''Beşiktaş'ın 'beyaz gölge'si''

''Beşiktaş'ın 'beyaz gölge'si''

Hürriyet gazetesi yazarı Kenan Başaran bugünkü köşe yazısında Beşiktaş Sompo Japan'ın hocası Ufuk Sarıca'yı yazmış...

İşte Başaran'ın Ufuk Sarıca'ya "beyaz gölge" dediği köşe yazısından öne çıkan satırlar:

"TRT'de 80'lerde izlediğimiz 'Beyaz Gölge' dizisinin memlekete basketbolu çok sevdirdiği malum. 90’lardaysa Beyaz Gölge’nin yerini gerçek bir gölge aldı: Efes... F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş’ın basketbolu rölantiye aldığı yıllarda Türkiye, Efes’in renklerinde birleşti. Naumoski, McRae, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın ve Tamer Oyguç’lu kadro, ezberimdeki tek basketbol kadrosudur. Ufuk Sarıca, şimdi koç olarak Beşiktaşlılara basketi sevdiriyor. Dar bütçeli ve büyük yıldızları olmayan bir kadroyla lig ve Avrupa’da yürüyor. Ligimizden daha kolay gözüken FIBA Şampiyonlar Ligi’nde mutlu son görme şansı yüksek. Aslında mesele ‘mutlu son’ değil, ‘mutlu başlangıç’... Beşiktaş Sompo Japan’ın galibiyeti kutlama biçimi, Sarıca’nın sosyal medya paylaşımları... Demek başarıya sadece ‘otoriter’ bir yönetimle gidilmiyormuş. Sarıca’yı fena halde Beyaz Gölge’nin Koç Reeves’ine benzetiyorum. Onun başarısı, ‘arkadaşça’ bir tarzın da kazanabileceğini göstermesi açısından önemli olacaktır."

Kenan Başaran ayrıca Beşiktaş'ya yaşanan genetik devrime de şu sözlerle değinmiş:

"Beşiktaş, altyapıda Türkiye’de bir ilke imza attı. Marmara Üniversitesi ile daha önce yapılan protokol hayata geçirildi. 2002, 2003, 2004 ve 2005 yaş grubu oyuncularının genetik haritası çıkarıldı. Altyapı sorumlusu Metin Albayrak, M.United’ın uygulamayı A takıma da taşıdığını söylüyor.

Genetik haritayla her oyuncunun fiziksel yapısı öğreniliyor. Misal, ağır olan bir orta saha oyuncusu, genetik haritasına göre çok güçlü olduğu ortaya çıkınca, ön liberoya alınmış. Önemli olan bilgiyi kullanabilecek marifetli hocalar olması. Albayrak, 4 yeni performans hocası aldıklarını belirtiyor." (Hürriyet)