Beşiktaş üzerinde algı oyunları bitmiyor! "Bozuk para" olayı aslında hiç yaşanmadı 

Beşiktaş üzerinde algı oyunları bitmiyor! "Bozuk para" olayı aslında hiç yaşanmadı 

Bazı basın yayın organlarının balıklama atladığı olay, aslında hiç yaşanmadı. Peki bu yalan niye? Beşiktaş'a yönelik algı çalışmaları bitmiyor, bitmeyecek. İşte son örnek...

Ajans Beşiktaş | Yorum - Beşiktaş, bu cumartesi deplasmanda Ankaragücü ile karşılaşacak. Milli ara dönüşündeki en kritik maçlardan biri olan Ankaragücü-Beşiktaş maçı günler öncesinden tartışma yarattı.

Daha doğrusu tartışma, özellikle Beşiktaş hakkında algı yaratmak isteyenleri bir kez daha ortaya serdi.

Başkent ekibi, Osmanlı Stadı'nda ağırlayacağı Beşiktaş için deplasman bileti fiyatını 1 TL olarak belirledi. Ardından bir çok haber sitesi ve Twitter'daki bazı spor hesapları, bu "indirimli biletin" yıllar öncesinden bir olaya dayandığını yazmaya başladı. Ankaragücü ekonomik sıkıntılarla küme düşerken Beşiktaşlı taraftarların genç oyunculara 1 TL attığını iddia ettiler.

Peki, bu gerçekte böyle miydi?

Arşiv yalan söylemez

Ajans Beşiktaş ekibi olarak 90'lı yılların ortasından bu yana, yaklaşık 25 yıldır Beşiktaş maçlarına gidiyor, hem taraftar hem de haberci olarak takip ediyoruz.

"Ankaragücü futbolcularına Beşiktaşlı taraftarlar bozuk para attı" veya "Ekonomik sıkıntıları ile dalga geçti" olayını hatırlayamadığımız için araştırdık.

Taraftarımızla konuştuk, sorduk. Hatırlayan çıkmadı.

Biraz daha detaya indik; o gün statta olan güvenlik görevlilerine danıştık. "Öyle bir şey olmadı" dediler.

Son olarak, yine spor basınından gazetecilerle görüştük. Hatırlayan bir kişi bile çıkmadı.

Belki "insanlık halidir unutulur" diye arşive girdik.

Bozuk para atma olayına dair gazetelerde veya internet sitelerinde o dönem çıkmış bir video veya bir fotoğraf var mı? 

Yok!

O günlerin gazete haberlerini ve köşe yazılarını araştırdık. Hiçbir yerde "bozuk para atıldı" bilgisi yer almıyor.

Ekşisözlük ve benzeri alanları taradık. Haber sitelerinin arşivlerini didikledik. Bir satırlık "delil" aradık. Yok, yok, yok.

Yalancının mumu

Bakın, olmamış bir olaydan bahsediyoruz!

İki gün önce, bir kaç medya kuruluşu bir haberi paylaştı. Ardından diğerleri birbirini kaynak göstererek bunu yaydı.

Yayıncı markaları buraya yazmayacağız. Siz tahmin ediyorsunuz.

"Ankaragücü futbolcularına Beşiktaşlı taraftarlar bozuk para atmıştı. Şimdi Ankaragücü de 1 TL'lik bilet satacak" şeklindeki bu paylaşımların altında bazı Beşiktaşlıların "kanıt gösterin" ve "yalan bu" demesi de bu paylaşımların silinmesini sağlamadı.

Bir deli bir kuyuya taş attı, 40 akıllı da peşinden atladı. Ancak bunu "editöryal bir yanlışlık" veya bir "delinin uydurması" olarak görüp geçmek; asıl amacı görmemek demek olacaktır.

Öte yandan bunun, Ankaragücü taraftarına tabiri caizse gaz vermek için yapıldığı söylemek abartmak olmaz. Birileri, iki camia arasında sorun çıkarmayı amaçlamış olabilir.

Bu kadar kolay mı?

Türk futbolunun yeterince sorunu varken, yeni bir gerginlik ortamı kimin işine yarar? Ankaragücü-Beşiktaş maçının gerilim altında yapılması kimi sevindirir?

2 gün sonra gelen açıklama

Ankaragücü Kulübü iki gündür yapılan bu paylaşımlar ve haberler üzerine yaptığı açıklamada "Beşiktaş taraftarının bozuk para atması" olayından hiç bahsetmedi. Dolayısıyla bunu paylaşan hesapların, neye dayanarak bunu yaydığı sorgulanmalıydı.

Hatta bu olayın tamamen hayal ürünü çıkması, gerçek olmasından daha çok haber değeri taşımaktadır.

Ama çoğu Beşiktaş'ın tökezlemesine sevinen, gazetecilikte objektif olamayan ve kulüplere destekte dengeli olabilmeyi hiçbir zaman başaramamış mevcut spor medyasında, malesef bunları görmek uzun süredir şaşırtmıyor kimseyi.

Araştırdıkça gördük ki, bu yalan haberde işaret fişeğini ilk atanlar bazı Fenerbahçeli hesaplar olmuş.

Ankaragücü Basın Sözcüsü Tuna Yılmaz, Fanatik gazetesine konuşmuş ve "Asla altında başka bir durum aranmasın" demiş. Aynı haberde (link) "Sarı-Lacivertli taraftarlar, bu indirimin yıllar öncesine dayandığını, takım ekonomik sıkıntılarla küme düşerken Beşiktaşlı taraftarların genç oyunculara 1 TL attığını iddia etti" denilmiş.

Bu haber de bizim tespitimizi doğrularken, yalan dalgasını başlatanların Fenerbahçeli taraftar hesapları olması da şaşırtmıyor.

İşte Beşiktaş medyası bunun için var

Asıl sorun, "medya" diye takip ettiğiniz haber hesaplarının ve internet sitelerinin buna balıklama atmasıdır.

Yalan çıksa da o tweet'leri silmemeleri, rakip taraftarlardan alınan "Oh iyi olmuş" şeklindeki etkileşimden hoşlanmalarıdır.

"Bozuk para atıldı" yalanı, Beşiktaş'a yönelik algı çalışmalarının nasıl basitçe, hoyratça, fütursuzca uygulanabildiğini bir kez daha hatırlattı bize.

Beşiktaş camiasında ise bir kaç sosyal medya hesabı (örnek) ve Ajans Beşiktaş dışında kimsenin olayı sorgulamaması da ayrıca bir ilginç durum.

Ajans Beşiktaş Ekibi

Etiketler :