"Bülent Yıldırım’ın son 10 yılda nerelerde hata yaptığını değerlendirmesi gerekir"

"Bülent Yıldırım’ın son 10 yılda nerelerde hata yaptığını değerlendirmesi gerekir"

Eski hakem Ali Kunak, Spor Toto Süper Lig'deki hakemleri değerlendirdi: Ağzı olan hakem konuştu

Neredeyse tüm haftalarda hakem kararları hep tartışıldı, gündemin üst sıralarında yer aldı. Sezon içinde Merkez Hakem Kurulu değişikliği yapılması hakemlerin VAR ayarlarıyla oynanmasına sebep oldu. Bu da ilk 22 hafta farklı, son 12 hafta farklı olarak ortaya çıkan uygulamalarla karşılaşmamıza yol açtı. Yusuf Namoğlu komitesinin 3 yıldan beri sürdürdüğü dar kadro politikasının eseri bu sezon patlak verdi. Yeni Merkez Hakem Kurulu’nun da enkaz devraldık edebiyatıyla kamuoyunda hakemlerin kötü olduğu imajını ön plana çıkartması sıkıntı yarattı. Ağzını açan hakem konuştu, hakem parasından dem vurdu. Bu kadar baskı ve stres altında görev yapmaya çalışan hakemlerin de dengeleri bozuldu. Yeni kurulun idari hataları ve bazı müsabakalardaki atama yanlışları da duruma tuz biber ekti. Birkaç istisna dışında hakemlerimizin yanlış kararları ve yanlış uygulamaları sezona damga vurdu.

TÜRKGÜN / ALİ KUNAK

ALPER ULUSOY **

Ligin ilk yarısında en fazla maç yöneten hakemler arasında yer alıp başarılı olan Alper Ulusoy’un performansı FIFA kokartının alınmasıyla taban yaptı. Ümraniye- Trabzon maçında düdük cezası alan Ulusoy, Ç.Rize-G.Saray maçında VAR masasında ikinci penaltıdaki uyarısıyla sezonu kapattı. 17 lig maçında 2 penaltı çaldı, 94 sarı, 2 kırmızı kart çıkarttı.

ABDÜLKADİR BİTİGEN ***

Sezon başında Yusuf Namoğlu tarafından Süper Lig kadrosuna alınan Bitigen, sahaya çıkmak için Sabri Çelik MHK’sini bekledi. 23 Şubat’tan sonra görev aldığı 5 maçta önemli hata yapmayan, 25 sarı, 3 kırmızı kart gösteren, 2 penaltı çalan diş hekimi hakemimiz gelecekte ligin yükünü çekecek görünüyor. Bitigen, 26 maçta da VAR ve AVAR olarak görev yaptı.

ALİ PALABIYIK **

Sakin yapısı, sahadaki ikna edici diyalogları ile yönettiği maçlarda belli düzeyde performans yakalayan Ali Palabıyık, en çok eleştiriyi MHK’nin zamansız atamasıyla yönettiği F.Bahçe-G.Saray maçında aldı. Tartışmaların en üst düzeye çıktığı maç dışında, yönettiği 20 maçın genelini temiz bitirdi. Palabıyık, 116 sarı, 9 kırmızı kart gösterdi, 6 penaltı çaldı.

ALİ ŞANSALAN *

Ligin sadece 2. ve 34. haftalarında 2 maçta düdük şansı bulabilen Ali Şansalan, VAR odasının gediklisi oldu. 2. haftada yönettiği A.Alanya-A.Gücü maçında 8 sarı, 2 kırmızı gösterip eleştirilere maruz kalan genç hakem 2. kez düdük çalabilmek için 32 hafta bekledi. Şansalan, bu süreçte 50 kez VAR ve AVAR göreviyle odayı mekan tuttu.

ARDA KARDEŞLER **

Ligimizin eski başarılı ve beyefendi kalecilerinden Eser Kardeşler’in oğlu genç hakemimiz oyun kuralları uygulamasında zaman zaman hatalar yaptı. Sahadaki duruşu ile iyi sinyaller veren Kardeşler’in kural kitabını özümsemesi gerekiyor. Ustalık dönemine geçme zamanı gelen Arda Kardeşler, 14 maçta 60 kez sarı kartını çıkartırken, 5 kez de ikinci sarıdan kırmızı kullandı.

BAHATTİN ŞİMŞEK *

Ligin yeni hakemi Bahattin Şimşek 4. haftada ilk düdüğünü çaldı. Yönettiği Akhisarspor- Demir Grup Sivasspor maçını kötü yönetmedi, tam başardı derken, iki sarı kart hatası nedeniyle 30 hafta beklemek zorunda kaldı. 43 kez AVAR görevi yapan genç hakem, sezonu M.Başakşehir-Aytemiz Alanyaspor maçıyla bitirdi.

BÜLENT YILDIRIM **

Yılların deneyimi ile derbi denince akla gelen 3 isimden biri olan, Bülent Yıldırım’ın hakemliği, G.Saray-Beşiktaş maçındaki yönetimi nedeniyle tartışılır oldu. 110 sarı, 4 kırmızı kart gösterdiği, 11 kez penaltı çaldığı 20 maçta sahada, 24 maçta VAR görevi yapan Yıldırım, sözleşmesi yenilenmezse yaş haddinden hakemliği bitecek. Bence Bülent Yıldırım’ın son 10 yılda nerelerde hata yaptığını (saha dışı) değerlendirmesi gerekir.

FIRAT AYDINUS ****

Türk hakemliğinde bir marka olan Fırat Aydınus, hakemlere canlı yayında “Allah belasını versin” diyenlerin 1 maç ceza aldığı ortamda soyunma odası tartışmasıyla 30 gün hak mahrumiyeti cezası aldı. O zamanda, bu konuyu MHK’nın kendi içinde çözmesi gerektiğini yazmıştık. Soruşturma süresiyle 55 gün sahalardan uzak kalan tecrübeli isim, 21 maçta 87 sarı, 10 kırmızı kart gösterdi. 8 kez penaltı çaldı, 15 kez VAR hakemi oldu.

HALİL UMUT MELER **

Türk hakemliğinin, Cüneyt Çakır’dan sonra gelecek isim olarak gösterilen hakem Halil Umut Meler’in, hakemlik yeteneği üstün meziyetlere sahip. Maça konsantre olduğunda sanat icra eder gibi yönetim gösteren Meler’in genel performansı iyiydi. Saha dışı davranışlarını ve egosunu ayarlamazsa uçuruma düşme tehlikesi olan Meler, 10 kez VAR’da görev aldı, 20 maçta 92 sarı, 5 kırmızı gösterdi, 12 penaltı çaldı.

HALİS ÖZKAHYA ***

Ligin deneyimlileri arasına giren Halis Özkahya, inişli çıkışlı bir performans sergilemesine karşın, adı ve kokartıyla birçok maçı sorunsuz atlattı. Ligin son haftasında yönettiği F.Bahçe-Antalya maçı ile 6,5 yıl sonra Kadıköy’e çıkan Özkahya, 20 maç yönetti. 76 sarı, 1 kırmızı kart gösteren Özkahya, 7 penaltı çaldı. Ceza aldığı G.Saray-A.Konya maçında VAR odasına alınmadı.

HÜSEYİN GÖÇEK ***

Ligin en iyi fizikli hakemi olan Hüseyin Göçek, kararlarının tartışıldığı bazı maçlar yönetse de, yılların deneyimi ile birçok maçı az hatayla tamamladı. Atandığı her zorlu maç öncesinde Galatasaray genç basketbol takımındaki fotoğrafı ile sosyal medyada gündem olan Göçek, 18 lig maçında 90 kez sarı, 4 kez kırmızı kartını kullandı. 5 kez de penaltı düdüğü çaldı.

KORAY GENCERLER ***

Koray Gencerler de yeni MHK tarafından önü açılanlardan… Yusuf Namoğlu’nun 8 hafta içinde görev verdiği BŞ Erzurumpor-Aytemiz Alanya maçını ufak tefek hatalarla tamamladıktan sonra 16 hafta bekledi. Sabri Çelik MHK’si, 12 haftada 6 kez görev verdi. Güvenenleri utandırmayan Gencerler’i, gelecek sezon büyük maçlarda da görebiliriz. Düdük çaldığı 7 maçta 32 kez sarı, 1 kez kırmızı, 1 kez de penaltı gösterdi.

METE KALKAVAN ***

Mete Kalkavan da FIFA kokartı olmasına rağmen uluslararası arenada önü kapanan hakemlerimizden. Ligde, hatalı faul değerlendirmeleri ve sarı kart göstermesi gereken durumları es geçmesi nedeniyle eleştirildi. Yine de sonuca tesir eden hatası fazla yoktu. Yönettiği 23 maçta 90 kez sarı 7 kez de kırmızı kartını kullanırken 12 kez de penaltı için düdük çaldı. 21 kez de VAR olarak görev yaptı.

MUSTAFA ÖĞRETMENOĞLU **

Süper Lig’den düşüp yeniden dönüş yapan hakemlerimizden Mustafa Öğretmenoğlu, ilk 23 haftada 10 düdük çalarken, 23. haftada yönettiği maçta bir oyuncuyu ikinci sarı kartı nedeniyle ihraç etmeyince bedelini ağır ödedi, son 11 haftada sadece 1 kez sahaya çıkabildi. Öğretmenoğlu, 11 lig maçında 63 kez sarı, 4 kez kırmızı kartını kullanırken, 2 kez de penaltı noktasını gösterdi. 28 kez VAR odasında görev yaptı.

ÖZGÜR YANKAYA *

Lisan bilmediği için FIFA kokartının eşiğinden dönen Özgür Yankaya’nın performansı yıllar içinde yokuş aşağı gidiyor. Bu sezonda gerek Namoğlu, gerekse de Çelik MHK’si tarafından formu beğenilmedi ki, ancak 8 maçta düdük çalabildi. Göstermediği kartlarla eleştiri aldı. Gittiği TFF 1. Lig’de de tartışılan kararlar verdi. 8 maçta 30 sıra, 3 kırmızı, 1 kez de penaltı gösterdi. Yankaya, 8 kez AVAR görevi yaptı.

SERKAN ÇINAR (?)

Sezonun en çok tartışılan hakemi Serkan Çınar’ın hakemliği bitecek mi, bitmeyecek mi? Aslında, yönettiği maçlarda “Ben formda değilim, performansım yerlerde” diye bağırırken, kör gözüne çomak sokar gibi Ç.Rize-Galatasaray maçına atanması onu bu duruma getirdi. Eğer bu atama olmasaydı, “Çınar vasatın altında bir sezon geçirdi” derdik. Çınar, 9 maçta 33 sarı, 5 kırmızı kart gösterdi. 7 kez de penaltı çaldı.

SERKAN TOKAT **

VAR odasında başarılı diye düdük çalması unutturulan hakem Serkan Tokat, çıktığı maçlarda kaleleri şaşıracak kadar hakemlik pratiğinden uzaklaştığına şahit olduk. Bunun kusuru tabiî ki biraz da MHK’da. Tokat, kendi reçetesini yazıp hakemlik melekesini köreltmemek için icabında amatör maçlara dahi çıkmalı. 4 lig maçında 21 kez sarı kartını kullandı, kırmızı kart çıkarmadı. 2 kez de penaltı noktasını gösterdi. 46 kez VAR odasında görev yaptı.

SUAT ARSLANBOĞA ****

Hakemliğinde bu sene adeta ikinci baharı yaşadı. İkinci yarı olağanüstü bir maç trafiği yaşadı. İlk yarı boyunca sadece 6 kez düdük çalan Suat Arslanboğa ikinci yarıda 12 lig maçı yönetmenin yanı sıra kupa finalinde düdük çalma onurunu da yaşadı. Az hata yaptı, performansı iyiydi. 18 lig maçında 79 kez sarı, 2 kez de kırmızı kart gösteren Arslanboğa 5 kez penaltı noktasını gösterdi. 26 kezde VAR odasında görev yaptı.

TUGAY KAAN NUMANOĞLU *

Ligin yeni hakemi. İlk düdüğünü 7. haftada çalıp eleştirilere maruz kalınca ikinci şansını 33’üncü haftadaki formalite maçında bulabildi. VAR odasında da en az görev alanlardandı. Önümüzdeki sene kendini gösterebilmek için fırsat kollamalı. Numanoğlu düdük çaldığı 2 maçta 13 kez sarı kartını kullandı. Hiç penaltı ve ihraç kararı vermedi. 6 kez de AVAR olarak görev yaptı

ÜMİT ÖZTÜRK *

“Ne oldum değil, ne olacağım demeli” atasözü Ümit Öztürk için söylenmiş gibi. Hikayesi Deniz Ateş Bitnel’inkine benziyor. İnşallah sonu öyle olmaz. Öztürk, hakemliğin bir iş olduğunu bilmeli. Özel hayatta bile yapılan hata, sahaya olumsuz yansır. Galatasaray-Trabzonspor maçı FIFA kokartının mürekkebi kurumadan, hakemliğinin tartışılmasına, Namoğlu MHK’sinin bitmesine neden oldu. 12 maçta 5 kırmızı, 69 sarı kart gösterdi.

VOLKAN BAYARSLAN *

Profesyonel futbolcu olmasına rağmen bir türlü aşama yapamadı. İstanbul belediyesinde çalışıp Medipol Başakşehir maçına atanması MHK’nın hatasıydı. Yeni MHK’nin Süper Lig’de görev vermediği tek hakem. Namoğlu döneminde düdük çaldığı 5 lig maçında 17 kez sarı, 1 kez kırmızı kartını kullandı. 3 kez penaltı noktasını gösterdi. 24 defa da AVAR olarak görev yaptı.

YAŞAR KEMAL UĞURLU **

Hakemliği çok sevdiği ve gerçek anlamda profesyonelce yapabilmek için iş yerini kapatan Yaşar Kemal Uğurlu, sezon genelinde iyi maçlar çıkardı. İki maçta kural bilgisizliği nedeniyle sıkıntıya düştü. Özünde iyi ve yetenekli bir hakem, saha dışında da kendini kontrol ederse, uzun yıllar Türk hakemliğine hizmet eder. Görev yaptığı 17 lig maçında 69 sarı 1 kırmızı kart gösterdi. 10 kez penaltı düdüğü çaldı. 24 kez de VAR odasında görev yaptı.

ZORBAY KÜÇÜK ****

Sakatlığı nedeniyle ilk yarı boyunca görev alamayan genç hakem bu sezonun parlayan yıldızı oldu. Yeni MHK’nin biraz da riske girerek 6 lig, bir de kupa yarı finalini teslim ettiği Zorbay Küçük’ün performansı göz doldurdu. Kural bilgisini arttırır, iyi çalışırsa gelecek yıllar için Türk hakemliğinin önemli bir ismi olacak. 6 maçta 21 kez sarı kart 1 kez kırmızı kart gösteren genç yetenek, 1 kez de penaltı düdüğü çaldı. Sakatlığı nedeniyle eğitimlere katılmadığı için VAR odasında görevlendirilmedi.

CÜNEYT ÇAKIR *****

Hakemlikte dünya yüzümüz Cüneyt Çakır, yönettiği maçlarla TFF ve MHK nin kurtarıcısı oldu. Ligin en çok maç yöneten hakemi saha içindeki davranışları, saygınlığı, saha dışındaki yaşamı, kondisyonu ve kural bilgisi ile hakemliği tam bir profesyonel olarak yaşıyor. Avrupa’nın en iyi 2, dünyanın 3 hakemi arasında gösterilen hakemimiz 25 maçta 98 kez sarı, 3 kez kırmızı kart gösterirken, 8 kez de penaltı düdüğü çaldı. (Türkgün)