Beşiktaş maçı sonrası patladı: Eserinle övün, kaybın en büyük sorumlusu sensin!

Beşiktaş maçı sonrası patladı: Eserinle övün, kaybın en büyük sorumlusu sensin!

Süper Lig’in 2'nci haftasında Alanyaspor, Beşiktaş'la karşı karşıya geldi. Gol düellosuna sahne olan karşılaşmaya müthiş bir başlangıç yapan ve 3-0'lık üstünlüğü yakalayan siyah-beyazlı takım, 10 kişi kaldıktan sonra rakibine yakalandı, 1 puanla yetindi.

Ajans Beşiktaş - Alanyaspor, Spor Toto Süper Lig'in 2'nci haftasında Beşiktaş'ı konuk etti. Heyecan dolu müsabakada siyah-beyazlılar 3-0'lık üstünlüğü yakalamasına rağmen sahadan 3-3'lük beraberlikle ayrıldı. Beşiktaş Teknik Direktörü Valerien Ismael'in oyuncu tercihlerindeki kararları tepki çekti. Spor yazarları Alanyaspor - Beşiktaş  maçını değerlendirdi.

HAKEM ÇÖZDÜ, ISMAEL BOZDU / ATTİLA GÖKÇE (MİLLİYET)

Liglerin son haftalarında görülebilecek “çılgın” bir maç izledik… Hakemden yerli-yabancı futbolculara, kenardaki hocalara kadar sahadakilerin tümü de aceleci, çabuk, telaşlı, aynı zamanda becerili, gergin ve tepkili oyunun aktörleri oldular.

Daha birinci dakika dolarken Trabzonlu hakem Yasin Kol “kovboy” gibi hızlı bir beceriyle sarı kartını çıkarıp Nkoudou’ya gösterdi. Yanlış mı? Hayır, yerden kayarak kontrolsüz biçimde rakibini düşürdü Nkoudou. Bence tüm oyuncuların uyanması gereken bir başlangıçtı bu. Yasin Kol futbolu oynamıştı biliyordu. Cumartesi günü Nef Stadı’ndaki muadili gibi dağılmaya niyeti yoktu, ama ilk yarıda çaldığı faul düdükleri ve gösterdiği kartlarla maçı adeta dağıttı. Oyunun akışını sık sık faul düdüğüyle kesmesi de dikkat çekiciydi.

Uzun anlattık… Hızlı maçta hemen goller de erkenden geldi. 3’te Ghezzal’dan korner atışı, Hollandalı’nın arka direkte kafa ile indirdiği top ve  Nkoudou’nun da kafayı (!) çalıştırması..  Sonra Ghezzal’ın 21’de ceza alanı içinde boş durumdaki Salih’e attığı nefis pas… Pardon bu bir asist. Çünkü Salih’in harika solu var. 30’da Targhalline’in Ghezzal’a müdahalesi penaltı. O da kalkıyor yerden ve golü atıyor. Beşiktaş için ligin belki de en neşeli günü yaşanacak ama…
Genç stoper Emrecan 15 ve 37’de iki sarı kat görüyor… Tecrübesiz, heyecanlı ve çabuk delikanlı ilk maçında kırmızıya yakalanıyor.

Oyunu bozan bir kırmızı kart bu… İlk yarı sonuna kadar 71/29 topu rakibine bırakıp çabukluğuyla golleri sıralayan Beşiktaş, eksilip 10 kişi kalınca etkinliğini, taktik üstünlüğünü bırakıyor. Maç sonunda topu 78/22 kaybediyor. Berkay’ın stopere çekilmesiyle orta alan ileri uç bağlantısı kopuyor. Sonra 45+’da Efkan’ın frikikten attığı usta işi gol, 81’de Saiss’in ters kafa vuruşuyla kendi kalesine attığı derken 90+3’te Gedson’un Ferhat’a yaptığı penaltı ve Candeias’ın golü: 3-3… Dedik ya çılgın bir maç bu…

Valerien Ismael’in adeta paniğe kapılarak ikinci yarıya üç değişiklikle başlaması, üç gol atan Nkoudou, Salih ve Ghezzal’ı çıkarıp Necip, Montero ve Boyd’la beşli savunmaya dönmesi, belki çaresizlikten doğan bir arayıştı ama yanlıştı, olmadı. Takım adeta paniğe kapıldı. Kozlarını kaybetti. Hocası tarafından törpülendi. Valerien Ismael’in dağıldığını gördük. 

Bu arada... Beşiktaş Başkanı Sayın Ahmet Nur Çebi tam da hazırlık maçları yapılır, hakemler seminerde toplanırken, keskin demeçlerle hakemlere yönelik budama operasyonlarını devam ettirmek istiyordu. Eskiler gitsin, yeniler gelsin! Başkan’ın en etkili hakem yorumu.
Buyrun Sayın Çebi, işte yepyeni bir hakem!

ESERİNLE ÖVÜN ISMAEL / BİLAL MEŞE (MİLLİYET)

Sezon öncesinde transfer dönemini anımsayın, N’Koudou gönderilmesi gündeme geldi. Ben söylemiyorum, yazıldı-çizildi. O süreçte kişisel olarak buna hep karşı çıktım. Niye mi? Adamın teknik kapasitesi ortada, kapalı kilitleri açacak, Kartal’da ondan başka ‘çilingir’ var mı? Söyleyin. Oynadığı futbolla izleyenlere keyif veriyor, kritik anlarda ortaya çıkıyor mu? Çıkıyor. Alın size dünkü maç... Bir gol, bir de penaltının oluşumundaki asisti.
***
Orta hakem Yasin Kol, geçtiğimiz sezon vitrine çıktı. Onun açığını aramıyorum, aramasına da, bazı tuhaf kararları nedeniyle ister istemez ona odaklanıyoruz. Örneğin Weghorst’a çıkardığı sarı karta ne demeli? Faulü o yapmıyor, tam tersi, rakibi yapıyor. Üstelik bariz gol şansı eyyy Yasin Kol... Bitmedi, Candeias’ın bu yarıda N’Koudou’ya yaptığı harekete ne demeli? Bence penaltı... Gelin görün ki, Kol ‘es’ geçerken VAR’ın niye devreye girmediğini de anlamış değilim.

Görüyoruz ki hakemler, Beşiktaş’a kart çıkarma konusunda bir hayli rahatlar. Nasıl olsa sesini çıkaran yok ya! 
Salih Uçan’ı çok beğeniyorum, biraz daha üstüne koysa ne güzel olacak. Attığı golün zorluk derecesi yüksek idi, uzak köşeye göndermesi tam bir ustalık işiydi, aferin. Bu golde, Ghezzal’ın asistini de unutmayalım. Kuşkusuz Josef Souza’nın olmayışı Kartal’ın orta alanda etkisiz olmasında en büyük faktördür. Yetiş Souza, Kartal’ın sana ihtiyacı var!

Weghorst belki gol atamıyor ama adam yerinde duramıyor. Bir orda, bir burda, rakip savunmayla boğuşuyor. Artı, N’Koudou’nun 3’te attığı goldeki topu kafayla indirmesini de unutmayalım. Yine N’Koudou, 31’de soldan indi, Ghezzal’in önüne yuvarladı, Targalline, rakibini indirdi, Yasin Kol penaltı noktasını gösterdi. Kaptan şık bir vuruşla farkı üçe çıkardı. Peki Yasin Kol, penaltı yaptırana niye kart yok?

Eyvallah; on kişi kalınca, bazı oyuncu hamleleri yapabilirsiniz. Ne var ki, üç golü atan oyuncuların hepsini dışarı almak nerden çıktı arkadaş? Topu rakip sahaya kim taşıyacak, rakibin direnişi kim kıracak söyler misin İsmael! 

İşin özeti; hakem tamam, maçın ağırlığını kaldıramadı eyvallah, ancaak puan kaybının en büyük sorumlusu Valerian İsmael’dir. Koca Beşiktaş’ı bu kadar mahkum oynatmaya ne hakkın var arkadaş...

VALERIEN ISMAEL ÇOK ABARTTI / SERDAR SARIDAĞ (MİLLİYET)

Müthiş bir ilk yarı seyrettik. Tam tamına dört gol sığdı ilk 45 dakikaya... 3. dakikada Nkoudou perdeyi açtı. 20. dakikada Salih şık bir golle farkı ikiye çıkardı. 31’de de Ghezzal kazanılan penaltıyı gole çevirdi.

45+3’te ise Alanyaspor’da Efkan ilk yarının skorunu 3-1 olarak belirledi. Buraya kadar yazılanlarda buram buram futbol kokuyor. Peki ya ilk yarının hakem performansı nasıldı?İşte bunun cevabını maçın ikinci yarısına bakarak verebiliriz. Hakem Yasin Kol’un sarı kart yağmurundan iki sarı karta denk gelerek 37’de oyun dışı kalan Emrecan’ın yokluğu, ikinci yarıda bambaşka bir Beşiktaş görmemize neden oldu. Beşiktaş taraftarı maçın hakemini sosyal medyada gündemin en tepesine taşımış, Valerien Ismael ise Necip, Boyd ve Montero’yu oyuna sokarak takımdaki eksikliği kapatmaya çalıştı.

Doğal olarak ikinci yarıda topun sahibi Alanya oldu. Yoğun baskıya rağmen beklenen golü Alanyaspor’dan Beşiktaş’tan biri attı. Saiss’in 81’de kafayla kendi kalesine gönderdiği topa Ersin bir şey yapamazdı. Ama aynı Saiss, 80. dakikada Yusuf’un kafa vuruşunda topu neredeyse çizgiden çıkardı. Candeias kazanılan penaltıyı 90+3’te skora eşitlik getirdi. Elbette Alanya deplasmanından beraberlikle dönmek de önemli. Elbette 3-0 öndeyken eksik olduğun için topu rakibe bırakırsın ama acaba Valerien Ismael bu durumu çok mu fazla abarttı?

YAZIK O 36 DAKİKAYA / ALİ ECE (FANATİK)

N'Koudou futbol topunu görünce şeker dükkanına girmiş çocuklar gibi oluyor: Olabildiğince neşe ve kontrolsüz bir coşkuyla doluyor. Bir sol açığın 30. saniyede sarı kart görmesini sadece teknik yorumla açıklamak imkansız. Aynı N'Koudou hemen sonra maçın ilk golüne imza attı: Valerien Ismael, Weghorst geldiğinden beri N'Koudou’nun golüyle sonuçlanan duran top organizasyonunu ısrarla çalıştırıyor: Hava kuvvetleri komutanı Weghorst arka direğin biraz gerisinde çizgide yüksek top bekliyor, duran top komutanı Ghezzal tam kafasının gideceği yere atıyor. Hazırlık maçları döneminde tekrar yıldızını parlatan ve 11’e göz kırpan Salih de sağıyla dripling soslu feyk üstüne sol ayak içiyle güzel bir gole imza attı.

Ghezzal’ın gole çevirdiği penaltıyı oluşturan pozisyonda da Salih tam N'Koudou sprinterliği silahını ateşleyecek çok iyi bir kilit uzun pas attı. Emrecan 2. sarıdan atılan kadar Beşiktaş çok iyiydi, özellikle Weghorst geçen sezonun en büyük iki eksisinden birisini büyük bir artıya dönüştürmüştü. Diğer büyük eksik ise geçen hafta olduğu gibi kabak gibi ortada: Banko 11 oynayabilecek kapasitede bir sağ stoper alınmadı! Emrecan’ın kumaşı iyi ama hem solak hem de tecrübesiz. Misal Marcelo, Zago gibi tecrübeli bir sağ stoper takımı 3-0öndeyken sarı kartı da varsa o riske girmez!

ARKANA YASLANIRSAN...

Devre sonunda Efkan’ın frikik golü olmasaydı ve soyunma odasına 3-0’la gidilseydi Valerien Ismael 2. yarıya bu kadar radikal değişiklikler ve ultra defansif önlemlerle başlar mıydı? Ghezzal’ın sakatlık durumu zaten soru işaretiydi tamam, 10 kişi kalınca riske atmayabilirsin. Ama tek sprinter oyuncun NKoudou ve onu etkili kontratağa çıkarabilecek pasları atma ihtimali en yüksek oyuncu formda Salih’in ikisini birden çıkartırsan sadece arkaya yaslanırsın. Bu kadar arkaya yaslanırsan da kendi kalene gol ve penaltı gibi kazalar başına gelebilir. (Milliyet)