Gazeteci Fatih Sabovic, aynı topraklarda doğduğu Adem Ljajic’i anlattı

Gazeteci Fatih Sabovic, aynı topraklarda doğduğu Adem Ljajic’i anlattı

Beşiktaş Adem Ljajic'i kadrosuna kattı. Gazeteci Fatih Sabovic, aynı topraklarda doğduğu Adem Ljajic’i anlattı. İşte detaylar...

Ajans Beşiktaş - Gazeteci Fatih Sabovic, aynı topraklarda doğduğu Beşiktaş'ın yeni transferi Adem Ljajic’i anlattı:

"Adem Ljajić (Okunuşu = Layiç), 1991 Novi Pazar doğumlu. Memleketlim. 7 yaşında FK Novi Pazar A takımını besleyen FK Jošanica’da futbola başladı. 2005’te, 14 yaşında Partizan onu keşfedip aldı. Ki Partizan’ın alamet-i farikasıdır; Sırbistan genelindeki iyi çocukları toplamak...

2008’de Partizan için ilk resmi maçına çıktı. Sırp futbolunda geleceğin yıldızları arasına çoktan girmişti. Ben de mesleğe yeni başlamıştım o dönem... 2008’de Manchester United Adem ve Zoran Tošić’i transfer ettiğini açıkladı. Tošić’i hemen alacaklardı, Adem’i deneyeceklerdi.

 

Ancak ne Tošić’ten faydalandı ManU, ne de A takımla deneme idmanlarına çıkan Adem’i doğru düzgün kullandı. O dönem Partizan yetkilileri, “Adem’e şok yaşatıldı, Manchester bir gün bu kararına pişman olabilir” açıklamaları yapmış. Adem, 2010’da 8 milyon €’ya Fiorentina’ya gitti.

 

Fiorentina’da sancılı başladı kariyeri ama (Sonradan kendisini Sırp milli marşını okumadığı için milli takıma almayacak olan) Siniša Mihajlović’in göreve gelişiyle Adem’in forma şansı da arttı. Fiorentina’da 85 maçta toplam 16 gol attı Adem Ljajić...

 

2 Mayıs 2012’deki Novara maçında, dönemin Fiorentina Teknik Direktörü Delio Rossi, oyundan aldığı Adem’i, ‘Ailesine hakaret etmekle’ suçladı ve yumruklamaya çalıştı. Olay sırasında kulübede olan Arnavut Behrami, “Delio Rossi yalan söylüyor” dedi. Delio Rossi görevden alındı.

O dönem Adem’le telefonda görüşüp, bu olayı anlattığı şu haberi yazmıştım: Habere ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu da, Fiorentina forması giyerken attığı bir golden sonra Adem Ljajić’in bayram kutlaması... “Sırp adam, Adem olur mu? Müslüman olur mu?” diyenler var. Ben de Sırp pasaportlu ve Adem gibi Novi Pazarlıyım. Ama biz Sırbistan sınırlarında yaşayan Müslüman (Sancaklı) Boşnaklarız...

28 Mayıs 2012’de Sırbistan Milli Takım formasıyla, İspanya maçında Sırp milli marşını (Boze Pravde) söylemeyi reddeder Adem... Daha önce de hiç okumamıştır. Teknik direktör Siniša Mihajlović onu milli takımdan kovar. 2014’te Ljubinko Drulović, Adem’i tekrar milli takıma çağırır.

 

Burada, “Madem Müslüman, neden Sırp milli forması giyiyor? Giyiyorsa marşı neden okumuyor?” diyebilirsiniz. Aidiyetini doğduğu topraklara hissediyor çünkü. Etnik kökeni Boşnak ve Sırp milli marşında Sırpları da, Ortodoksluğu da öven ibareler var. Bunları dile getirmek istemiyor.

Kulüp kariyerine dönersek Adem Ljajić; Fiorentina’dan Roma’ya ve oradan da Inter’e geçti. Tüm bunlar 2013-2016 arası oldu ve çok parlak olmayan dönemlerdi. Asıl parlamasını ‘as’ görev aldığı Torino’ya geçişi ile yaptı. 2016-2017’den beri Torino kariyeri; 64 maç, 18 gol, 19 asist.

Adem, 2018 Dünya Kupası’nda Sırbistan Milli Takımı formasıyla 3 grup maçında toplam 171 dakika oynadı. Yine milli marşı okumadı. Bir maçta 10 numara (asıl mevkii), iki maçta sol açık (ikinci mevkii) olarak sahadaydı.

Adem Ljajić’in; Ayakları hızlıdır. Duran toplarda etkilidir. Yüksek isabetli orta açar. 10 numara olarak daha faydalıdır. Kanatta tam randıman veremediği kanaatindeyim. Takım kötü olsa da bireysel yetenekleriyle fark yaratabilir. Tekniği, ara pasları, top kontrolü iyidir.

Adem Ljajić; Bazı durumlarda mental açıdan pasif kalabiliyor. Dış etkenlerden çabuk ve olumsuz etkilenebiliyor. İkili mücadelelerde etkisiz kaldığı zamanlar olabiliyor. Bazen ayağında topu fazla oyalayabiliyor. Takım oyununu boşladığı zamanlar da yaşanabiliyor.

Etiketler :