TARİHTE BUGÜN | Şenol Birol, Beşiktaş formasıyla ilk maçına çıktı!

TARİHTE BUGÜN | Şenol Birol, Beşiktaş formasıyla ilk maçına çıktı!

59 sene önce bugün Şenol Birol, siyah-beyazlı formayla ilk maçına çıktı.

Ajans Beşiktaş - Kara Kartal, Beyoğluspor'la oynadığı hazırlık maçını 3. dakikada Birol Pekel, 44. dakikada Selim Soydan ve 49. dakikada ilk kez Siyah-Beyazlı formayı giyen Şenol Birol'un golleriyle 3-0 kazandı.

1937 yılında Rize’de doğan Şenol Birol, o dönemin en eğitimli futbolcularından biriydi. Edebiyat Fakültesi’ni bitiren Şenol, futbola Zonguldak Kilimlispor’da başladı. Daha sonra Rize Güneşspor ve Sarıyer’de forma giydi. 1958-59 sezonunda Sarıyer formasıyla attığı goller onu bir anda en çok konuşulan forvetlerden biri haline getirdi. Başta Beşiktaş olmak üzere Galatasaray ve Fenerbahçe genç futbolcuyu renklerine bağlamak için harekete geçti. Ancak Şenol’un tercihi Kara Kartal oldu.

1959-60 sezonunda Siyah-Beyazlı takıma gelen Şenol, partneri Birol Pekel’le birlikte attığı goller nedeniyle, tribünlerde “Şenol - Birol Gol” tezahüratı yapılmaya başlandı. Şenol Birol ve Birol Pekel, Fatma Girik’le baş rolünü paylaştıkları “Şenol Birol Gol” adlı filmde birlikte rol aldılar.

Şenol Birol’un Beşiktaş formasıyla en başarılı dönemi 1962-63 sezonuydu. Son haftaya kadar Galatasaray’la şampiyonluk için çekişen Beşiktaş, son maçında ikincilikte kalırken, Şenol sezonu 41 maçta 34 golde tamamladı. Bu sayı büyük golcüye, “Bir sezonda en çok gol atan Beşiktaşlı” ünvanını kazandırdı.

1963-64 sezonunda Birol’la birlikte Beşiktaş’tan ayrılıp Fenerbahçe’ye transfer oldu ancak 1967-68 sezonunda bu muhteşem ikili birbirinden ayrıldı ve Şenol Beşiktaş’a geri döndü ve bir sezon sonra da futbolu bıraktı. Siyah-Beyazlı formayla 235 maçta 134 gole imza atan Şenol Birol, ayrıca 5’i Beşiktaş forması altında olmak üzere 8 kez A Milli formayı giydi ve 3 gole imza attı.

Etiketler :