Rakibimizi ayağa kaldıran mucize başkan!

Rakibimizi ayağa kaldıran mucize başkan!

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’ndeki rakibi Hapoel Beer Sheva, kulübün sahibi Alona Barkat ile dikkat çekiyor.

İsrail’de futbol kulübü sahibi olan ilk ve tek kadın Barkat, takımın son yıllardaki mucizevi yükselişinin baş mimarı. 47 yaşındaki Alona Barkat, bir süre yaşadığı ABD’den 2004’te ülkesine döndü. Maccabi Tel Aviv’in sahibi Lonnie Herzikovic ile kurduğu iş ilişkisi bir süre sonra bu kulüple ortaklık anlaşmasına yol açtı.

Tel Aviv Üniversitesi’nde araştırma enstitüsü kurma faaliyeti sırasında tanıştığı Beersheba kentinin önde gelen isimlerinden Elalouf, kendisini Hapoel Beer Sheva Kulübü’nü satın almaya ikna etti. Alona Barkat’ın bu girişimi başlarda şaşkınlık yaratsa da, bir süre sonra ne kadar doğru bir adım olduğu ortaya çıkacaktı.

2007’de 2.1 milyon euroya satın aldığında ikinci ligde olan takım, hem ekonomik hem sportif olarak zor bir dönem geçiriyordu. Ayrıca taraftar yüz çevirmiş, maçlar boş tribünlere oynanıyordu. İlk üç yıl çok zorlu geçti. İkinci ligde yoluna devam eden Beer-Sheva gelişim gösteremedi.

Maccabi’yi solladılar

İsrail’in güneyinde çölün ortasında olması nedeniyle iyi futbolcular Beer-Sheva’ya gitmek istemiyordu. Uzun yıllar Belçika’nın Genk takımında top koşturan ve ülkenin en iyi forveti olarak kabul edilen Elyaniv Barda’nın 2013’te transfer edilmesi, bu konudaki makus talihi değiştirdi. Milli futbolcuyu, alt yapısından yetiştiği memleketinin takımına gelmesi için başkan ikna etti.

Barda’nın kadın başkanın hatırına bu teklifi kabul etmesinin ardından, yıldız isimler Beer Sheva’ya transfer olmaya başladı. Gün geçtikçe daha güçlü bir ekip haline gelmeye başlayan kırmızı-beyazlılar, 2013-14 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Maccabi Tel Aviv’in ardından ikinciliği aldı. Beer Sheva 2015-16’da şampiyon olarak 1975-76’dan sonra ilk kez ülkenin en büyüğü olmayı başardı.

2007’de İsrail ikinci liginde sıradan bir takım olan Hapoel Beer-Sheva, 2009’da birinci lige yükseldi. İlk 4 sezon orta sıralarda yer alan takım, 2013-14’te aldığı ikincilik ve Avrupa kupalarına katılarak dikkat çekti. 2014-15’te ligi üçüncü bitiren Sheva, sonraki sezon İsrail’i salladı. Maccabi Tel Aviv ile girdiği yarışı önde tamamlayıp şampiyonluğa ulaştı. Bu sonuçla Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı da elde eden Beer-Sheva, 3. turda Celtic’e elenmekten kurtulamamıştı. (Milliyet / Onur Dinçer)