Aziz Yıldırım ve yabancı kuralı açıklamaları

Aziz Yıldırım ve yabancı kuralı açıklamaları

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın 2005 yılında bu yana yabancı kuralıyla ilgili yaptığı açıklamaları sizler için derledik.

Ajans Beşiktaş - Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın 5 Kasım 2005'ten (ulaştığımız kayıtlara göre) başlayan ve sürekli olarak yabancı sayasının artamasını savunan açıklamaları, 16 Ocak 2017 tarihinde aniden değişiyor.

Açıklamaların neden değiştiğini Aziz Yıldırım'dan başka kimsenin bilme ihtimali yok ancak o tarihten bu yana yapılan açıklamarı okumak mümkün.

İşte o açıklamalar:

5 Kasım 2005

"Yabancı sınırlandırması kaldırılmalı. Bunun Türk futbolcusuna zarar vereceği söyleniyor. Ama sınırlama kalkarsa, bu sayede rekabet artacak ve Türk futbolcuların da kalitesi yükselecek, onlar da yurt dışında forma giyecek. Futbol dışında bir sürü branşta sınırlama yok, futbola gelince var. Böyle saçma bir şey olamaz. Rekabet olmadan gelişim sağlanamaz ki. Basından rica ediyorum. Bu konuyu inceleyelim, araştıralım. Tartışmaya açalım, eğer zarar verecekse, dünya futbolunda bunun örnekleri yoksa vaz geçelim."

27 Mayıs 2007

"Bunları federasyonun görmesini istiyor, acil olarak yabancı hakkının çıkarılmasını bekliyoruz. Dün konuştuk sıcak baktıklarını hissettik” diye konuştu ve şöyle devam etti: “Tek dileğim Fenerbahçe’nin Avrupa’da başarılı olması. Ama bir gün bir şey söylüyorsunuz, geleceği tartmadan, nelere mal olacağını bilmeden… Bazen hepimiz, şahsım olarak da söylüyorum, büyük sözler de söyleyebiliyoruz, yanıltıcı sözler de söyleyebiliyoruz.

Manchester United’a, Milan’a, Barcelona’ya bakarsanız 15-20 yabancı oyuncuları var. Yabancı oyuncudan korkmayalım. 6 tane oynayanı kaliteli yaparız, diğerlerini gençleri alıp getiririz, onlar 2-3 yıl burada oynarlar, sonra başarıyı getirecek bir ekol oluştururuz. Avrupa’da bir takımda 15 tane Ronaldinho yok. Ama Ronaldinho’ya yakın oyuncuları yetiştiriyorlar. Messi Arjantinli, Barcelona’nın alt yapısından değil. Bunları federasyonun görmesini istiyor, acil olarak yabancı hakkının çıkarılmasını bekliyoruz.”
“Çünkü çok takım var, bu takımlara oyuncu lazım. O zaman her ayağını topa vuran kişiyi oyuncu diye alıp bu kulüplere koyuyoruz. Eğitim sorunu da var. Maalesef Türk sporu tıkanmaya girdi. Bunu açmanın yolu amatörde yetişen az oyuncuları alıp, 3’üncü, 2’nci ve 1. liglere taşımaktır. Dünya bunu yapıyor, biz de yapmak zorundayız. Kaliteli oyuncu gelmediği zaman, yabancı hakkının sınırlı olduğu ülkemizde takımlarımız Avrupa’da hatta içeride zorlanmaya başlayacak. Futbol kalitesi düşecek. Bunu yükseltmenin tek ve önemli adımı yabancı sayısını artırmak ve futbol takımlarını azaltmaktır."

2 Haziran 2008

"Yabancı sayısı sezon başı çıksaydı daha ilerilere giderdik şeklinde yorumlamak” yanlış olur. Sıkıntı şu: Yerli oyuncu kaliteli olursa, yabancı oyuncuyu askıya alırız. Bizde yerli futbolcular 19 yaşına kadar başarılı, ondan sonra düşüş başlıyor, üzerine bir şeyler koyup yukarı çıkamıyorlar. FİFA’nın aldığı 6+5’e olumlu bakarız. Çünkü onlar da yabancı kısıtlamasına girdiği için, eşitlik sağlanır. Çünkü “Yabancı oyuncu sayısı artsın” dememizin amacı, Avrupa kulüpleriyle aynı şartlarda yarışma şansı. Şartları tüm ülkeler için aynı noktaya getirmeliyiz. Avrupa Birliği bu konuya karşı çıkıyor. Avrupa Birliği üyesi olanların serbest dolaşımı var, bu olmaz diyorlar. Tüm ülkelerde aynı şartların uygulaması bizim için faydalıdır.

Transfer yaparken nereye nasıl oyuncu yapacağımızı konuşuyoruz. Bu işi yapmaya 1 yıl önceden başlarız. O girişimler sonucu çözeceksek devam ederiz. Yani günübirlik şunu alalım, bunu alalım o zor. Transferler uzun ve sabır isteyen çalışmalardır. Emre’yi 3 yıl önce Inter’de oynarken transfer etmek istiyorduk. Şimdi benim düşüncem şöyle: Futbol kaliteli oyuncularla oynanır. Kaliteli oyuncu yoksa futbol oynayamazsınız, başarılar tesadüftür. Kaliteli oyuncularla hep bir devamlılık vardır. Futbol takımımın başarılı olması için kaliteli oyuncularla donanması lazım. Bundan dolayı kadromuzda kaliteli oyuncu istiyoruz. Bizim yabancı oyuncu istememizin nedeni- yabancı hayranı değiliz- takımımızı düşünüyoruz. Biz yabancı oyuncu artsın derken, kaliteli oyuncu istiyoruz. Hiç Fenerbahçe’ye oynamayacak oyuncu getirdik mi? Ortega, Anelka, R.Carlos gibi…"

10 Kasım 2010

"Yabancı sayısı konusundaki tavrım belli. Önünü açmak lazım. Sen 8 tane 10 tane dediğin zaman adamlar problem yaşıyor, göndermek istiyorsun gönderemiyorsun. Adam da onu bildiği için ona göre davranıyor. Sen yine adını koy, 5 de 6 de sahaya çıkacak oyuncu için ama kadromda kaç tane olacağına karışma. 20 tane de alsam 6 tane oynatabilirim zaten en fazla. Güney Amerika’da falan genç oyuncular var böyle yetiştirmek için almayı düşünüyorsun ama alamıyorsun kontenjanın olmadığı için."

22 Ekim 2014

"Ben yabancı sınırı hakkında 15 sene önce fikirlerimi söyledim. Doğru mu yanlış mı söyleyin, 15 sene önce söyledim, bugün söylemiyorum. Biz Avrupa Birliği’ne gireceğiz, Avrupa gibi olup, Amerika gibi demokrat olacağız diyorsak, orada bu kurallar hemen konulmadı. 1 günde buraya gelmediler. Biz de oradan doğru olanları alıp uygulamalıyız. Almanya 2000’de çöktü, 15 senede nerelere geldi. Almanya’yı inceleyip ülke olarak uygulayacaksın, mesele bitmiştir. Basının buna yön vermesi gerek, basın güçlü diyorlar hikaye. Dedikodudan başka iş yapmıyorlar. Deve, at çıkartıyorlar, sporla ilgili olmayan şeyler gösteriyorlar TV’de. Biri hata yapsa da sabaha kadar bunu işlesek diye bekliyorlar."

2 Şubat 2015

"Yabancı futbolcu kurallarındaki tutarsızlıklar, örneğin geçen sene biz bu 5 artı 3 yabancı kuralı çıkınca yani toplamda 8’e indirilince, Cristian ve Yobo’yu paralarını ödeyip gönderdik. Krasic’i ise kadro dışarı bıraktık. 6 ay sonra sen kuralı yine değiştirdin. Üstelik TFF Başkanı çıkıp “Bu 3 yıllık planlama ve projelendirme” diye beyanda bulunmuştu. Hani nerede devamlılık, nerede ciddi ve inandırıcı yönetim modeli? Peki, benim zararımı kim ödeyecek? Bu konuyu da mahkemeye götüreceğiz. “Bu kuralı değiştirdiniz, ben zararımı istiyorum” diyeceğiz. 2013 yılı Şampiyonlar Ligi katılım payımızı ödemediler. UEFA’da benim 2 milyon 100 bin Euro para alacağım var. 1,5 senedir UEFA o paramı ödemiyor. Federasyona yazdık, UEFA’ya yazdık ödemiyorlar. “UEFA kuralı” deniyor, kazanılmış hakkım verilmiyor. Böyle kural mı olur? Nasıl alacağım ben bu parayı? Ödemiyorlar. UEFA hem “Haklısın” diyor, hem de ödemiyor."

24 Ağustos 2015

"Yabancı sınırı kalksın diye 15 sene önce söyledim. Kalsın sınır ama bizim altyapıda oyuncularımız 16-17-18-19 yaşındaki çocuklar Avrupa’ya çıkınca başarılı oluyor, 20 yaş sonrasında yoklar. Neden? Altyapı yok, eğitimimiz yok çünkü. Kademeye nasıl girilir, nasıl pas atılır, herkes ezberleyecek. Sistemi öyle yapacaklar ki herkes ezberleyecek. Avrupalı oyuncular ana temel meseleleri bilip ona göre hareket ediyorlar. Bizde eğitim yok, bilmiyorlar. Çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Eğitimsizlikten. Başka nedeni yok ve 1 saha, 2 saha, 3 sahayla bu işler olmaz. 10 saha 15 saha olacak. Geçişler olacak ve her gün birinde yeni şeyler yapacak, yeni bir şeyler keşfedecek. Bunları sağlamamız lazım."

16 Ocak 2017

"Gelin 5 yıl Türkiye’ye yabancıyı yasaklayalım. Altyapıları organize edelim. Bir şeyler yapmak lazım. Plan yok, program yok.Yetiştiren bir tane antrenör var mı? Mesela Adanaspor’un başına bir antrenör yolluyorlar, sonra da milli takımda devam ediyor. Bu ülkede başka adam yok mu? O gittiyse onun yerine başka birini yetiştirin. Eğitmen yok. Devlet adına bu işleri yapacak Federasyon ama Federasyon bir şey yapmıyor ki."

Not: Aziz Yıldırım'ın tüm açıklamaları, Fenerbahçe'nin resmi internet sitesi fenerbahce.org adresinde mevcuttur.