Ali Ece: "Bedavaya Vida transfer başarısı..."

Ali Ece: "Bedavaya Vida transfer başarısı..."

Fanatik'in yeni yazarı Ali Ece, Beşiktaş'ın transfer politikasını değerlendirdi.

Ajans Beşiktaş - Vida, kariyer performans ortalamasıyla Türkiye Ligi stoperleri yetenek ortalamasının üstünde kalitede bir stoper. Piyasa değeri 6-9 milyon Euro aralığında olan Hırvatistan Milli Takımı’nın en sağlam savunmacısını bonservisi elinde bedava almak da önemli bir transfer başarısı. Tabii ki Şenol Güneş, ilk 11’ini belirlemede forma adaletine yetenek, repütasyon vs gibi kriterler kadar değer veren bir isim. İcabında Mario Gomez örneğinde gördüğümüz gibi en kralını bile hemen ilk 11’de oynatmayabiliyor. Yani Vida stoperde son 6 ayda Avrupa’da kendisini en fazla geliştiren stoperlerin başında gelen Tosiç’i hemen kesemeyebilir.

Vida stoperden öne komple bir savunmacı 

Vida, imza töreninde bizzat dile getirdiği gibi sadece iyi bir stoperden ibaret değil. Vida imza töreninde, “Ben sağ bek ve sol bek de oynayabilirim” derken kendisini şişirmiyor. Kariyeri boyunca özellikle sağ bekte de başarılı performanslar sergilemiş bir isim. Örneğin maalesef bizim çıkamayıp Hırvatistan’ın çıktığı eleme grubundaki kader maçında Ukrayna deplasmanında sağ bek olarak sahanın en iyilerinden birisiydi. Dinamo Kiev’de de zaman zaman Skenderbeu maçında olduğu gibi sağ bekte görev aldı. Tabii ki Vida sağ bekte Gökhan Gönül’ün verdiği kadar ofansif katkı veremeyebilir. Lakin zamanında Abidal’in solda Barcelona ölçeğinde verdiği dengeleyici katkıyı sağda Beşiktaş ölçeğinde verebilir. Beşiktaş çok adamla yüklenirken geride Vida ekstra bir sigorta rolünü oynayabilir. Bu arada Vida asıl mevkisi stoperde oynarken ona sol ya da sağ fark etmiyor. Dinamo Kiev’de bu sezon sağ stoper Khacheridi oynayınca Vida sol stoper, Kadar oynayınca ise Vida sağ stoper olarak aynı kalite standardını sergiledi. UEFA Ligi’nde Kiev’in oynadığı son Young Boys maçında Vida sol stoper performansıyla göz doldurdu. Yani arada geçirdiği sakatlığa rağmen Vida Beşiktaş’a hazır ve adaptasyon özelliği yüksek bir oyuncu olarak geldi.

Cenk'in yerini doldurmak kolay değil

Cenk Tosun, bu sezon Süper Lig’de Şampiyonlar Ligi’ndeki kadar da harika oynamadı. Zaten başta Everton olmak üzere Cenk’i transfer etmek isteyen tüm kulüpler o kadar yüksek bonservis bedelini Cenk’in Şampiyonlar Ligi’ndeki olağanüstü performansına sebep ödemeye hazırlar. Devler Ligi’nde Fransa şampiyonu ile Almanya ve Portekiz 2.’lerinin olduğu grupta 5 maçta ilk 11’de başlayıp 4 gol 2 asist yapmak İngiliz ya da Almanlar için Türkiye Süper Ligi’nde 30 gol atmaktan çok daha belirleyici bir kriter.

Haftaya değil yarın netleşmeli 

Cenk Tosun’un Beşiktaş özelindeki hem kişilik hem de futbol karakterine birebir denk forvet oyuncusunu devre arasında bulmak ekstra zor bir iş. Cenk, hem Demba Ba hem de Mario Gomez’le forma savaşına girdi. Forma şansı bulunca iki yıldız golcünün de çok gerisinde kalmadı. Bir ara Mustafa Pektemek’in bile yedeği oldu ama hiç küsmedi, sürekli çalıştı, sürekli gelişti. 2013 Ocak ayında Cenk, Gaziantepspor’un devre arası kampındayken 5’ten fazla kulüp sözleşmesinin bitmesine 6 ay kalmasına rağmen bonservis bedeli ödeyerek onu almak istedi hatta 3 tanesi Beşiktaş’taki ilk sözleşmesindekinden daha fazla maaş teklif etti. Lakin Cenk, ta Frankfurt’tayken Beşiktaş’ın hayalini kurduğunu söyledi. Cenk’in gerçek Beşiktaş kariyeri hayallerindekinden bile daha güzel oldu. Şimdi de gitmeyi kafaya koyduğuna ve direkt Türkiye Ligi’nden transfer edilecek bir Türk oyuncuya böyle rekor bir bonservis bedeli biçildiğine göre nihai kararı Cenk’e bırakmak gerek. Yalnız Cenk kararını bir an önce ve net şekilde vermeli çünkü özellikle Devler Ligi’nde Beşiktaş’ın onun yerini hemen doldurması çok zor.

Bonservisinin yarısıyla...

Modern futbolda transferde gerçekten de vakit nakit: Zamanında belli değer satmazsan, doğru zamanda uygun değere alamıyorsun! Beşiktaş icabında Cenk’ten gelecek bonservis bedelinin yarısıyla Şenol Güneş futboluna uyabilecek hem Negredo’ya alternatif olabilecek hem de gerektiğinde Negredo ile beraber oynayabilecek Negredo’dan farklı özelliklere sahip bir santrfor almalı.

Slimani çok farklı bir santrfor

Adı geçen isimlerden Slimani öncelikle Cenk’ten farklı bir oyuncu. Kafa vuruşları ve pivot özellikleri Cenk’ten iyi olsa da Slimani’nin Cenk gibi kenarlara açılınca da etkili olabilme özelliği yok. Cenk gibi ısrarla topa gitmektense daha çok topu kafasına ya da ayağına bekleyen bir oyuncu Slimani. Ayrıca bu sezon çok az oynadı ve Leicester’a geldiği günden beri bir türlü İngiltere’ye adapte olamadı. Zaman makinesi olsa ve Portekiz Ligi’nde Sporting formasıyla adeta gol olup yağan Slimani gelmek istese herkes “Come to Beşiktaş” der. Geçen yaz Galatasaray şimdi de Beşiktaş ismi geçmeden önce de İslam Slimani’nin kafasının bir köşesinde Türkiye vardı. Bu cümleme inanmayan varsa Leicester - Sevilla Devler Ligi maçı sonrası eski usül Televole muhabiri gibi Slimani’nin önüne atlayıp yaptığım röportajı izleyebilir! (Fanatik / Ali Ece)

Etiketler :