Ali Ece: "Güneş, Beşiktaş yöneticilerinin bir kısmı kendisini istemediği için..."

Ali Ece: "Güneş, Beşiktaş yöneticilerinin bir kısmı kendisini istemediği için..."

Fanatik Gazetesi'nin yeni yazı dizisi Bizim Takım'ın yazar kadrosu Mehmet Demirkol, Ali Ece, Cem Dizdar ve Deniz Çoban'ın konuğu Rıza Çalımbay oldu.

Ajans Beşiktaş - Fanatik yazarları, Rıza Çalımbay'la Beşiktaş'ı ve Şenol Güneş'i konuştu. İşte o konuşmalar...

ZAFER BÜYÜKAVCI: Güneş, Milli Takım’da göreve başladı ve sezon sonuna kadar da Beşiktaş’ta kalacağı söyleniyor. Bir Türk teknik adamın iki farklı takımı çalıştırması doğru mu?

MEHMET DEMİRKOL: Yüz yıldır söylediğimi tekrar ediyorum: Milli Takım Teknik Direktörlüğü diye bir iş olmaz... Senede 5 maça çıkacaksın. Öyle bir iş mi olur? Ben kabul etmiyorum bunu. Dünya’daki sistem bu ve yanlış. Nasıl en formda oyuncular Milli Takım’a seçiliyorsa, en formda teknik direktörler de gelsin, iki sene çalıştırsın, zamanı gelince de gitsin. Güneş’in zihnindeki ve tecrübesindeki bir adamın, bu kadar kolay performansının düşeceğini düşünmüyorum.

‘Bence kim formda ise o gitsin’

En formda teknik direktör kim? Abdullah Avcı... Şenol Güneş ve Fatih Terim de iyi durumda. Terim gidemeyeceğine, Avcı kabul etmediğine göre... Güneş gitti. Sorun yok.

RIZA ÇALIMBAY: Zaten iki maç için federasyon yazı yazıp seni alabiliyor. Bana göre 2 ya da 4 yıllık sözleşme yapıp, hem orayı hem burayı çalıştırırsa bir teknik direktör rahat edemez. O hocanın maç izlemesi lazım, öbür tarafa kanalize olması gerekiyor, çok zor olur.

MD: Teknik direktörlük de futbolculuk gibi form işi. 6 ayda bir kulübeye gidersen, formun düşer abi. Tabii Rıza hoca daha iyi bilir. İşin içinde.

‘Burak hep olmalıydı’

RÇ: Beşiktaş’ta Şenol hocanın kaldığını düşünün mesela. Milli Takım’da iyi gidiyor, Beşiktaş’ta kötü. Ne olacak? Bence sorun bu...

CEM DİZDAR: O zaman kalmayacak zaten!

RÇ: Mehmet bey oyuncu konusunda yüzde 100 haklı. Gençleştirmeye gidiyoruz. Milli Takım’da gençleştirme pat diye olmaz ki! Yavaş yavaş sokacaksın kadroya. Mustafa Denizli hoca ile çalıştık biz Milli Takım’da, 4 yıl beraberdik. Avrupa Şampiyonası’na gittik, gençliğe falan bakmadık hiç. Kim iyiyse, onu aldık. Geçen sene Burak neden alınmıyordu, şaşırıyordum. Burak harbiden golcü. Bu adamdan yararlanacaksın.

MD: Disiplin konuları vardı o zaman.

‘Üç Büyük’te rahat bırakmazlar’

RÇ: Ben performans açısından söylüyorum. Burak olur ya da başka biri olur. Yani ‘gençtir, yaşlıdır’ dememek lazım. Ama ben teknik direktörün iki takımı çalıştırırken, rahat edeceğine inanmıyorum. Hele ki 3 Büyükler’den birindeyse. Kamuoyu, taraftar, yöneticiler rahat bırakmaz.

ZB: “Oraya çok zaman ayırıyorsun” gibi mi?

RÇ: Tabii... Birinden birinde başarısız olursan eleştiri alırsın. Herkes Mehmet gibi güzel bakmaz konuya... Birinde başarısız olursan adamlar der ki: “Orada başkasın, burada başka...”

‘Güneş’i istemeyenler kimler?’

ALİ ECE: Şenol Güneş’in neden Beşiktaş’ta devam etmeyeceğini sağlıklı analiz etmemiz gerekiyor. Şenol Güneş, Milli Takım istediği için Beşiktaş’ı bırakmayacak. Güneş, Beşiktaş yöneticilerinin bir kısmı kendisini istemediği için Milli Takım’ın teklifini kabul etti. Şenol Güneş, son basın toplantısında “Beni istemeyen yöneticiler olduğu için Başkan sözleşme uzatma konusunda tereddüt etti” dedi. Kimdir bu yöneticiler? İsim, soyisim lütfen! Bir de neden istemiyorlamış, onu söylesinler. Onun yerine kimi istiyorsunuz?

‘Faturamı ödedim, soruyorum!’

AE: Son olarak da Sayın Başkan’a soruyorum: Bu taraftar sizi, espritüel ve mütevazı kişiliği nedeniyle çok sevdi. Fakat siz, “Cep telefonu faturasını ödeyemeyenler, bana maaşları neden ödeyemiyorsun diye soruyor” dediniz. Ben cep faturamı ödeyebiliyorum. O zaman soruyorum: Oyuncuların maaşları neden ödenmiyor? Parası ödenemeyecek oyuncular neden alınıyor?

‘Beşiktaşlılar için yine FEDA!’

CD: Şenol Güneş’in elindeki takım sürekli dağıtıldı. Bu durumda performansta süreklilik sağlanamaz. Şenol Güneş, Milli Takım’da olmasa bile Beşiktaş, bu sezonu 3. bitirecek gibi. Başakşehir’in oyununu, Başakşehir’den başka kıracak bir takım var mı? Bence yok. Beşiktaş yine bir ‘Feda’ dönemine giriyor. Kadrosu, bu duruma en uygun takımlardan birisi Beşiktaş. Çünkü 2-3 genç ile bambaşka bir oyun oynayabileceğini de gösterdi.

‘İkisi birden mümkün değil’

DENİZ ÇOBAN: Şenol Güneş, Beşiktaş’ta çok başarılıydı. Halen de başarılı. Kadro nereden nereye geldi, halen ayakta. Fakat kulüp içinde bir tatsızlık olduğu da kesin. Türkiye’de futbolun genel karakteristiği bu: Bir hoca bir kulüpte biraz uzun çalışsa sızlanmalar başlıyor. Güneş’ten kopmanın hiçbir mantığı yok. Yerine kimi koyacaksın? İkisini beraber yönetebilir mi? Bence asla... Mesela Fener maçı tekrar oynandı. O gün Federasyon’a karşı sussa, “Neden susuyorsun?” diyeceklerdi. Konuşsa bu kez Federasyon “Ne yapıyosun?” diyecekti...