"Utku, Beşiktaş olmasaydı Atletico Madrid'e gidiyordu"

"Utku, Beşiktaş olmasaydı Atletico Madrid'e gidiyordu"

Beşiktaş'ın genç file bekçisi Utku Yuvakuran'ın babaı Semih Yuvakuran, oğlunun geleceğinden, şampiyonlukta kimi favori gördüğüne kadar gündemdeki konular hakkında Ajansspor'a konuştu.

Ajans Beşiktaş - Yıllarca Milli Takım formasını başarılı bir şekilde terletti. Galatasaray'dan olaylı bir şekilde ezeli rakip Fenerbahçe'ye geçti. Kendisi gibi futbolu seçen oğlu Utku Yuvakuran kaleci oldu ve şu an Beşiktaş'ta forma giyiyor. İşte Yuvakuran'ın açıklamaları:

- Üçüz oğullarınız var. Bunlardan biri de Beşiktaş'ın kalecilerinden Utku. Böyle bir şeyin olacağını hiç hayal etmiş miydiniz?

Futbola başladıktan sonra herşeyi hayal edebiliyorsunuz. Ben onun iyi yerlere geleceğini çocukluğundan biliyordum. Allah vergisi bir yetenek var Utku'da. 100 km hızla topa vurun o bir şekilde topu yumuşatıyor.

BERKAY SURVIVOR'DA YARIŞIYOR

- Babadan gelme bir özellik de olabilir mi?

Hayır...Ben kaleci değildim ki. Sol bektim. Ha mesela diğer oğlum Berkay (Yuvakuran), forvet oynuyordu. Survivor'da şu an. Survivor'ın en başarılı yarışmacılarından. Ama dedikoduya falan hiç girmez. O tip şeylerle uğraşmaz.

UTKU'YA BALONLARLA ŞUT ATARDIM

- Utku'daki yeteneği ne zaman keşfettiniz?

Henüz 2-3 yaşlarındaydı. Ben iki direğin arasına balonla şut atardım. Sonra küçük plastik toplarla başladım vurmaya. Utku hep kaleye geçerdi. Diğer ikisi şut atardı. O zaman bile uçuyordu. Ondan sonra Güvenç Kurtar ile Denizlispor'u çalıştırdığımda onu da götürdüm. Daha 12-13 yaşında A Takım antrenmanlarında kaleye geçerdi. Kaleci hocası,'Ya Semih abi vurayım mı' diye sorardı. 'Vur ya...Korkma. Onlara nasıl vuruyorsan ona da vur' diyordum. Daha o yaşta, küçücük boyuyla topları çıkarıyordu. Ordan belli etti zaten. Sonra yavaş yavaş kendini gösterdi.

BEŞİKTAŞ OLMASA İSPANYA'YA GİDİYORDU

- Beşiktaş'a transferi nasıl gerçekleşti?

Beylerbeyi'nde zirve yaptı. Orada ligin en iyi kalecisi seçildi. 9 penaltıdan 8'ni kurtardı. Ondan sonra Beşiktaş kancayı taktı ve işi bitirdi. Beşiktaş olmasaydı Atletico Madrid'e gidiyordu.

UTKU'NUN HEDEFİ AVRUPA'DA OYNAMAK

- Utku'nun örnek aldığı bir kaleci var mıydı?

Neuer ve Buffon'u örnek alıyordu. Ama bana sürekli, 'Baba ben seni geçicem. Avrupa'da oynayacağım.' derdi. Onun en büyük hedefi Avrupa'da bir takımın kalesini korumak.

MARADONA'DA EKSİK VARSA UTKU'DA DA VARDIR

- Bir teknik adam gözüyle baktığınızda Utku'nun artı ve eksileri nelerdir?

Eksik her oyuncu da var. Maradona bile futbolu bırakana kadar eksiğim vardı diyordu. O da sağ ayağımı sol ayağım gibi kullanamıyorum derdi. Sonuçta Utku'nun da vardır bir eksiği. Onu hocaları biliyordur. Çalışmayı bıraktığınız zaman eksik olursunuz. Her antrenman bir eksik gidermedir.

SAĞ AYAĞINI BAĞLAYINCA, SOLUNU GELİŞTİRDİM

- Artı yönleri peki?

Yan topları çok iyi. Cepheden iyi. Penaltılarda başarılı. Oyunu iyi okuyor. İki ayağını da kullanmaya başladı.Sol ayağı hiç yoktu. Sıfırdı. Bir metreye topu atamıyordu. Ben onun sağ ayağını iple bağladım. Öyle çalıştırdım. Tam sağ ayağıyla topa vuracakken iple çekiyorum, topu mecburen soluna alıyordu. Şimdi soluyla topu orta sahayı geçirebiliyor. Teknik olayları çalışmakla düzeltebilirisiniz. Benim de sol ayağım hiç yoktu. Duvardaki numaralara vura vura solumu geliştirdim. Öyle öyle geliştirdim sol ayağımı. Sonra sol çalışmaktan sağ ayağım gitti. (Gülerek)

- Utku'nun Beşiktaş'taki maçını tribünden seyrettiniz mi?

Hayır. Evden izliyorum.

UTKU'NUN MAÇLARINDA HEYECANDAN DURAMIYORUM

- Ruh haliniz nasıl oluyor? Maçtan sonra onunla durum değerlendirmesi veya kritik yapıyor musunuz?

Ya o bambaşka bir duygu. Çok heyecanlanıyorum. Maçtan sonra konuşmuyoruz. Ben de Utku da o tip şeyleri sevmeyiz. Sadece gol yese de yemese de sen görevini yaptın. Hiçbir şeye kafana takma deyip moral veririm. Gol yemeden olur mu abi? Biz de gol yediriyorduk.

NORMAL OLAN UTKU'NUN BİRİNCİ KALECİ OLMASIYDI

- Siz geçtiğimiz aylarda Radyospor'a yaptığınız bir açıkladama Utku'nun Loris Karius'un ardında ikinci kaleci olduğunu ve kaleyi Ersin Destanoğlu'nun yerine Utku'nun koruması gerektiğini söylemiştiniz. Hala aynı fikirde misiniz?

Normali o değil mi? (Gülerek) Bir şeyler döndü. Ersin'den hem daha tecrübeli hem de daha kaliteli. Yok orası istiyor, yok bu takım istiyor. Nerde? İstiyorsa gidecek zaten. Önemli değil. Ersin de bizim evladımız. Ama ilk bir şans verirsiniz. O şansı değerlendiremezse ikinci bir alternatif olarak kullanırsınız. Siz daha geliyorsunuz Utku'yu hiç denemeden bir anda ikinci kaleci yapıyorsunuz. Olmaz! Demek ki burada adalet yok o zaman.

- Sergen Yalçın veya Murat Şahin ile görüştünüz mü bu konu için?

Ben böyle şeylerle muhatap olmam.

UTKU'YU MOTİVE ETMEK BANA DÜŞÜYOR

- Utku görüştü mü peki?

Bununla ilgili hayır. Fakat genel durumu için tabii ki konuşuyorlar. Öyle oldu. Böyle oldu. Devamlı birşeyler konuşuluyor... Ama onun psikolojisini düzeltmek de bize kalıyor.

UTKU, SÖZLEŞME TAZELEYECEK Mİ?

- Utku'nun sezon sonunda sözleşmesi bitiyor. Ancak bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar mukavale yenilenmedi. Bununla ilgili herhangi bir gelişme oldu mu?

Erdal Torunoğulları ile görüştük. Yeni mukavelenin olmaması için bir neden yok. Ama yurt dışından da teklifler var. Bakalım. Onları değerlendireceğiz.

BEŞİKTAŞ OLMAZSA ROTA AVRUPA

- Utku'nun Beşiktaş ile anlaşamadığı taktirde Avrupa'da mı yoksa Türkiye'de mi kalmasını isterdiniz?

Tabii ki yurt dışına gitmesini arzu ederdim.

UTKU, RÜŞTÜ GİBİ BAŞARISIZ OLMAZ

- Rüştü Reçber, en olgun çağında Barcelona'ya gitmesine rağmen başarılı olmadı. Bu sizi korkutuyor mu?

Hayatta korkutmaz. Ben Utku'ya o kadar güveniyorum ki...Onun Avrupa'da başarılı olacağına kesinlikle inanıyorum. Bununla ilgili hiç şüphem yok. Bu bir hedeftir. Kendinizi oraya motive ederseniz başarırsınız. Rüştü kafasını veremedi. Bir de belli bir yaşa geldikten sonra Avrupa'ya alışmak zordur. Bu tip yerlere gençken gideceksiniz.

TÜRK KALECİLER GÜVENLERİ BOŞA ÇIKARMADI

-Şu anda Utku'nun da içinde yer aldığı bir genç kaleci patlaması var. Bu sizin için bir dezavantaj mı?

Herkes ekmeğini yer. Olsun tabii... Sürekli kaleci sıkıntısı çekiyorduk. Kalelerimizi yabancılar koruyordu. Yerli kaleciler neler yapabileceklerini gösterdi. Yeter ki onlar şans bulsunlar. Gerçekten hepsi iyi kaleci. Altay'a bakıyorsunuz, Uğurcan'a bakıyorsunuz... Bir de geride bekleyenler var.

UĞURCAN BİR, ALTAY İKİ, UTKU 3...

- Objektif bir gözle baktığınızda şu anda Türkiye'nin en iyi 3 kalecisi kim diye sorsam ne dersiniz?

Uğurcan, Altay ve tabii ki oğlum Utku'yu söylerim... Göztepe'nin kalecisi İrfan Can'ı da ekleyebiliriz.

ŞAMPİYONLUĞA EN YAKIN BEŞİKTAŞ

- Şampiyonluk favoriniz kim?

Beşiktaş... Öyle gözüküyor. Ekip olarak çok iyiler. En önemli özellik de bu bence. (Ajansspor)

Etiketler :