2018 Dünya Kupası B Grubu: İran

2018 Dünya Kupası B Grubu: İran

Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası'nda mücadele edecek İran Milli Takımı, beşinci kez bu turnuvaya katılacak.

Ajans Beşiktaş - İspanya, Portekiz ve Fas ile B Grubu'nda yer alan İran Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, Dünya Kupası geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

Kupaya katılma mücadelesi

Portekizli teknik adam Carlos Queiroz'un çalıştırdığı İran, Asya Elemeleri'nde ilk turu seribaşı unvanıyla maça çıkmadan geçti.

İkinci turda Umman, Türkmenistan, Guam ve Hindistan ile mücadele eden İran, 6 galibiyet ve 2 beraberliğin ardından D Grubu'nu namağlup lider tamamlayarak üst tura yükseldi.

Üçüncü turda A Grubu'nda yer alan İran, başarılı performansını sürdürdü. Grubunda karşılaştığı Güney Kore, Suriye, Özbekistan, Çin ve Katar karşısında elde ettiği 6 galibiyet ve 4 beraberliğin ardından 22 puanla namağlup liderlik elde eden İran, Asya kıtasından Dünya Kupası'na vize almayı garantileyen ilk takım oldu.
Lider tamamladığı iki grupta rakip filelere toplam 36 gol atarken kalesinde sadece 5 gole izin veren İran, Rusya 2018 biletini şu sonuçlarla aldı:

Öne çıkan oyuncuları

Önceki Dünya kupalarında Ali Daei, Javad Nekounam, Ali Karimi ve Mehdi Mahdavikia gibi önemli oyuncuların forma giydiği İran, Rubin Kazan'da forma giyen genç yetenek Sardar Azmoun, Mehdi Taremi ve Saman Ghoddos gibi oyuncularıyla bu turnuvada başarı kovalayacak.

FIFA dünya sıralamasında 36'ncı sırada bulunan İran'ın Rusya biletini cebine koymasında en büyük katkıyı, elemelerde ağları 11 kez sarsan Azmoun ile 8 gol atan Taremi sağladı.

Dünya Kupası geçmişi

Asya Kupası'nda 3 şampiyonluğu bulunan İran Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 4 kez katıldı. Organizasyon tarihinde 12 maça çıkan İran, bu karşılaşmalardan 1'ini kazandı, 3'ünden beraberlikle, 8'inden mağlubiyetle ayrıldı. İran, Dünya Kupası tarihi boyunca 7 gol attı, kalesinde 22 gol gördü.

İran'ın Dünya Kupası geçmişi şöyle:

1978 - İlk tur
1998 - İlk tur
2006 - İlk tur
2014 - İlk tur

Dünya Kupası kadrosu

Kaleci: Alireza Beiranvand (Persepolis), Rashid Mazaheri (Zob Ahan), Amir Abedzadeh (Maritimo)

Defans: Roozbeh Cheshmi (Esteghlal), Ehsan Haji Safi (Olympiacos), Morteza Pouraliganji (Alsaad), Milad Mohammadi (Akhmat Grozny), Mohammad Khanzadeh (Padideh), Pejman Montazeri (Esteghlal), Majid Hosseini (Esteghlal), Ramin Rezaeian (Ostende)

Orta saha: Mahdi Torabi (Saipa), Saeid Ezatolahi (Amkar Perm), Masoud Shojaei (AEK), Omid Ebrahimi (Esteghlal), Vahid Amiri (Persepolis)

Forvet: Karim Ansarifard (Olympiacos), Saman Ghoddos (Ostersunds), Reza Ghoochannejhad (Heerenveen), Mahdi Taremi (Al-Gharafa), Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Ashkan Dejageh (Nottingham Forest)

Maç takvimi

15 Haziran (TSİ: 18.00): Fas-İran (Saint Petersburg Stadı - Saint Petersburg)
20 Haziran (TSİ: 21.00): İran-İspanya (Kazan Arena - Kazan)
25 Haziran (TSİ: 21.00): İran-Portekiz (Mordovia Arena - Saransk)