Ronan Murphy Beşiktaş'ın dünyaca ünlü sloganını yakından inceledi

Ronan Murphy Beşiktaş'ın dünyaca ünlü sloganını yakından inceledi

Goal'ün Uluslararası edisyonunda, Beşiktaş'ın interneti kavuran Come to Beşiktaş kampanyasıyla ilgili bir yazı kaleme alındı.

Ajans Beşiktaş - Transfer duyuruları, futbol kulüplerinin pazarlama stratejilerinin büyük bir parçası haline geldi.  

Kulüpler yeni transferlerini duyurduklaru bu videoları çekebilmek için binlerce euro harcıyorlar. Her kulüp, diğerini bu alanda alt etmeye çabalıyor. Kesin olan bir şey var ki, tüm kulüpler bir pazarlama fenomeni haline gelen 'Come to Beşiktaş'ı taklit etmeye çalışıyorlar. Bu basit slogan, Ricardo Quaresma'nın Pepe'yi Beşiktaş'a davet ettiği videonun yayınlanmasıyla birlikte, dünya futbolunun en popüler cümlesi haline geldi.

Quaresma'nın Pepe'ye Beşiktaş'a gelmesini söylediği video ilk bakışta çok amatörce görünüyor ama aslında bu amatörlük, bilerek ortaya konulmuş bir pazarlama dehası. Come to Beşiktaş sloganı, taraftarların bazı futbolcuların sosyal medya hesabına yağdırdığı mesajlardan geliyor.

Beşiktaş İletişim Direktörü Candaş Tolga Işık, bu sloganın ne denli popüler olduğunu fark edip, kulübün bir pazarlama stratejisi olarak bundan faydalanması gerektiğini düşünmüş.

Pepe Fikret Orman Besiktas

Işık, Goal'e verdiği demeçte "Bizim transfer listemizde olan, görüştüğümüz bir oyuncuyla ilgili haberler çıktı ve taraftarlarımız da bu ismin sosyal medya hesaplarının altına ‘’Come to Beşiktaş’’ yazmaya başladılar. Ama öyle 3 bin-5 bin değil, 6 milyona varan yorumlar yapıldı ve bu bir slogan haline geldi. Transfer döneminde bir kampanya fikri bulmaya çalışıyorduk, ben de hazırda olan sloganın üzerinden yürüyelim dedim." diyor.

"BJK TV Genel Müdürümüz Bülent Ülgen'le son derece alakasız bir yerde, son derece alakasız bir konu konuşuyorduk, Bülent: 'Pepe’nin gelmesinde  Quaresma’nın payı yok mu?' diye sordu, ben de var dedim. Bunun üzerine Bülent: 'O zaman Quaresma arasın Pepe’yi' deyince ben de bu fikri buldum.

Ekip arkadaşlarımızdan Umut Kutlu’nun ve genel müdürümüz Bülent Ülgen’in ellerine birer telefon verdik; Umut Quaresma oldu, Bülent Pepe oldu ve birbirlerini aradılar. Mizanseni orada gerçekleştirdik; Umut: 'Hello amigo, come to Beşiktaş' dedi, Bülent de 'I’m coming to Beşiktaş' diye cevap verdi ve ortaya böyle bir video çıktı.

Önce herkese çok basit geldi ama sosyal medyada ne kadar basit, ne kadar kısa, ne kadar espriliyse o kadar çabuk tüketiliyor. İlk başta insanlara çok basit gelmesinin sebebi de futbolcu ve başkanın yan yana olduğu, imzaların atıldığı fotoğraflara alışık olmalarıydı. Başkanımız çok destek oldu, çok beğendi; başkan beğenince ben de yaptım."

"Ben özellikle bunun profesyonel bir iş olmasını istemedim çünkü amacım salgın haline gelmesiydi. Çocuk kız arkadaşına ‘’Come to sinema’’ desin, evlenme teklifi etsin… Benim derdim buydu.

Profesyonel bir kamerayla, yönetmenle çeksen insanlar kendine uzak hissederdi ama kendi kendine yapabilmen bunu içselleştirdi. Çekilen tüm videoların izlenmesi milyarı geçti, gelmiş geçmiş en önemli iletişim kampanyalarından biri haline geldi. "

Süper Lig'de son iki sezonu şampiyon tamamlayan Beşiktaş, 2016-17 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek final oynadı.

Bu iyi performanslara ek olarak Come To Beşiktaş videoları, Pepe, Alvaro Negredo ve Gary Medel gibi oyuncular için Beşiktaş'ın bir cazibe merkezi haline gelmesinde rol oynadı.

Çok etkili oldu, diyor Candaş Tolga Işık ve ekliyor:  "Beşiktaş'ın dünya çapında tanınan bir marka olmasını sağladı.

"Bu hale gelmesindeki en büyük etki sporcu arkadaşlarımızın performansı oldu. Beşiktaş hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de Süper Lig’de çok iyi futbol oynuyor, biz de onu insanlara anlatıyoruz.

‘’Come to Beşiktaş’’ akımının bu kadar yükselme sebebi de bu. Pepe, Quaresma, Negredo, Lens, Medel, Vida çok önemli isimler; onları Beşiktaş’a getirmek de çok önemli. Afrika’dan, Amerika’dan, Almanya’dan, Çin’den ‘’Come to Beşiktaş’’ videoları geliyor.

Yeni bir program başlatıyoruz; arkadaşlarımız bütün dünyadan gelen ‘’Come to Beşiktaş’’ videolarını gösterecekler. Geçen bir arkadaşım göndermiş; Newyork’ta bir arabanın arkasında ‘’Come to Beşiktaş’’ yazıyor, yazan adam Türk de değil ama çok sevmiş sloganı. Beşiktaş’ın tanıtımı açısından mükemmel bir iş oldu, global iletişime de çok fazla katkı sağladı."

Pepe Quaresma Besiktas 25092017

Beşiktaş'a birçok büyük yetenek geldi ama Pepe'nin takımda görmek istediği bir oyuncu daha var: Real Madrid'in süper yıldızı Cristiano Ronaldo.

Portekizli yıldız, CNN'e verdiği demeçte "Ronaldo'nun buraya gelmesini elbette isterim. Saygımın sonsuz olduğu, benim için çok önemli bir arkadaş. Eğer mümkün olursa elbette Ronaldo'nun Beşiktaş'ta oynamasını isterim." şeklinde konuştu.

Bu demecin ardından Beşiktaşlı taraftarlar Cristiano Ronaldo'nun Instagram sayfasını Come to Beşiktaş yorumlarıyla doldurdular. Ronaldo ise bu duruma "Pepe ve Quaresma var, bana ihtiyaçları yok" şeklinde esprili bir yanıt verdi.

Ama Candaş Tolga Işık'a göre imkansız diye bir şey yok.

"Transfer işlerine ben bakmıyorum. Beşiktaş’ta Pepe oynuyorsa, Quaresma oynuyorsa, Medel oynuyorsa, Vida oynuyorsa neden Ronaldo oynamasın?"

 

Etiketler :