20 Eylül 2010. Gaziantepspor - Bursaspor. Sonuç: 55. dakikada hakem Deniz Çoban’ın kararıyla maç tatil edildi! Peki Federasyon ne karar verdi?

20 Eylül 2010. Gaziantepspor - Bursaspor. Sonuç: 55. dakikada hakem Deniz Çoban’ın kararıyla maç tatil edildi! Peki Federasyon ne karar verdi?

Eski hakem Deniz Çoban’ın tatil edilen Fenerbahçe - Beşiktaş maçından sonra yazdığı yazı ve verdiği örnek tartışılırken, akıllara Çoban’ın hakemlik yaptığı dönemde tatil ettiği bir maçı getirdi.

Ajans Beşiktaş - 2010 - 2011 Sezonunda Spor Toto Süper Lig'in 5. hafta kapanış karşılaşmasında Bursaspor, Gaziantepspor'a konuk olmuştu. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan maçta Ömer Erdoğan ile Bursaspor'un golü bulmasından sonra tribünlerde tepkiler yükselmeye başlamıştı. Gol sırasında Ömer'in faul yaptığı yönünde protesto sesleri yükselirken, tribünlerden atılan bir madde de yan hakemin kafasını yarmıştı. Deniz Çoban, maçı kısa bir konuşmanın ardından tatil etmişti. 63. dakikada durdulan maçta son durum olarak Bursaspor'un tek gollük üstünlüğü bulunuyordu. 

Antep’te neler olmuştu?

63. dakikada yabancı cisimlerden birinin yardımcı hakemlerden Muharrem Yılmaz'ın kafasına isabet etmesi ve yaralaması üzerine Hakem Deniz Çoban, maçı durdurdu ve orta sahaya geldi. TFF temsilcisi ile görüşen Hakem Deniz Çoban bir süre bekledikten sonra soyunma odasına gitti. Bu sırada yine hakemlere yabancı cisim atılmaya devam edildiği görüldü. Daha sonra stadyumun ses sisteminden yapılan açıklama ile maçın tatil edildiği duyuruldu.

O dönemde konuyla ilgili Milliyet Gazetesi'nden yine eski hakem Metin Tokat "Hakem seyirciyi tahrik etti" başlıklı bir yazı kaleme almıştı. İşte o yazı:

"Deniz Çoban köşe vuruşu kullanılmadan önce tribünlerden atılan iki adet pet şişenin kimseye temas etmemesine rağmen oyun alanı dışında bulunan bu malzemeleri eline alarak 100 metre koştu ve 4. hakemine teslim etti. Bu şov amaçlı gereksiz olarak yaptığı harekette seyircinin tahrik olmasına neden oldu.

Gaziantepspor'un itiraz ettiği Ömer'in pozisyonunda ise bu futbolcu koşarak gelip zıpladı. Yalçın ise olduğu yerden topa vurmaya çalışınca Ömer'in altında kaldı. Atılan golün geçerli sayılması doğruydu.

Golden sonra yardımcı hakem Muharrem Yılmaz'a seyirciler tarafından atılan yabancı cisim dolayısıyla maç durdu. Deniz Çoban, deneyimsizliğinden olacak. Bu olaydan sonra yardımcı hakemlerini ve dördüncü hakemi yanına alarak sahada bekledi. Bence biraz fazla bekledi. Ve yanına gelen temsilci ile beraber dört hakem ne yapacaklarına karar vermeye çalıştılar. Temsilcinin hiçbir yetkisi yoktu. Bu da ister istemez "dışarıdan bir telefon mu geldi" imajı oluşmasına neden oldu.

Deniz Çoban'ın yapacağı; yardımcı hakeminin başını kontrol ederek atılan yabancı cisimle yarıldığını gördüğü anda yardımcı hakemleri ve 4. hakemini alıp soyunma odasına gitmek, maçın tatil edildiğini bildirmekti.

Deniz Çoban şekil hatası yaptı, ama uygulaması doğruydu. Artık top Futbol Federasyonu’nda, ama daha önceki uygulamalar gösterdi ki, Bursaspor hükmen kazanacak, Gaziantepspor ise en az iki maç seyircisiz oynama cezası alacak.

Bu arada Merkez Hakem Kurulu'nun verdiği talimat gereği hakemlerin soyunma odasına girdiği andan itibaren tekrar maçı yönetmek üzere sahaya çıkmayacakları bildirilmişti."

Federasyon ne karar vermişti?

Karşılaşmasın ardından toplanan Futbol Federasyonu, hakem Muharrem Yılmaz’ın kafasının yarılması nedeniyle maçı tatil eden Deniz Çoban’ı haklı bulmuş ve Bursaspor’un mücadeleyi 3-0 hükmen kazandığını açıklamıştı. 

Değişen nedir? 

Ziraat Türkiye Kupası rövanşında Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinde Şenol Güneş'in yaralanması ve sahaya atılan yabancı maddelerden maçın 3 kez durmasının ardından Hakem Mete Kalkavan müsabakayı tatil etti. Deniz Çoban ise derbi maçının geleceğiyle ilgili yakın geçmişten örnek göstererek bir yazı kaleme aldı. Ancak Deniz Çoban'ın yakın geçmişten verdiği örnek bu derbi için emsal olmaya çok uzak. Çoban'ın örnek verdiği maç, tarafsız sahada oynanan bir maç ve bu maçın da sorumluluğu Futbol Federasyonu’nda.

İşte Deniz Çoban'ın o yazısı:

"Olaylı derbiden sonra görüşümü ifade etmiştim. “Mağdur olan taraf Beşiktaş’tır, ev sahibi yaşananlardan sorumludur!” demiştim. Görüşüm değişmedi. Halen doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum. Tabii ki önemli olan benim fikrim değil... Kararı verecek olan TFF Yönetimi. Yakın tarihte, benzer bir olayda, TFF yönetiminin verdiği bir kararı hatırlıyorum.  Geçtiğimiz yıl, Nisan ayında oynanan Mardin 47 Spor-Arsinspor 3. Lig’e terfi maçında; Mardin seyircisi sahaya inerek, Arsinspor kalecisini müsabakaya devam edemeyecek şekilde dövmüşlerdi. 

Dayanak 20. madde

Görüntüleriyle birlikte medyaya yansıyan olayı herkes görmüştü. Oyuncular ve seyircilerin karıştığı olaylar uzun süre önlenememişti. Travma nedeniyle Arsinspor kalecisi Ercan Ezgi hastaneye kaldırılmıştı. Hakem Burak Taşkınsoy da yaşananlar sonrası maçı tatil etmişti. 

TFF Yönetim Kurulu ise “Maçın yarım kaldığı şartlarda kaldığı yerden tekrar oynanmasına” kararı verdi. Kararına da Futbol Müsabaka Talimatının 20. maddesini dayanak gösterdi.

Farklı karar vermez

Kadıköy’de yaşananlardan daha vahim olayların yaşandığı bir maçta böyle bir karara imza atan yönetim kurulunun; henüz üzerinden bir yıl geçmeden, benzer olayların yaşandığı bir başka maçta farklı bir karar vereceğini düşünmüyorum. O yüzden diyorum ki: Bu maç kaldığı yerden tekrar oynanabilir... Böyle bir karar çıkarsa şaşırmayalım!”

Etiketler :