Video Hakem geliyor! "Maç durmayacak, son karar orta hakemde"

Video Hakem geliyor! "Maç durmayacak, son karar orta hakemde"

Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig'de önümüzdeki sezon uygulanması planlanan video hakemle ilgili denemelere nisan ayında başlayacaklarını söyledi.

Ajans Beşiktaş - Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig'de önümüzdeki sezon uygulanması planlanan video hakemle ilgili denemelere nisan ayında başlayacaklarını söyledi.

Bein Sports kanalında katıldığı programda video hakem uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Yıldırım Demirören "Video hakemle ilgili çalışmamız başladı. Biz önce IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) ile anlaşmamızı imzaladık. IFAB, bu sistemin uygulanabilirliğinin onayını veriyor. 7 tane de firma var. Yönetim kurulumuzda bunların 2 tanesini denemek için karar aldık. Bunlardan biri İnglitere ve İtalya'da kullanılıyor. Diğeri de Portekiz ve İspanya'da kullanılıyor. Nisan ayında deneme uygulamalarına başlıyoruz. Ya Süper Lig'de ya da TFF 1. Lig'de başlayacağız. Bizim hedefimiz Kulüphler Birliği ile birlikte bu uygulamayı önümüzdeki eylül ayına yetiştirmek. Biz buna hazır olsak da son onay IFAB'tan geliyor. Buna hazır olmak için de 60-70 maçta deneme uygulaması yapmamız lazım. Ayrıca bunun için en az 15-20 tane operatörün eğitilmesi gerekiyor. Ve orada bulunacak olan hakemlerin seçimi var. Çünkü mevcut hakemleri orada kullanamazsınız. Çünkü 'gidip bak gel' yok. Sadece kulaktan sistem var. Penaltı, kırmızı kart, sarı kart ve ofsayt dışında kullanılmayacak. Maç durmayacak. Oynanırken konuşma olacak. En uzun süre de 9 saniye. 'Gol ofsayt iptal et' dese de son karar hakemin. Ama bu konuşmaların hepsi kayıt altına alınacak. Bunların hepsi 9 saniye içinde olacak. Bazı ülkelerde stadın ortasında ekran var. Hakem gidiyor, orada izliyor. Fakat Türkiye'nin ortamında bunun olması imkansız" dedi.

"FUTBOLDA TEKNOLOJİYE KARŞIYIM AMA..."

Kişisel olarak futbolda teknoloji kullanımına karşı olduğunu söyleyen fakat video hakem uygulamasının gerekliliğini belirten Demirören "Video hakem gerekiyor ama genel olarak futbolda teknolojiye karşıyım. Doğaçlama olsun. Ama şartlar bunu gerektiriyor. Hakem hataları Avrupa'nın her yerinde var. Bütün Avrupa bu uygulamaya geçiyor. Bu sistemin maliyetini de kulüplerle paylaşacağız. Şu an bizim kulüplerimiz hakemlerin nasıl ödemelerine destek veriyorsa, bunda da verecekler. Bu sistemi hep bareber kuracağız. Olması gerken bir sistem. Hedefimiz eylül ayına hazır etmek. En son karar IFAB'ın. Onların onayından sonra bu sisteme geçeceğiz. 'Ocak ayında uygulayabilirsiniz' derlerse ocakta kullanacağız. Cünyat Çakır ile birkaç arkadaşımız gidip eğitim aldılar" ifadesini kullandı.