"Bana göre Beşiktaş'ın tek lider vasıflı oyuncusu Atiba"

"Bana göre Beşiktaş'ın tek lider vasıflı oyuncusu Atiba"

Beşiktaş'ın efsane kadrolarında yer alan, siyah - beyazlı takımın kazandığı 100. şampiyonluğunda yer alan Feyyaz Uçar, Beşiktaş'ın son durumunu değerlendirdi.

Ajans Beşiktaş - İşte Skorer TV'de yer alan Feyyaz Uçar röportajının tüm detaşyarı:

- Öncelikle Vanspor'daki görevinizden bahseder misiniz?

"Öncelikle çok teşekkür ederim. Milliyet'teki eski günlerimizi hatırladık. Yazı da yazdık. Çok keyifliydi. Bu musibetten ve virüsten kurtulunca inşallah eski günlerdeki keyfe devam edeceğiz. Vanspor'daki görevim sahanın biraz dışında. Daha idari gibi. Başkan danışmanlığı ve koordinatörlük gibi görev yapıyorum. Sağolsun Başkanımız Servet Yenitürk teveccüh gösteriyor. Onun dışında Vansporumuz'u ve Van şehrimizi temsil etmek için haftada 2 kere medyada görev alıyorum.

- Beşiktaş ağır yenilgi aldı. Saha dışında sorunlar olduğu yönünde eleştiriler var

Genel olarak bütün takımlarda bir sıkıntı var. Suratlar gülmüyor. Sadece Beşiktaş'a ait bir şey değil. Süper Lig'de olsun, alt liglerde olsun, bu psikolojik bir sorun. Bütün kulüpler bu konuda destek almalılar. Çünkü geçirdiğimiz süreç hakikaten zor bir süreç. Mesela maçımız cumartesi ise perşembe günü teste giriyoruz. O teste girişimiz bile bizim psikolojimizi biraz değiştiriyor. Virüs olayı hakikaten futbolcuyu, ailesini, sosyal yaşantısını etkiliyor. Dışarıya çıkamıyor. Kapalı yerlerdeler. Artı bunun üzerine ekonomik sorunlar da gelince, ki doğal olarak kulüpler oyunculardan indirim istedi. Hakikaten ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı var. Futbolcu 10 lira kazanırken birden 7 lira, 6 lira kazanmak da biraz onları etkiliyor.

Doğal olarak bunlar sahaya yansıyacak tabii. Bazı takımlarda erken yansıyor. Şu anda Beşiktaşımız da bana göre böyle bir süreçten geçiyor. Diğer kulüplerde olduğu gibi maddi bir sıkıntı var. Oyunculardan maddi konularda bir beklenti var. Futbolcular bunu kısmen karşıladılar, kısmen karşılamadılar. Federasyonun verdiği kararlar, limit var. Limit için gözden çıkarılması gereken oyuncular var. Bu oyuncular arasında bir huzursuzluk yaratıyor. Beşiktaş'ta 3 tane kadro dışı var. Bu oyuncular gidiyor yan sahada koşuyor.

'Gordon döneminde Metin Tekin'in yedek kalması bizi etkiledi'

Gönlümüzden geçen bu oyuncuların anlaşma yoluyla bir an önce oradan uzaklaşmaları. Çünkü onların oraya her gelişi diğer oyuncular için problem yaratacaktır. Düşünsene; ben futbolcuyum ve Metin yan sahada tarafta düz koşu yapıyor. Bu beni etkiler. Mesela Gordon Milne döneminde Metin Tekin'in yedekliği 4 sene sürdü. Metin yedek kulübesinde taraftar başlıyor "Metin, Metin" tezahüratlarına. Maça buruk başlıyorsun. Bu onun gibi bir şey aslında. Bir moral bozukluğu.

- Rakiplerine göre takımda kalite sorunu olduğu şeklinde sert eleştirilere şahit oluyoruz

Beşiktaş'ta son yıllarda transfer politikasında bir hovardalık oldu. Cebimizde olmayan parayı harcadık. Bazı bankalardan yardım alındı. Bu borçların ödenmesi ciddi bir külfet. Bunu nasıl ödeyecekler? Beşiktaş camiasının büyükleri ancak bir araya gelirse bu sorun çözülür, gidişat iyi değil. Zaten borcun faizini öderken çok büyük yıpranma oluyor. Tribün geliri yok. Adam yayınlamadığı maçın parasını sana ödemiyor. Bunda haklı. Onun da kendine göre hesabı, kitabı var.

'Yenilginin en büyük sebebi Atiba'nın olmayışı'

Bir de dışarıda fırtına kopar, takım içerisinde lider vardır. Takımı bir arada tutar, onlara destek verir, onların aklına ve gönlüne girer. Şimdi Beşiktaş'ta ben öyle oyuncu da göremiyorum. Dünkü mağlubiyetin en büyük sebebinin Atiba'nın sakatlığı olduğuna inanıyorum. Çünkü Atiba öyle ya da böyle evladımız gibi oldu. Yerli bir oyuncu gibi artık. Sahadaki jest ve mimiklerine bakıyorum, lider karizması var.

'Atiba o topu vurdurmazdı'

Skoru kabullenmiyor. Yani ilk golü yedikten sonra ben 'Atiba olsaydı bu golü yemezdik' dedim. Adam korner kullandı. 4 tane bizden adam var. 2 tane rakipten adam gelebilmiş. 1'i vuruyor ve gol oluyor. Atiba onu vurdurmazdı. Bir şekilde onu marke ederdi. Sonra bir ara pası atılıyor. Rakip, kaleciyle karşı karşıya kalana kadar bir tane Beşiktaşlı kardeşimiz yok. Garip bir durum yani. Bana göre Beşiktaş'ın tek lider vasıflı oyuncusu Atiba. Onun olmadığı zamanlarda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

'Welinton ve N'Sakala adaptasyon sürecinde iyi değiller'

Welinton ve N'Sakala da Sergen hocanın eski talebesi. Bunlara bir inanmışlığı var. Sergen olaylara geniş bakan bir kardeşimizdir. Onlara inandı ama vazgeçmesini de bilir. Şu anda adaptasyon sürecinde iyi değiller. Belki de Sergen hoca onları tercih ederken Türkiye'de oynamalarını avantaj olarak gördü. Dışarıdan alınacak transfere karşı çıktı. Ama şu anda ne yazık ki N'Skala ve Welinton yüzde 100 adapte değiller.

- Hocam hücuma geçelim. Kanatlar için son dönemde transfer edilen oyuncular için yetersiz deniliyor

Bizim taraftarımızın bir kanat oyuncusu hastalığı vardır. Necdet abiler, Ali Kemaller, 'Kör' Tuğrullar, Şaban abiler. Kapalı tribünde taraftarlar kanat oyuncusu isterler. Onun için ölürler. Bizde Arap Kenan vardı. Onun bile özel seyircisi vardı. Rahmetli oldu, acayip süratli bir oyuncuydu.

Amokachi ve Metin Tekin örneği

Bizim kanat oyuncumuz iyi olacak. Kenarda oynayan futbolcu o taraftarı ayağa kaldıracak. İşte Metin vardı, Amokachi vardı. Dikkat et, en çok sevilen oyuncular 7 numaralardır. Biz de kanat olmadığımız halde 7 numarayı giydik. Sağolsun Metin 11 numarayı kullandığı için.

'Lens F.Bahçe'den geldiğinde sevinmiştim ama...'

Boyd tam bir kanat oyuncusu değil zaten, bir forvet. Bana göre solda oynar, içeriye kat eder, şut atar. Orta yapacak diye bekleyemezsin. Quaresma gibi, bu takımda bir kanat oyuncusu olacak. Lens geldiğinde sevinmiştim. Fenerbahçe'de maç başına 20 orta yapıyordu. Ama ne yazık ki Beşiktaş'ta o performansı gösteremedi. Kanatlardaki performans düşüklüğü, gol üretimini de pozisyon sayısını da etkiliyor.

- Genç kaleci Ersin yeterli mi sizce?

Ersin PAOK maçında kaleyi doldurdu ama bana göre daha vakti var. Bana göre Avrupa Ligi'nde de Utku değil, Ersin oynamalıydı. Çok iyi iki kalecimiz yok, kaleci adayı iki tane kalecimiz var. Kaleci hocasının bunu biraz düşünmesi lazım. Önce bir Ersin'i kaleci yap, sonraki Utku'yu düşünürsün. Bana göre Ersin tam olarak Beşiktaş'ın kalecisi değil.

'Paylaştırma abi'

İleride bir sıkıntı yaşanabilir. Ersin'le devam edilmesini istediğim için böyle düşünüyorum. İkisi de olmamış sen kaleyi paylaştırıyorsun. Paylaştırma abi. Sabah-akşam, idman maçlarında da Ersin'i oynat. O bir kaleci olsun ondan sonra diğerlerini düşünürsün.

- Bu zorlu süreçten çıkmak için Sergen hoca nasıl dokunuşlar yapmalı?

Ben Sergen hocanın futbol zekasına güveniyorum. Hatayı herkes yapar. Belki Welinton ve N'Sakala bizi ileride şaşırtacaktır. Ben Sergen'e inanıyorum. Sergen'le yönetimin şu anda bir araya gelip konuşmalarını istiyorum. Başkan Ahmet Nur Çebi ile zaman zaman diyaloglarımız oldu, karşısındaki dinleyen bir insan.

'Tanıdığım Sergen kriz hocasıdır'

İnşallah bir araya gelip durumu değerlendirirler ondan sonra yine yola devam ederler. Yani şu anda Sergen'e bir yönetim desteği istiyorum. Ki bunun da olacağını düşünüyorum. Skorlar ne olursa olsun devam edilmelidir. Sergen bu işleri toparlayacaktır. Onunla 4 yıl futbol oynadık, 100. yılda hocalığını yaptım. Tanıdığım Sergen kriz hocasıdır. Nasıl futbolculuğunda Beşiktaş'ı krizlerden kurtarmışsa hocalığında da bunu yapacaktır.

- Aboubakar sağlık heyetinden geçti. Başka golcü almamak risk midir?

Aboubakar'ın futbolcu kalitesine kimse bir şey söyleyemez. Sakatlıklar ilgili bir sıkıntı vardı. Rahat olduğum konu, spor hekimliği şu anda dünyada sıralamaya girer. Bizim zamanımızdaki gibi değil. Zamanımızda diz sakatlığı, menisküs futbol hayatını bitiriyordu. Spor hekimliğinde inanılmaz bir gelişme yaşandı. Öyle bir test ediyorlar ki, 'Bu oyuncu 3 hafta sonra sakatlanır' diyorlar. Hakikaten adam 3 hafta sonra sakatlanıyor.

'Bir başka alternatife şu anda gerek yok'

Ya da 'Bu adam sakatlanmaz' diyor hakikaten sakatlanmıyor. Abooubakar testlerden geçti ki görev aldı. Faydalı olacağına inanıyorum. Bir başka alternatife şu anda gerek yok. Çünkü zaten bir limit var. Larin ve Güven onun arkasında bekleyebilirler.

- Gökhan ve Caner tabela yapan oyunculardı, F.Bahçe'ye gitti...

Ben devam etsinler istiyordum. Çünkü bir limit gelecek, artı yabancı sınırlamasında değişiklik olacak. Bu sene başlanmıyor ama zaman içinde yabancı sayısı azalacak. Ben ikisinin de Beşiktaş'ta futbolu bırakmasını istiyordum. Ama onlar tercih etmediler, gitmek istediler. Buna da saygı duyuyorum. Bence kalmaları için gereken yapılmalıydı. Gider gitmez onların yerine alternatiflerin alınmasını isterdim. Biraz o konuda gecikildi. Biraz pahalıya maloldu.

'Sangare zaten Beşiktaş'ı tercih etmişti ama...'

Keşke Sangare'yi hemen alabilseydik. Çünkü yerli statüde, Milli Takım oyuncusu. Çocuk zaten Beşiktaş'ı tercih etti. Çünkü Milli Takım'da oynamak istiyor. Şimdi o da düşünmüştür. Oynadığın mevkide seni zorlayacak bir adam var. Oynama garantin yok. Milli Takım'ı istersen bir B planın varsa onu düşünürsün. Aslında Beşiktaş A planıydı. Sergen'in de planı o idi. Sergen çünkü ofansı seven bir hocadır. Sergen kartaldır, ataktır. Onun için uygun bir adamdı.

- Süper Lig çok uzun maraton. En hazır gördüğünüz takım?

Galatasaray en hazır gibi gözüküyor. Fenerbahçe mutlaka yarışın içinde olacak. Çünkü bir oyun disiplini var. Erol hoca sistemini oturtursa kolay gol yemeyen, çok çabuk kontraya çıkan bir takım göreceksiniz. Beşiktaş'ın Sergen'i futbol aklıyla toparlanacağını düşünüyorum. Beşiktaş kötü günler geçiriyor ama umulmadık yerlerden puanlarla dönecektir. Trabzonspor maçında olduğu gibi.

'Okan hocanın teknik-taktik dokunuş yapması lazım'

Başakşehir toparlayacak. Başakşehir şampiyon takım. Şampiyon takımsan herkes sana iyi hazırlanıyor. Senin oyun sistemin artık ezberlendi. Okan hocanın birkaç teknik-taktik dokunuş yapması lazım. Çözülecektir, şu an en oturmuş kadro Başakşehir'de.

'Uğurcan'ı çok beğeniyorum'

Trabzonspor'un problemi skoru koruyamamaktı. Ofansta Sörloth gidince bütün denge bozuldu. Şimdi santrfor aldılar, toparlanacaklardır. Kalecilerini çok beğeniyorum. Uğurcan'ı yeni nesil kaleciler arasında önde görüyorum. Tekniği de iyi bu kendi fikrim. Şu anda hiçbir takımın enseyi karartmaması lazım.

- Sörloth'u çok beğendiğinizi söylemiştiniz. Kariyerinde daha yükselir mi?

Bana göre çok doğru transfer yaptı, Almanya Ligi'nde oynayacak. Bazı oyuncular bazı ülkelerin futboluyla uyumludurlar. Almanlar ona mantalite onlara daha yakın. Bundesliga'yı kendine daha uygun gördü, bana göre doğru yaptı. Bayern'i dışarı koyarsan Alman Ligi'nde herkes herkesi yenebiliyor. Hakikaten ofansif futbola çok önem veriyorlar.

'Bayern Münih'e gidebilir'

Leipzig'den sonra bir büyük takıma transfer olmasını bekliyorum. Bayern Münih'e gidebilir. Bütün sezon onu takip edeceklerdir. Çünkü Lewandowski'nin alternatifini bulmaları gerekiyor. Real Madrid, Atletico Madrid, Chelsea gibi takımlar da olabilir.

- Türkiye'de sizin kalibrenizde yerli golcü var mı?

Burak'ı çok seviyorum. Kendimi de görüyordum onda. Benden daha şutör. Adam eksiltmelerinde ona bir-iki şey gösterebilirdim. Santrfor gerektiğinde tek oynayabilmeli. Pivot-santrfor yetmiyor. Çok nitelikli ve çok yönlü olmak gerekiyor. Bunu kamuoyu takdir etsin, isim vermem yanlış olabilir. (Skorer)