Spor Bakanı: "A Milli Takımı bir Türk teknik adam çalıştırmalı"

Spor Bakanı: "A Milli Takımı bir Türk teknik adam çalıştırmalı"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak gündeme ilişkin soruları açıklamalarda bulundu.

Ajans Beşiktaş - Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, aktif sporculuk hayatında başarılı olan isimlerden daha fazla faydalanmak istediklerini dile getirdi. A Milli Takım'ın hazırlık maçlarında aldığı sonuçların kendilerini telaşlandırdığını anlatan Bakan Bak, şunları kaydetti:

"2018 FIFA Dünya Kupası'na milli takımımızın katılamaması bizleri üzdü. Milli takımımızın belli dönemlerde jenerasyon olarak çıkışları vardı ama bu jenerasyonu yakalayamadık. Arzu ettiğimiz neticeleri alamadık. Çok kıymetli oyuncularımız var ama bir türlü olmadı. İtalya da Dünya Kupası'na gidemedi. Herkes çaba gösterdi ama Avrupa elemelerinden çıkmak kolay değil. Daha önce 2002'de dünya üçüncüsü olmuştuk. İyi bir jenerasyon vardı. Galatasaray'ın UEFA Kupası şampiyonluğu vardı. Milli takımda yer alan sporcuların büyük çoğunluğu Galatasaray'dan geliyordu. Lucescu'nun gelmesiyle son 4 maçta istediğimiz neticeleri elde edemedik. Hazırlık maçlarındaki sonuçlar da bizleri telaşlandırdı. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için üzerimizdeki sıkıntıyı ve kara bulutları dağıtacağımıza inanıyorum. Yetenekli ve heyecanlı bir toplumuz. Bunu başarabileceğimize inanıyorum."

Futbolda ciddi altyapı yatırımları gerektiğini aktaran Osman Aşkın Bak, şu ifadeleri kullandı:

"Milli takımımızın Rusya'ya gidememesi bizi üzüyor. Rusya'da yer almayı çok isterdik ama olmadı. TFF, özerk bir yapıya sahip. Kendi çerçevesinde kararlarını alırlar. Onlar da milli takımın başarılı olmasını isterdi. Bir takım sıkıntılar yaşadık ama aşacağız. İleri bakmak ve 80 milyonluk ülkeden başarılı bir milli takım çıkarmak çok önemli. Bunun için de jenerasyon yakalamak ve ekol olmak gerekiyor. Ciddi altyapı devrimine ihtiyacımız var. Altınordu'dan çıkan Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü var. Şimdi Trabzonspor'dan 2 oyuncumuz geliyor. Bursaspor'dan oyuncular var. Bunlar bir arada oynayarak toparlayacaklar ve güzel bir jenerasyon yakalayacağız. Onun ötesinde kulüplerimizin altyapıya ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Altyapıda da antrenörlere ve çalışanlara ciddi yatırım yapması lazım. Çok düşük ücretler vererek başarılı sporcuların gelmesini beklemek doğru değil. Her antrenörün dünya futbolundaki değişim ve gelişimleri takip etmesi ve bilimle sporculara bunları aktarması çok önemli."

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Türk sporunun ekol olması için altyapıda devrim niteliğinde adımlar atılması gerektiğini, bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Milli takımda yaşanan sorunların kendilerini de etkilediğini dile getiren Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milli takımın başarısı tüm ülkenin başarısı. Yaşanan her sorun bizleri de etkiliyor. Ampute Milli Takımı'nın elde ettiği başarı var. Seyirci rekoru kırarak oynadıkları İngiltere finali ve elde ettikleri başarı herkesi çok mutlu etti. Böyle bir heyecanı yaşamayı arzu ediyoruz. Bunu da çok güzel yaşayan bir ülkeyiz. Türk sporunun ekol olması için altyapıda devrim niteliğinde ciddi adımlar atmamız lazım. Biz de bu işin gerçekleşmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Ülkemizin gençleri yeteneklidir. Bunun örnekleri geçmişte ve günümüzde mevcuttur. Avrupa'da oynayan sporcularımız var. Bir Arda Turan kolay yetişmiyor. Dünyanın en önemli takımlarından birinde oynuyor. Gökdeniz Karadeniz ve Fatih Tekke Rusya'da oynadı. Sistem içinde, bilimi kullanarak altyapıya yatırımlar yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu işin meyvelerini toplamak zaman alıyor. Güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Yöneticilerimize ve teknik heyetimize güveniyoruz."

Bakan Bak, Türkiye'de menajerlik sisteminin tam yerleşmediğini söyledi. A Milli Takım'ın aday kadrosuna çağrılan bazı oyuncularda menajerlerin etkili olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu:

"Menajerlik sistemi bana göre Türkiye'de tam yerleşmiş bir yapı değil. Oturmuş bir sistem yok. Bazı ilişkilerle yürütülen bir süreç var. Bunun çok iyi kontrol edilmesi lazım. Sistem, oyuncuların yetişmesinde ve geleceğinde önem arz ediyor. Oyuncunun milli takımda yer alması transferinde etki eden faktörlerden. Sporcunun hakkıyla oralara gelmesi gerekiyor. Yeşil sahaya çıkıldığında herkes kimin ne olduğunu görür. Sizi bir yerlere birileri taşır ama sahaya çıktığınızda kendi yeteneklerinizi göstermek zorundasınız. Bu sistemin sağlıklı işlemesi gerektiğini düşünüyorum. Lisanslı yapıya kavuşturulması, kişilerin kaliteleri, sporcu haklarının korunması ve avukatıyla her şeyi yöneten bir sistemin olması, hem kulüplerin hem sporcuların hem de futbol ailesinin faydasına. Sistemin iyi kurgulanması lazım. Bu işi yapanların iyi yetişmiş, profesyonel kişiler olması spor endüstrisinin yararına olacaktır."

Sporda liyakatin çok önemli olduğunu anlatan Bak, "Yeşil sahada kimse sizinle beraber değil. Hem sırıtır hem de böyle eleştirilerle karşı karşıya kalırsınız. 'Bunu kim çağırdı, nereden buldunuz' derler. Hem sporcu için hem de diğer konular için çok doğru olmaz. Onun için hata varsa mutlaka düzeltilmesi lazım. Bu tip şeyler hem sporcunun, hem sporun hem de sistemin marka değerini yaralar. Kalitenin ön planda olduğu, Sezar'ın hakkının Sezar'a verildiği bir sistemin olması çok daha doğru. Sahaya çıktığınızda yetenekleriniz veya sizi biri oraya taşıdıysa ortaya çıkacaktır. Değerlendirmeyi de hem seyirci hem de toplum yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Milli takımın geçmişte Türk teknik direktörler yönetiminde başarılı olduğunu kaydeden Bakan Bak, "Türk Milli Takımı'nı Türk antrenörün çalıştırmasını arzu ederim. Geçmişte görev alan hocalarımız oldu. Onlarla başarı elde ettik. TFF'nin yaptığı görüşmelerde teknik adamlar sorumluluğu almak, kontratını bırakıp gelmeyi arzu etmediler. Fazla alternatif de kalmadı." diye konuştu.

Osman Aşkın Bak, A Milli Futbol Takımı'nı Türk teknik adamın çalıştırmasını arzuladığını dile getirdi. Bak, sporun Türkiye'nin uluslararası hedeflerine hizmet etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Spor bir endüstri. Bunu kabul ediyoruz ancak sporun uluslararası arenada da bu ülkenin hedeflerine hizmet etmesi gerekiyor. Bunun kapasitesi de sizin sporcu potansiyelinize bağlı. Onun için altyapıya devrim gibi yatırımları söylüyoruz. Tüm dünyada yabancı oyuncu var. Kimse itiraz etmiyor. Kimse karşısında olmaz ama milli takımın aldığı neticeler bizi üzüyor. Beklentilerimizi ve hedeflerimizi karşılamıyor. Bunu, bu yapı içinde olan kulüplerimiz ve teknik heyetlerle değerlendirmemiz gerekiyor. Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Esas sorun üretmemek. Bu sisteme sporcu getirmediğiniz sürece sürdürülebilir değil. Dışarıdan oyuncu getirerek borçlanıyorsunuz. Ne yaparsanız yapın, kendinizin bir kaynak yetiştirerek sürdürmeniz lazım."

Eski futbolcuların teknik direktörlükten önce altyapılarda görev alması gerektiğini kaydeden Osman Aşkın Bak, şu ifadeleri kullandı:

"Özerk yapıya sahip federasyonlar kurslar açıyor. Sadece kursa gitmek yetmiyor. Kulüplerde takım sayısını çoğaltmamız lazım. Futbolu bırakınca hemen bir takıma antrenör oluyorlar. Altyapıda çalışmıyorlar. Abdullah Avcı'yı oynadığı yıllardan tanırım. Milli takım altyapılarından görev aldı. Futbolu bıraktıktan sonra hemen bir takımın başına geçmek çok başarılı bir metot değil. Teknik adamların da belli bir aşamadan geçerek gelmesi lazım. Aktif sporculuk zamanında lisan öğrenmeleri, bu konuları takip etmeleri gerekiyor. Kaliteli eğiticilerle ve yöneticilerle sisteme verdiğimiz her bir birey çok daha nitelikli olarak devam ediyor. Sporcularımızın çıkışı ile inişi arasındaki süre kısa. Bazı oyuncular, 16'dan 36 yaşına kadar görev yapıyor. Bizde bunu yapabilen oyuncu sayısı az. Nedeni, eğitim ve gelişim sürecini iyi kurgulamamızdan kaynaklanıyor. İspanya'daki Gasol 36 yaşında oynadı. Pek çok yetenekli sporcuları yaşam tarzı ve çevreden dolayı kaybettiğimizi görüyoruz. Sistemin tekrar değerlendirilmesi ve önlemler alınması gerekiyor."

Etiketler :