"Derbinin yıldızları futbolcular değil, Fatih Terim ve Sergen Yalçın olur"

"Derbinin yıldızları futbolcular değil, Fatih Terim ve Sergen Yalçın olur"

Hafta sonu oynanacak Galaüasaray - Beşiktaş derbisi öncesi Hürriyet Gazetesi yazarları Mehmet Aslan, Güntekin Onay ve Uğur Meleke derbiyi analiz ettiler.

Ajans Beşiktaş - İşte 3 yazarın gözünden derbi:

Moderatör: Adil DEMİRÇUBUK - 1-  Haftaya damga vuran olay; Yılmaz Vural’ın sözleri oldu. “Yabancı serbest kalsın diyenler, gelsin antrenörlük yapsın. 2 ay para alamayınca FIFA’ya gidiyorlar, Türkler ise şikayet ederse hain oluyor” diyen Vural haklı mı?

PROFESYONELLiK iLE FEDAKÂRLIĞI KARIŞTIRMAK SADECE BiZE MAHSUS

MEHMET ARSLAN: YILMAZ VURAL’IN VERDiĞi ÖRNEK YANLIŞ

Yılmaz hocam yanlışı yanlışla örnekliyor. Siz yabancı bir oyuncuyu sözleşmeyle kulübünüze bağlıyorsanız, o sözleşmenin gereklerini yerine getireceksiniz. Yabancı ya da yerli fark etmez; oyuncu parasını istediği zaman hain olmaz. Aksine sözleşmeye sadık kalmayan yönetici, kulübüne hainlik yapmış olur. Profesyonellikle fedakârlığı ve duygusallığı bir araya getirmek sadece biz Türklere has bir özellik. Türk futbolcuların sözleşme konusundaki korkaklığı yabancılarda yok. Bu kadar açık ve net.

UĞUR MELEKE: HOCALAR, BAŞKANIN DEĞiL SPORCUNUN YANINDA OLMALI

Yılmaz Vural’ı anlıyorum. Muhakkak haklı olduğu taraflar vardır. Ancak şunu düşünmeden de edemiyorum: Bir gün Türkiye’de tek bir teknik adam çıkıp başkanın değil de sporcularının yanında olmayacak mı? “Sporcular ve biz emekçiyiz, buraya bir kontrat karşılığında geldik. Başkan da bu kontratın gerekliklerini yapmak zorundadır” demeyecek mi? Gomes bu sezon 30 maç oynamış, sakatlanmamış, görevden kaçmamış, 5 gol-2 asistlik katkı vermiş. Türkiye’de Türkçü, Fransa’da Fransızcı olmak kolay. Zor olan kayıtsız şartsız insan hakkının, eşitliğin, adaletin yanında olmak.

GÜNTEKiN ONAY: ÖDEYEMiYORSAN ALMAYACAKSIN

Yabancı serbestliği kuralı var ancak alma zorunluluğu yok. Yılmaz hoca bazı konularda haklı ancak yönetemiyorsanız ve ödeyemiyorsanız almayın.

2- G.Saray ve Beşiktaş’ın form durumlarını dikkate alırsak; nasıl bir derbi bekliyorsunuz? Bir favoriniz var mı? Bu maçın kilit isimleri kimler olur? Oyuncular mı, teknik direktörler mi? 

UĞUR MELEKE: TEKNiK ADAMLAR EN GÜVENDiĞi OYUNCULARI SAHAYA SÜRMELi 

Bu sezon üç büyüklerin performansında teknik adamların rolü başat faktördü bence. Beşiktaş’ta Sergen Yalçın herkesi geliştirdi, maksimum verim aldı. Fenerbahçe’de Erol Bulut’un bulamadığı 11’i ve oyunu Emre Belözoğlu buldu, işler değişti. Galatasaray’da Fatih Terim’in sezon boyu arayışı bir türlü bitmedi. İnişli-çıkışlı sonuçların nedeni de bu. Bu derbide de, diğerlerinde olduğu gibi teknik adam performansları başrolde olur bence. En iyi bildiklerini, en güvendiklerini, sürprizsiz biçimde sahaya sürmeli bence teknik adamlar.

MEHMET ARSLAN: TERiM VE YALÇIN’I iZLEMEK ÇOK KEYiFLi OLACAK

Benim favorim Beşiktaş. Bu karşılaşmada saha içindeki oyunculardan daha çok saha kenarındaki iki teknik direktörü izlemek bile bir keyif olacak. Fatih Terim ve Sergen Yalçın’ın sahaya sürecekleri 11’ler, oyuna müdahaleleri ve saha kenarındaki şovları en az saha içindeki futbolcuları izlemek kadar keyifli olacak. Sanırım birçok kişi benimle aynı düşüncede.

GÜNTEKiN ONAY: TERiM’iN TERCiHLERi BELiRLEYiCi OLUR

Derbilerin ruhu ve atmosferi diğer maçlardan çok farklıdır. Seyircili oynansa Galatasaray, taraftarının itici gücüyle daha önde görünebilirdi. Beşiktaş, müthiş bir öz güvenle ve oturmuş oyun yapısıyla Galatasaray’a oranla bir adım önde görünüyor. Fatih Terim Beşiktaş karşısında Falcao, Arda Turan, Feghouli ve Ryan Babel gibi tecrübeli isimleri mi kullanacak? Yoksa Halil Dervişoğlu, Kerem Aktürkoğlu gibi genç yeteneklerle mi sahaya çıkacak? Bu kritik sorunun cevabı da derbi maçtaki oyun ve skor için belirleyici olacaktır.

3- G.Saray, Gençlerbirliği’ni neredeyse pozisyon vermeden geçti. Son üç maçı da kazandılar ve gol yemediler. Sarı kırmızılıların bugünkü futbolu, lider Beşiktaş’ı sarsmak için yeterli olur mu?

GALATASARAY’IN SORUNLU SAVUNMASI GÜÇLÜ BEŞiKTAŞ KARŞISINDA ZORLANIR

GÜNTEKiN ONAY: TERiM iŞLERi RAYINA OTURTMAYI BiLDi

Galatasaray’da Fatih Terim büyük tecrübesiyle yolunda gitmeyen işleri rayına oturtmayı başardı. Derbide Beşiktaş karşısında var olan şansını sonuna kadar kullanmak isteyecektir. Bu takım daha genç, dinamik ve enerjik. Ancak ben yine de Galatasaray’ın savunmada sorunlar yaşadığını ve Beşiktaş orta sahasının gücü karşısında zorlanacaklarını düşünüyorum.

MEHMET ARSLAN: GALATASARAY’IN OYUNU SIKICI

Temposuz, heyecanı düşük, pozisyon sayısı az ve izleyene bile sıkıntı veren bir futbol. Galatasaray’ın oynadığı futbolun adı bu. Hatayspor maçında oynadığı oyunun yarısını oynasa Beşiktaş, bu maçtan üç puan çıkarır. Ben uzun süredir dile getirdiğim iddiamı sürdürüyorum; Galatasaray ligde ilk 2’ye giremez.

UĞUR MELEKE: iYi SONUÇLAR GENÇLiĞiN ÜRÜNÜ

Galatasaray son üç maçta bir şeyleri değiştirmiş görünüyor. Kayserispor, Konyaspor ve Gençlerbirliği’ni gol yemeden geçtiler. Çok fazla pozisyon da vermediler. Gençlerbirliği maçında rakibin tek isabetli şutu 90+3’te gelmiş hafta sonunda. Fatih Terim bu sezon ne zaman ilk 11’deki genç ve dinamik oyuncu sayısını artırdı, o zaman iyi netice aldılar bu stratejiden. Son dönemde gedson Fernandes, Kerem Aktürkoğlu, Halil Dervişoğlu gibi genç yeteneklerin giderek artan form durumu saha içi enerjiyi, hareketliliği, dinamizmi artırınca iyi sonuçlar da geldi yanında.

4- Beşiktaş, sezon rekoru kırdığı maçta Hatayspor’u 7-0’la geçti. Üstelik iki as santrforu da yokken. Siyah beyazlılara şampiyonluk için kalan 3 maçta 4 puan yetiyor. Sizce iş bitti mi?

GÜNTEKiN ONAY: BEŞiKTAŞ, KALAN 3 MAÇI DA KAZANMAK iÇiN OYNAYACAK 

Tabii ki henüz biten bir şey yok. Ancak ortada büyük bir avantaj ve güçlü bir oyun var. Beşiktaş, hem Rizespor maçında hem de Hatayspor karşısında çok görkemli bir futbolla adeta gövde gösterisi yaptı ve neden son 3 maça lider girdiğini gösterdi. 85 gol ve 2.19 puan ortalaması müthiş rakamlar. Beşiktaş, kalan 3 maça da kazanmak için çıkacaktır ve bu gücü var.

UĞUR MELEKE: DÜZENLi OYNAMAYAN OYUNCULAR BiLE iSTiM ÜSTÜNDE

Beşiktaş’ın tüm sezon performansına baktım, sadece bir kez, o da Eylül-Ekim’de 3 maçta 4 puanın altında kalmışlar. Ekim’den beri hiçbir 3 maçlık periyotta 4 puanın altına düşmemişler. Yani sezon genelindeki performanslarına bakarsak bu son 3 maçta da 4 puanın altına düşmeleri sürpriz olur. Üstelik son iki haftada yüksek de bir vites yakaladılar, Kevin N’Koudou, Dorukhan Toköz, Rıdvan Yılmaz, Adem Ljajic gibi düzenli oynamayan oyuncular bile istim üstünde. Galatasaray derbisine ellerinde 5 puanlık bir avantajla giriyor olmaları büyük rahatlık tabii.

MEHMET ARSLAN: BU SAATTEN SONRA MUCiZE OLMAZ 

Sezon başından bu yana Fenerbahçe’nin şampiyon olacağını iddia ettim. Bunun en önemli nedeni de, kadro kalitesi ve derinliği idi. Beşiktaş’ın dar bir kadroyla özellikle 3 günde 1 maç temposuna dayanamayacağını düşündüm. Ama Beşiktaşlı futbolcular ve Sergen Yalçın’ın olağanüstü performansı beni yanılttı. Şüphesiz futbolda bugüne dek pek çok mucize gördük ama bu saatten sonra Beşiktaş’ın şampiyonluğu kaybetmesi gibi bir mucizeyi göreceğimizi zannetmiyorum. (Spor Arena)