Ali Ece, Beşiktaş'ın çıkış formülünü yazdı

Ali Ece, Beşiktaş'ın çıkış formülünü yazdı

Süper Lig'de Beşiktaş'ın kötü gidişatını nasıl sonlandıracağı büyük merak konusu oldu. Siyah Beyazlılar'ın ligde son 7 maçta sadece bir galibiyet alması dikkat çekti.

Ajans Beşiktaş - Fanatik Gazetesi yazarı Ali Ece, Beşiktaş'taki krizi bitirmek için atılması gereken adımları kaleme aldı... İşte o yazı:

1- Sergen Yalçın

Can Bozdoğan gibi oyunu çift yönlü olarak hem teknik yeteneği hem de savaşçı kimliği ile oynayabilen oyuncuları tercih etmeli. Benim naçizane görüşüm Sergen hocanın mutlaka yeni bir stoper tandemi oluşturması gerektiği...

2- Yönetim

Scout ekibini geliştirerek böylece uzun vadeli sağlam ve istikrarlı kadro iskeleti oluşturmak. Mevcut kadrodaki maaşının yarısı kadar bile verim vermeyen oyuncular yerine Can Bozdoğan’ın savunmacı, forvet versiyonları kadroya katılmalı.

3- Taraftar

Şu dönemde taraftarın doğal olarak neticeler etkisiyle karmaşıklaşan duygularının bir kısmına ket vurması şart. Taraftarın, Beşiktaş’ın uzun vadeli çıkarlarını bir Beşiktaş yöneticisi aklıyla da hesaba katması gerekiyor.

Bilim insanı Hawking’in efsaneleşmiş bir sözü vardır: “En kaliteli bilgisayarı bile alsanız, ona yanlış veriler yükledikten sonra yanlış sonuçlar alırsınız.” Beşiktaş, kâğıt üzerinde kaliteli isimler transfer etti. Ancak iki kulvarda birden başarılı olabilecek antrenman, fizik kondisyon, taktik formasyon verileri takıma yüklenemedi.

Bunun en can yakan sonucu üst üste gelen sakatlıklar oldu ve o sakatlıkların toplam sonucu bir türlü maç kazandıran takım dinamiklerinin, ideal 11’in oturtulamaması oldu. Saha içindeki diğer iki büyük sebep ise geçen sezonki çifte kupa başarısında büyük katkısı olan Sergen Yalçın’ın ilk tercih stoperlerinin bu sezonki berbat performansları. 

Josef bile yıprandı! 

Stoperlerin performanslarının düşmesinde tabii ki orta saha direncinin düşmesi de etkili oldu. Lakin onun da sebebi Aboubakar’ın yerinin doldurulamaması. Aboubakar ile Beşiktaş istediği zaman önde oynuyor, istediği zaman 2. bölgede pusuya yatıp gol bulabiliyordu. 

En önemlisi bir şekilde gol bulabiliyordu ve çok iyi oynamadığı maçları da kazanabiliyordu. Bu sezon hem merkez orta sahalar hem de savunma oyuncuları çok fazla geriye koşmak zorunda kalıyorlar, sonunda takım savunmasının bel kemiği Josef bile yıprandı. 

Ghezzal çıkınca yerine... 

Sergen Yalçın, Can Bozdoğan gibi oyunu çift yönlü olarak hem teknik yeteneği hem de savaşçı kimliği ile oynayabilen oyuncuları tercih etmeli.

Devre arasına kadar her maç ve mutlaka merkez orta sahadaCan Bozdoğan oynamalı. Ghezzal yorulup çıkınca Can oraya geçmemeli, Ghezzal tipi bir oyuncuyla aynı futbol dilini konuşan Can’ın yakınında Ghezzal gibi yarım oyun kurucu yarı kanat forvet oynayabilecek bir oyuncu yer almalı. 

Benim naçizane görüşüm Sergen hocanın mutlaka yeni bir stoper tandemi oluşturması gerektiği. 1-0 öndeyken senkronize şekilde ofsayta çıkamayıp sonrasında da arkaya kaçan rakipleri kovalamayıp boş kaleye gol yemek savunma merkezinin zayıflığını gösterir.

Uzun vadeli hesaplar

Taraftarlıkta her zaman duygular ağır basar. Ancak şu dönemdetaraftarın doğal olarak neticeler etkisiyle karmaşıklaşan duygularının bir kısmına ket vurup Beşiktaş’ın uzun vadeli çıkarlarını bir Beşiktaş yöneticisi aklıyla da hesaba katması gerekiyor.

Ekstra mesai harcanmalı

Yönetimin yapması gerekenler: Scout ekibini geliştirmek böylece uzun vadeli sağlam ve istikrarlı kadro iskeleti oluşturmak. Bir dahaki sezon Beşiktaş kredi borçlarının bir kısmını ödeyecek, o döneme kadar sözleşmeli oyuncuların performans-maaş dengesinin oturtulması gerek. 

Mevcut kadrodaki maaşının yarısı kadar bileverim vermeyen oyuncular yerine Can Bozdoğan’ın savunmacı, forvet versiyonları kadroya katılmalı. Hele bu döviz kurundaki yükselişten sonra bu konuya ekstra mesai harcanmalı."