takıma zarar vermemelidir. Oyuncuyu kazanmalıyız. Hata yapan benden değil herkesten özür dileyecek. Quaresma kendini kontrol edemiyordu geçen sene bu sezon yine iyi. Konuştum dışarı alırım dedim. Baktım hiçbir şey yapmadı. Normal düşünemiyor bazen. Yine kart görürse yine dışarı alırım potansiyeli gördüm. Marcelo'da Atiba'da bunu düşünmem. İnsan olarak hepimiz aynıyız. Ben onu övgüyle bir yere getirmeme gerek yok zaten kendini bir yere getirmiş. Bir maç sonrası Talisca idmana çıkmak istemedi. Ricardo ile beraberdi. ''O kaç yaşında sen kaç yaşındasın. O neyi ispatlayacak senin ispatlaman lazım. 10 kat daha fazla çalışman lazım'' dedim.

"Gökhan iyi ama sıra gelmiyor"

"Yeni oyuncular geldi, onlara iyi para vermişsiniz, şans vereceksiniz. Çok maç oynadık, rotasyon yapabildik. Soruyorlar Gökhan İnler neden oynamıyor diye. Gökhan iyi ama sıra gelmiyor. İlk yarıda süre verdim, yeri gelince ikinci yarıda da oynadı.Tolgay'ın müthiş oyun görüşü var. Bazen riskli hareketleri var. Baskıdan çıkmak için geride oynamak istiyorlar."

"Çalışmalar sürecek"

"Stadın geç açılması bizi etkiledi. Şampiyonlar Ligi dönüşü başkan aradı ertesi gün anlaştık. Önce imza attım sonra tesisi gördüm. Bazı çalışmalar vardı. Herşey değişecekti. Başkanın vizyonuyla benim görüşüm örtüştü. Doğru varsa eğer önünü açmak lazım bunun. Siz çok büyük para veriyorsunuz. Son anda tesise gelir, çabucak girip çıkıyor. Oyuncuya boşa para vermişsiniz o zaman. Beraberlik olması lazım. Birbirine uyum sağlayanlar olmalı. Hala çalışmalarımız var. Diğer 2 saha bakıma alınacak. Bir numaralı saha bakıma alınacak. Gençler artık Ümraniye'de maç yapacak. Hala uğraşıyorum."

"Oyuncular Olimpiyat Stadı'na gitmek istemedi"

"Tek tehlikemiz, Olimpiyat Stadı'na oyuncular gitmek istemedi. Sonra Başakşehir sağolsun stadını açtılar. Sonra sahamız bitti. Allah'ta yardım etti. O sahanın olması tam bir mucize. Tesisi, ekonomisi, itibarı, ilgisi tam mucize. Bazen çok kısa yoldan bir şey yapınca her zaman olmasını istiyoruz. Ama her zaman bu olmaz. Plan-program yapmak lazım. Çalışırsan herşey olur."

"Rakibi ezmeye gideceksin"

"Beşiktaş Kulübünün sahası bir avantajdır. Biz Beşiktaş olarak, şampiyon gibi yaşayacağız. En büyük takımsak, rakibi ezmeye gideceksin. Dışarısı içerisi farketmez. Akhisar maçında çok pozisyonumuz var atamadık. Adamlar geldi 2 tane attı. Ben kendi şablonuma bakarım."

"Kulüpler şirketleşmeli"

"Kulüplerin yapısı değişmeli. Şirketleşmeli kulüpler. Altyapı ancak o zaman gelişebilir. Şu anda devlet olmasa futbol oyunu olmaz. Çok para giriyor ama borç çok. Bu olmamalı. Mali yapı şirket gibi olmalı."

"Oyuncularımla gurur duyuyorum"
"Başkan tesislere girdiği zaman heryere girer ama girmesi doğru değil. Tesisten girişte hoca şunu şunu istemiyor diyorlar. Sadece ben değil, başkan da istemiyor. Kimse keyfine göre hareket edemez. Benim keyfime göre hareket alanlarını kısıtlayamaz. İnsan olarak herkes aynıdır orada. Kimsenin birbirinden üstün tarafı yok. Ben oyuncularımla gurur duyarım. Başkan da benimle gurur duyar. Taraftar da başkanın başarısından gurur duyar. Bu bir döngüdür. Ben gittiğim zaman da bu hep böyle olmalı."

"Trabzonspor'un gelişmesini isterim"
"Ben Trabzonspor'un mükemmel olmasını isterim. Ben 5-10 sene sonra büyük kulüp olunca giderim ziyaretine. Gelenin katkı yapacağı sistem olması lazım. Ne kadar mükemmel bir kulüp olursa gurur duyarım. Ben işimi yapayım, mutlu olayım da yeter bana."

"Olcay neden gitti?"
"Rhodolfo ile Ersan ile devre arasına kadar geldik. Sonra Marcelo ile Tosic geldi. Marcelo denk geldi. Ekonomik olarak Ersan konusunda kar edildi büyük bir riskti ama verdik. Rhodolfo sakatlandı. Kaybetsen şampiyonluğu 'Hoca buna nasıl izin verdi' derler. Olcay'ı ıslıkladılar. Nasıl üzüldüm ona ya. Takımın kaptanı, iyi bir insan morali de bozuldu. Gitme sebebi çoktu. Bir sebep değil, bir sürü şey birleşti. Geçen sene hücumda herkes gitti birden kimse kalmadı. Kerim, Olcay, Sosa, Gökhan, Gomez..."

"Mitrovic çok yetenekli"

"Biz Tosic'i stoper diye almadık ama oynatıyoruz, Marcelo'yu tamamlıyor. Defoları var mı? Var. Topu kaptırıyor, sonra geri alıyor. Rahat duramıyor fazla. Mitrovic çok teknik bir oyuncu ama eksikleri var. Şu anki durumu ile Marcelo'nun önüne geçemiyor, solda oynatınca da ona haksızlık yapmış oluyoruz. Kötü oyuncu değil, tekniği yüksek. Önümüzdeki yıl kiralanır mı? Şu an cevap veremem. Ama elimizdekilerden daha iyi bir stoper almamıza ihtiyacımız var. Hep kritik maçlarda oynadı, ona haksızlık yapmak istemiyorum. Yetenekleri var ama eksiklikleri de var. Marcelo bize geldiğinde eleştirilerle geldi. Şimdi durumuna bakın birde."

"Herkes önde oynamak istiyor"
"Herkes önde oynamak istiyor ama sorumluluk istemiyorlar. Oğuzhan bunu çok iyi yapıyor. Bu keyfi alsın, daha bırakamaz. Yetenekli oyuncu her yerde oynar. Engin Baytar çok yetenekli bir oyuncu. Yazık oldu."

"Cenk'in gelişmesi lazım"
"Ozan zaten eksik bir oyuncuydu. Eksik haliyle yukarı çıkmıştı. Ozan'ın büyümeye ihtiyacı vardı. Daha üstüne koyacak bir oyuncu. Böyle devam ederse futbol hayatı biter. Biz 4 oyuncuyu değişerek oynattık. Hepsinden randıman aldık. Buraya bir oyuncu koyarsan 4'ünün önünü kesersin. Biz Aboubakar'ı aldık. Cenk'i attık kenara. Cenk çok çalışıyor ama daha çok çalışması lazım. Antep maçında istekliydi o isteği verimsizliğe neden oldu. Milli takım döneminde iyiydi. Sonra bir düşüş yaşadı. Bunları aşması lazım. Çok yetenekli, zekası da var. Gücünü artırması lazım."

"Caner tekrar sakatlanacak diye korkuyorum"
"Demba Ba farklı bir oyuncu, çok klas bir forvet. Kalmasından yanayım tabi Başkan alırsa. Caner çok çalışkan ama ağır bir sakatlık geçirdi. Şu an durumu daha iyi ama oynatırken korkuyorum. İyiyim diyor ama hazır değil. Tolgay da öyleydi. Sakatlıktan çıktı ben iyiyim diyor. İyisin de hazır değilsin. Caner'i oyuna alırken de korktum ya bir şey olursa diye. Ama Caner bize çok katkı verecek. Zaten sezon başında çok iyiydi."

"Tercih hatası olduğunu düşünmüyorum"

"Fenerbahçe maçında 1-0 öndeydik, Tolgay sakatlandı Necip'i aldık. Gökhan'ı da aldık. Yediğimiz gol için bir tercih hatası olduğunu düşünmüyorum, üst üste taçlar oldu. Hızlı kullandılar, içeriye doldurdular gol oldu."

"Atiba ile Oğuzhan'ın garantisi var"
"Atiba, Oğuzhan, Mitrovic yaptık. Atiba öne bastı arka alan boşaldı. Oraya Mitrovic'i aldık. Ama başardı. Oğuzhan da o gün tempolu oynadı. Necip, Tolgay koydum. Necip-Atiba-Tolgay benim ideal savunma dizilişim. Ben top kullanmak istesem Oğuzhan'ı zaten kullanıyorum. Atiba kendine iyi bakıyor. Orta saha değişmeli oynuyor."

"Oyuncular iyi olmak zorunda"
"Gidecek olan olursa başka dizilişler ortaya çıkar. Gökhan Töre iyi çalışıyor. Konuştum onunla hazırım diyor. Güçlü  olması lazım. Bu oyuncular kalırsa hepsi şans bulur ama Atiba-Oğuzhan'ın garantisi var. Önümüzdeki yıl bütün oyuncular bu yıldan daha iyi olmak zorunda."

"Ekonomi, taktik, ideal..."
"Demba Ba'nın kalmasını istiyorum. Oynayanları tutarım kesin, oynamayan gider. Oynayan öndedir ama garantisi yoktur. Ona oyuncunun formu çalışması karar verir. Seneye bu kadro daha iyi olmalı. Transfer başlı başına bir iş. Ekonomik, teknik, ideal bu 3'lüyü iyi kullanmak zorundayız. Ben kulüple görüşme yapmadım ama işim devam ediyor. Kulüp diyor ki 1 yıl daha benimlesin. Tamam işime devam edeceğim o zaman. Gitmek istemiyorum. Ama buna yönetim karar verir."

"Benim hayatım futbol"
"Benim hayatım futbol. Bizim sponsorumuz var. Maviyi severim. Sen takarsın ama bordoyu da severim. Mavi çok güzel renk, gökyüzünde denizde... Hep mavi alırım. Ben idmangüçlüydüm Trabzon'da. Ama buraya gelince siyah-beyaz rengin ağırlığını anladım. Asil bir renk."

"Tolga çok iyi bir kaleci"

"Kaleciliği severek yapmadım. Altyapılarda ilerde oynadım. Sakatlık beni etkiledi. 2 dişim kırılmıştı. Doğan Babacan hakemdi. Kart göstermemişti. Çok ağır sakatlık geçirdim. Dünyada en beğendiğim kaleci Neuer. Ben Tolga'yı çok beğeniyorum. Çok iyi kaleci, Onur'da öyle. Çok çalışıyor. Volkan Demirel çok özgüvenli. İyi maçlar çıkardı. Ama biraz kendini gerdi. Volkan Babacan çok çıkış yaptı. Anormal bir çıkış yaptı. Yerini biliyor. Fabri iyi kaleci diyoruz ama çok hatalı yediği golleri var. Lyon maçında etkilendi. Ama çok iyi bir karakter. Çok iyi çalışıyor. Zor bir iş kalecilik, tek başınasın hep."

"Şampiyonlar Ligi'nde başarısızım"

"Beni eleştiriyorlar finalde başarılı olamıyor diye. Ya zaten ben oraya kadar getiriyorum. Nasıl getiriyorum oraya kadar? Nasip bu gerçekten. Ben Trabzonspor'dayken İnter bizi yaktı. Bu sene Kiev maçı. Grubun en kötü takımı. Bizden 4 puan aldı. Orada ilk golü kötü yedik. Ama iyi oynuyorduk. Sonra bir kırmızı bir penaltı... Şampiyonlar Ligi'nde başarısız görüyorum kendimi. Önemli olan iyi futbol oynamak. Hiçbir maçta ezilmedik bu sene. Ajax, Lyon'u ezdi. Top oynayan takımlar da bu sürprizler olur. Futbol oynamaya çalıştık. Başakşehir maçında çok kötü oynadık. Hiçbir şey yapmadık. Ben bunu kabul etmiyorum."

"Barcelona'yı seviyorum"

"Ben dar alanda oynamayı seviyorum. Paslı oyunu Barcelona yapıyor. Ondan Barcelona'yı seviyorum. Nasıl oynayacaklar ne yapacaklar diye izliyorsun maçı. Türkiye'de de bunu istiyorum ben. Oyunu okumayı öğrenmek için üniversite okudum."

"Ben dar alanda oynamayı seviyorum"

"Ben dar alanda oynamayı seviyorum. Paslı oyunu Barcelona yapıyor. Ondan Barcelona'yı seviyorum. Nasıl oynayacaklar ne yapacaklar diye izliyorsun maçı. Türkiye'de de bunu istiyorum ben."

"Oğuzhan çalışırsa her şeyi yapar"

"Oğuzhan çalışırsa her şeyi yapar. Potansiyeli var, Arda gibi o da büyük takımlarda oynar. Trabzonlu zaten, o yüzden oynatıyorum onu" (Gülerek)