Beşiktaş'tan Cenk Tosun'un sağlık durumuna ilişkin açıklama

Beşiktaş'tan Cenk Tosun'un sağlık durumuna ilişkin açıklama

Beşiktaş kulübü, BB Erzurumspor karşılaşmasında sakatlanan Cenk Tosun'un sağlık durumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Ajans Beşiktaş - Açıklamada, "Cenk Tosun'un sağ dizinde patellar tendon kopması tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Beşiktaş'tan yapılan açıklama şöyle:

"Futbol Takımımızın Süper Lig’in 34. haftasında Bş. Bld. Erzurumspor ile oynadığı müsabakada sağ dizindeki yaralanma nedeniyle oyundan çıkmak zorunda kalan Cenk Tosun’un yapılan değerlendirme neticesinde, sağ dizinde patellar tendon kopması tespit edilmiştir.

Futbolcumuz Cenk Tosun’a, Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde, Sağlık Kurulu Koordinatörümüz Tekin Kerem Ülkü’nün de katıldığı operasyonda Prof. Dr Barış Kocaoğlu ve Prof. Dr Alper Kaya tarafından patellar tendon tamiri uygulanmıştır. Cenk Tosun’un rehabilitasyon sürecine en kısa sürede başlanacaktır.

Cenk Tosun’a geçmiş olsun dileklerimizi iletir, acil şifalar dileriz."

Patellar tendon kopması nedir?

Genellikle tuberositas tibiada bulunan yapışma bölgesinden meydana gelen patella tendon yırtığı total diz artroplastisi yapılan hastaların %1’inden azını ilgilendiren oldukça nadir bir komplikasyondur.

Tuberositas tibia yapışma bölgesinden sonra, daha az sıklıkla tendon içi ve infrapatellar yırtıklar meydana gelmektedir.

Riskli grup, özellikle patellar tendonun hareketli-liğinin azaldığı durumların görüldüğü hastalardan oluşur. Bu durumlar arasında; patella baja, geçirilmiş patellar cerrahi ve dizde hareket kısıtlılığı sayılabilir. Ameliyat sırasında sıkı dizde zorlayıcı hareket veya tibial kesi sırasında kesici etkisi en sık mekaniz-malardır.

Ameliyat sonrası dönemde ise genellikle diz fleksiyon pozisyonunda düşme sonrasında görülür. Travma olmaksızın yırtıklar ise tibial polietilen insert’in patellar tendon üstündeki tekrarlayıcı teması veya sıkışması sonrası görülebilir.

Patella tendon yırtığı olan hastalar, genellikle diz-de ağrı, şişlik, ekstansör yetmezlik, düz bacak testinde beceriksizlik ve infrapatellar yumuşak doku defekti ile başvururlar. Ameliyat sırasında ekstansör mekanizmada gevşeme açık cerrahi sırasında görülebilirken, ameliyat sonrası yaralanmalarda yan grafilerde patella altaya ek olarak ultrasonografi ile de tanı konulabilir. Şüphede kalınan durumlarda ise manyetik artefakt düzeltici sekanslar da kullanılarak, tanıda yırtık ve yeri ortaya konulabilir.Tedavi seçenekleri; tendon yırtığının konumu, doku kalitesi, hastanın yaşı, aktivite ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Atelleme ile tedavi; parsiyel yırtığı olan, cerrahiye uygun olmayan veya fonksiyonel kapasite-si düşük olan hastalarda düşünülebilir. Enfeksiyon varlığında artrodez de yapılabilir.Ameliyat sırasında gelişen veya akut yırtıkların tedavisi primer tamirdir.

Bu amaçla, zımba (staple) veya sütür ankor kullanımını da içeren birçok yöntem tanımlanmıştır. Buna ek olarak, doku kalitesinin iyi olmadığı durumlarda veya kronik yırtıklarda mutlaka takviye ( augmentation) yöntemleri eklenmelidir. Takviye amacıyla biyolojik materyaller (hamstring otogreft, Aşil tendon allogreft, ekstansör mekanizma allogreft gibi) kullanılabileceği gibi sentetik materyaller de (Marlex mesh; monofilament polypropylene gibi) kullanılabilir.

Sentetik materyallerin uygulanması konusunda en bilinen teknik, Browne ve Hanssen’in tanımladığı; patellar tendonun katlanan sentetik materyalin tibia içerisindeki bir oluğa yerleştirilmesi temeline dayanır.

Etiketler :