"Şenol Güneş 'pireyi' deve yapmış"

"Şenol Güneş 'pireyi' deve yapmış"

Milliyet gazetesi yazarı Mustafa Anıklı, Olympiakos-Beşiktaş maçını analiz etti.

Ajans Beşiktaş - Mustafa Anıklı bugünkü köşesinde şunları yazdı:

Yok aslında birbirimizden farkımız... Ha Türk ha Yunan... Kültürümüzdeki benzeşmenin yanında, futbol kültürümüz de o kadar yakın ki...Adam seni açık ara liderliğe götürmüş, Avrupa'da devam etmeni sağlamış, ama üç maçlık yenilgi, teknik direktörleri Bento'nun ipini çekmeye yetmiş.

Aynı Türkiye'deki gibi değil mi? Pire için yorgan yakmak işte buna denirdi.

Ancak kaderin cilvesi, Olympiakos'un golünün, çoğunlukla Bento'nun 18 kişilik kadrosuna bile giremeyen Cambiasso'dan gelmesi... 36'lık oyuncunun 36'da golü atması ise ayrı bir nüanstı.

Olympiakos'un Beşiktaş ile aynı sınıf takım olduğunu söylemek güç... Ancak maça başlayan takıma, futbol anlayışına ve Şenol Güneş'in kafa yapısına bakıldığında "pireyi deve yapmışlar" demek de güç değildi.

Maça presle başlayan Yunan ekibi, önceliğini Beşiktaş'ı durdurmaya vermişti. Çünkü biliyordu ki, Pire'de gol atamayan bir Kartal olursa, bir de kendisi kazanırsa İstanbul'daki rövanş çok daha kolay geçebilirdi.

Golü buldu ama yedi de Olympiakos... Üstelik ikinci yarı Beşiktaş için güç gösterisi halinde geçti. Ancak kaleci Leali'nin yardımı olmasa Beşiktaş'ın kilidi açabilmesi biraz uzun sürerdi. Leali, adeta "Vatanım sensin" dizisinde Türkler lehine çalışan Yunan Albayı Cevdet gibiydi! Çünkü golü atan Aboubakar'ın o ana kadar şutu bile yoktu.

Beşiktaş'ın kazanabilecek durumu yok muydu? Çoktu. Kartal'ın 5 korner bulduğu 90 dakikada Olympiakos'un böyle bir şans yakalayamaması bile karşılaşmanın kısa bir özeti gibiydi.

16 Mart'taki rövanş, Beşiktaş için çok daha rahat geçecektir. Daha önce de söylediğimiz gibi, iki takım arasındaki sıklet farkı o kada bariz ki, gelecek perşembe, hem Beşiktaşlılar hem de Türk futbolseverler açısından yeni bir başarının, yeni bir turun ev sahibidir. Belki de bu durum, Beşiktaş'ın finali için bir müjde olacaktır.

Bir de taraftar için iki kelime söylemek gerek. Neymiş, UEFA, siyah-beyazlılara bu maçı yasaklamış. Ne gam! Yunanistan vatandaşı olan binlerce soydaşımız maça gitmeye kalksa o stada sığar mıydı? Nitekim tribündeki bir avuç Türk bile sesimizi duyurmaya yetti de arttı bile...