Burak Bıyıktay: ''Bizim en büyük hedefimiz, kendi bünyemizde bu oyuncuları daha da geliştirip çok daha değerli hale getirmek''

Burak Bıyıktay: ''Bizim en büyük hedefimiz, kendi bünyemizde bu oyuncuları daha da geliştirip çok daha değerli hale getirmek''

Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı antrenörü Burak Bıyıktay, Beşiktaş Dergisi'ne konuştu.

Ajans beşiktaş - Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı antrenörü Burak Bıyıktay, Beşiktaş Dergisi'ne konuştu. İşte Burak Bıyıktay'ın açıklamaları;

Erkek basketbol takımında bu sezon yeniden yapılanmaya gidildi. Beklentileriniz neler?

''Kişisel beklentimden önce şunu söylemeliyim, kulübümüz açısından çok önemli bir projeye imza attık. Yabancı oyuncularımız dâhil yaş ortalaması, 20-21 olan bir takımla mücadele edeceğiz. Bu oyuncular Beşiktaş’ın olduğu kadar Türk basketbolunun da geleceği. Hepsi altyapı milli takım oyuncusu, çok önemli potansiyele sahipler. Milli forma ile büyük başarıları var.

Bizim en büyük hedefimiz, kendi bünyemizde bu oyuncuları daha da geliştirip çok daha değerli hale getirmek. Bu zaman içinde de Beşiktaş basketbolunu yukarı çıkarmak istiyoruz. Aslında bu yaptığımız proje üç sezonluk bir proje. Üç sezon bu kadroyu korursak bu süreç sonunda şampiyonluğa oynayan bir takım olacağımıza inanıyorum.

Bu süreci göz önünde bulundurduğunuzda taraftarlara bir mesajınız var mı?

Çok yetenekli ve çok önemli oyuncularımız var. Camiamızdan, taraftarımızdan bir isteğim var. Basketbolu takip eden insanlar bu projenin farkındalar, çok heyecan verici bir takım ve mutlaka destek verilmeli.

Taraftarlarımızın sabırlı ve takıma arkadan itici güç olması gerekiyor. Oyuncularımız 20 yaşlarında çocuklar, ilk defa büyük bir şehre ve büyük bir takıma geliyorlar. Kendi açımdan açıkçası çok heyecanlıyım. Onlarda da önemli bir motivasyon görüyorum. İlerleyen zamanlarda bu oyunculardan olan çok daha değerli bir takım haline gelmek istiyoruz. 

Proje kapsamında Beşiktaş altyapısına da birçok oyuncu geldi. Onları da izlediniz mi?

Evet. Hepsini tanıyorum ve hepsini izledim. Onların içinden de çok çok önemli oyuncular çıkacak. A takımda olanlar eğer giderlerse altyapıdan takımı besleyecek çok önemli oyuncular var. Bunların dışında bizim altyapımızda da A takımı besleyebilecek çok değerli iki üç oyuncu var. Zaten altyapıdan her sene 10 oyuncu çıkmaz. Biz her sezon iki üç oyuncu koyabilirsek A takıma muhteşem bir şey olur. Bu organizasyonun kusursuz ve iyi çalışması lazım. Bunlar genç oyuncular, her şeyi kontrol edebilecek durumda değiller. Yaşamlarını da kontrol ederek onlara olgun ve profesyonel bir hayat kazandırmamız lazım.

Bolu’da yaptığınız kampı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bolu’da kamp yapmamızın en büyük amacı; bir arada bulunmak, takım olgusunu daha da oturtmak ve oyuncuların Beşiktaş’ın büyüklüğünü daha iyi anlamalarını sağlamaktı. Günde çift antrenman yaparak, çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Birbirimizi tanıma ve alışma açısından kamp çok faydalı geçti. İstanbul’un karmaşasından uzak, çok güzel bir yerde kampımızı yaptık. Umarım bunun faydasını da ileriki günlerde göreceğiz.

Takımın şu anki halini nasıl buldunuz?

Takımı çok istekli buluyorum. Bu oyuncuların en büyük özellikleri; yetenekli, büyük bir potansiyele sahip ve daha olgun birer oyuncu haline gelmemiş olmaları... Bu olgunluğu da bizim kazandırmamız lazım. Bu biraz da mental bir olay. Bu mantaliteyi de aşılamaya çalışıyoruz. Her gün oyuncularla bireysel toplantılar yapıyorum. Onlara bu farkındalığı yaratmaya çalışıyorum. Artık eski oynadıkları takımlardaki gibi rol oyuncular değil, buradaki ana oyuncular olacaklar. Bu olgunlukta olan oyuncularımız da var; Egehan ve Şehmus gibi ama mesela uzunlarımız 18-20 yaşlarındalar. Bu oyuncuların hem Beşiktaş’ın hem de kendi hedeflerinin önemini çabuk kavramaları lazım. Zaten bu olgunluğu yakalandıklarında basketbol ve fizik olarak çok bir eksiklikleri yok. Ufak tefek eksikliklerini biz tamamlayacağız ama asıl hedef olgunluklarını yakalamalarını sağlamak. Onları da yavaş yavaş yakalayacaklardır. Bu konuda gerekirse profesyonel mentör desteği de alabiliriz.

Yabancı oyuncular hakkında ne söylersiniz?

Onlar da aynı şekilde genç ve potansiyele sahip oyuncular; ikisi 22, biri 24 yaşında. Biz bu takımı yaratırken tecrübeli yabancı oyuncular almak istemedik. Kolej havası yaratalım, herkes birbiriyle rekabet etsin, Türk oyuncu da yabancı ile rekabet etsin istedik. Tecrübeli bir yabancı olduğu zaman, Türk oyuncu önüne bir adam gelmiş gibi hissediyor. Maalesef Türk basketbolunda böyle bir problem var. Oyuncular 'Arkadan gelen, bench oyuncusuyum' demesinler diye kim iyi oynarsa o sahada olsun istedik.

Üç yabancımız da heyecanlı ve istekliler. Biz onlardaki potansiyeli gördüğümüz için buraya getirdik. Sözleşmeleri de zaten ikişer yıllık. Bu projeye uyum sağlayabilirlerse uzun yıllar onlardan faydalanabiliriz. Ama Türkiye gibi sert bir lige alışmaları da çok kolay değil. Bu yüzden hazırlık maçını çok sayıda ve sık tuttuk. Kısa zaman içinde dokuz tane hazırlık maçımız var. Bu hazırlık maçlarında, onlara en iyi şekilde buradaki düzeni aşılamaya çalışacağız.

Onların Avrupa basketbolunu öğrenmeleri lazım. Farklı yapılardan ve kültürlerden geliyorlar. Öğrenip uyum sağlayan oyuncu burada başarılı oluyor ve kariyeri yükselerek devam ediyor. NBA oyuncusundan tek eksiklikleri, tecrübe ve olgunluk. Yabancı oyuncular karakteri ne kadar güçlüyse o kadar çabuk ve iyi uyum sağlayabiliyor. Bazıları ise vazgeçiyor. Biz onların vazgeçmemesi için çalışacağız.''

Etiketler :