ÖZEL | Beşiktaş için Çin neden önemli? İşte rakamlarla Çin futbol pazarı

ÖZEL | Beşiktaş için Çin neden önemli? İşte rakamlarla Çin futbol pazarı

Beşiktaş, geçtiğimiz yaz Çin'e giderek globalleşme yönünde büyük bir adım attı. Siyah-beyazlı kulüp bu tarz seyahatlerini arttırarak devam edeceğini açıkladı. Peki Çin seyahatleri Beşiktaş'a ne kazandıracak?

Ajans Beşiktaş Özel - Başkan Fikret Orman, siyah-beyazlı kulübün marka değerini yükseltmek ve dünya çapında hedeflerdiği 100 milyon taraftar kitlesine ulaşmak adına Uzak Doğu'ya seyahatler düzenlemeye başladı. Beşiktaş ilk olarak geçtiğimiz yaz mevsiminde Çin'e gitti. Kısa süreli bir seyahat yapan Beşiktaş, Çin'de Almanya ekibi Schalke 04 ile bir hazırlık maçı oynadı.

Başkan Orman Çin'de röportaj verdi!

Takımdan önce Çin'e giden Başkan Fikret Orman, Çin'in en yüksek tirajlı gazetesine röportaj verdi. Beşiktaş-Schalke 04 karşılaşması Çin ulusal kanalından yayınlandı. Siyah-beyazlı takım maçın ardından Türkiye'ye geri döndü. Beşiktaş, bu seyahatlerini arttırarak sürdürecek. Malezya, Endonezya gibi ülkelere de gidecek olan Beşiktaş'ta hedef 100 milyon taraftar.

Beşiktaş'tan iki isim transfer olmuştu!

Nüfusu 1.5 milyara dayanan Çin, futbola yaptığı yatırımlar ve flaş transferleri ile dünyanın gündeminde en üst sıralarda yer alıyor. Devletin de kulüplere destek vermesi sayesinde Çin'de adeta bir transfer çılgınlığı yaşanıyor. Beşiktaş'tan Demba Ba'nın Çin'e transfer olmasıyla Türkiye gündemine de giren Uzak Doğu ülkesi, özellikle oyunculara verdikleri yüksek bonservis bedelleri ile ülkemiz takımlarının da iştahını kabartıyor. Beşiktaş, Demba Ba'yı 13 milyon euro, Ersan Adem Gülüm'ü ise 7 milyon euro karşılığında Çin kulüplerine satmıştı.

Çin, bu transferleri neden ve nasıl yapıyor?

Çin, yıllarca şike ve futbolda yaşanan yolsuzluklar ile boğuşmak zorunda kaldı. Ülke son birkaç yıldır bu kötü imajı ortadan kaldırmak adına sistemli olarak çalışmalara başladı. ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Uzak Doğu ülkesi Çin ekonomi, sanayi ve bilimde gösterdiği ilerlemeyi yeşil sahalara da taşımayı hedefliyor. Çin hükumeti bu doğrultuda kulüplerin yatırım yapmalarına destek veriyor ve teşvikte bulunuyor. Kulüpleri satın alarak ya da sponsorlukla maddi kaynak sağlayan dev bütçeli holdingler Çin Futbolunun lokomotifliğini üstleniyor.

Yayın gelirleri yükseldi!

Çin Ligi takımları genelde dünya çapında tanınmış olan isimleri transfer ederek kaliteyi yükseltti. Bu sayede ülkede futbola ilgi arttı. Stattlardaki doluluk oranı 20 bin seviyelerine ulaşarak, Avrupa'yı yakaladı. İlginin artması, yayın gelirlerini de arttırdı. 2015'te yerel kanalların 9 milyon dolara aldığı yayın ihaleleri transferler sonrası önümüzdeki 5 sezon için 1,25 milyar dolara satıldı.

En büyük hedefleri!

Çin'in en büyük hedeflerinden bir tanesi de bölgesel olarak rekabet halinde oldukları Kore ve Japonya'yı yakalamak. Ancak bu durumun hemen gerçekleşemeyeceğinin de farkındalar. Çin yönetimi bu amaca ulaşabilmek için uzun vadede reformlar yapmaya devam ediyor.

Çin, dünya futbolunu da etkiledi!

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ülke genelinde futbolu popüler hale getirip dünya çapında başarı elde etmek istiyor. Bu nedenle büyük bir plan hazırlattı. Buna göre ülke çapında 20 binin üzerinde tamamen futbol temalı okul ve kolej açılarak en az 100 bin profesyonel futbolcu yetiştirilecek. Yabancı yıldızların ülkeye gelmesi ile birlikte yayın hakları 21 milyon dolardan 300 milyon dolarlık dev bir pazara dönüşmüş durumda. Yabancı oyuncuların desteği ile geliştirilmeye çalışılan sektörün 2025’te 1 trilyon dolarlık bir pazar olması planlanıyor.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da siyah-beyazlı kulübü bir dünya markası haline getirip Çin başta olmak üzere diğer ülkelerde de tanınırlığını arttırarak, bu pazarlarda hep yer almasını amaçlıyor. Siyah-beyazlı takımın sıradaki durağının Malezya olduğu iddia edildi.

YASAL UYARI: BU HABER "AJANS BEŞİKTAŞ" TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAKSIZ KULLANILAMAZ. Bu içerik telif hakları mevzuatınca korunur. Kaynaksız kopyalama yapanlar hakkında yasal işleme başvurulur.

Etiketler :