"Gol kralı değil, gol kaçırma kralı oldu"

"Gol kralı değil, gol kaçırma kralı oldu"

Trabzonspor'un şampiyon olduğu sezonda Fenerbahçe ligi ikinci sırada bitirdi. Beşiktaş ve Galatasaray'ın Avrupa bileti alamadığı sezonun ardından Milliyet Gazetesi yazarı Şansal Büyüka, değerlendirmelerde bulundu

Ajans Beşiktaş - Spor Toto Süper Lig'de 2021-2022 sezonu tamamlandı. Trabzonspor'un şampiyon olduğu sezonda Fenerbahçe ligi ikinci sırada bitirdi. Beşiktaş ve Galatasaray'ın Avrupa bileti alamadığı sezonun ardından Milliyet Gazetesi yazarı Şansal Büyüka, değerlendirmelerde bulundu. Arda Turan'ın vedasını ve Galatasaray'da yaklaşan seçimi kaleme alan Şansal Büyüka çarpıcı ifadeler kullandı. 'Dobra Dobra'da sezonun 11'leri de belirlendi.

İşte Şansal Büyüka'nın 'Tartışmasız Trabzonspor' başlıklı yazısı:

Bu çok tartışılacak ligde, tartışılmayacak tek şey, Trabzonspor’un şampiyonluğu oldu. Fenerbahçe, Kartal’ı getirmekte geç kaldı. Beşiktaş sonuç ne olursa olsun, hırslı, istekli ve tempolu oynadı. Galatasaray’ın hali ise inanılır gibi değildi.

- Düşe-kalka, vura-kıra, dura-dura, çok tartışılan bir lig sezonunu geride bıraktık. Bu çok tartışılacak ligde, tartışılmayacak tek şey, Trabzonspor’un şampiyonluğu oldu.

- Bir takımın ligin 10. haftasından itibaren tek başına yarıştığını, aynı ligin ilk yarısını Fenerbahçe’den 14, Beşiktaş’tan 16, Galatasaray’dan 19 puan önde kapattığını lig tarihinde ilk defa gördük.

- Yarım asrı geçen lig tarihinde Galatasaray takımı, 2010-2011’den sonra bir kez daha eksi averajla ligi tamamladı. Galatasaray’ın attığı-yediği gollere baktığınızda eksi 2 averaj var. Kazandığı kadar maç kaybetmiş: 14-14... İnanılır gibi değil...

- İsmail Kartal, görev yaptığı süre içinde en fazla puan toplayan hoca oldu. Fenerbahçe, Pereira‘yı göndermekte, İsmail Kartal’ı getirmekte geç kalmanın faturasını şampiyonluğu kaçırarak ödedi.

- Beşiktaş, aldığı sonuçlar ne olursa olsun, her maçını hızlı, hırslı, istekli ve tempolu oynadı. Ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi kadrosunda 30 golleri bulacak bir santrforu yoktu.

- Trabzonsporlu Bakasetas ligin ilk yarısında süper oynadı, ikinci devresinde neredeyse topa vurmadı. Bu büyük düşüşte sakatlığının olumsuz etkilerini üstünden bir türlü atamadı.

- Nuri Şahinli Antalyaspor, ligin ilk yarısında dökülürken, Nuri Şahinli Antalyaspor ligin ikinci yarısında döktürdü. Antalya’yı ayağa kaldıran ve yenilmez yapan; ara transferde alınan ve tam isabet sağlayan üç yeni isimdi.

- Hikmet Karamanlı Kayserispor, sükseyi ligde değil, kupada sırasıyla Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’u eleyerek yaptı. Yazıp söylemesi bile kolay değil...

- Rize-G.Saray maçının son dakikasında, Rize aleyhine faullü bir golü geçerli sayan hakem Ali Palabıyık ile VAR hakemi Abdülkadir Bitigen’e tam 16’şar hafta maç verilmedi. Bu ceza sanki, “Rize’ye dokunan yanar” cezasıydı ama sonunda Rizespor yandı.

- Süper Lig’de çok iyi kaleciler izledik. Küme düşmesine rağmen Altaylı Lis, Konyasporlu Sehiç, Adana Demirspor’un Manchester City’den kiralık kalecisi Muriç, Karagümrük kalecisi Viviano, hatta bir başka küme düşen takım Malatya’nın kalecisi Ertaç...

- İzmir’e, bize, hepimize yazık oldu. Süper Lig, muhteşem statları, süper renkli ve coşkulu seyircileri ile Altay ve Göztepe’den mahrum kaldı. İki takım da ara transferde biraz akıllı ve isabetli davranabilse hiç kuşkunuz olmasın bu ligde kalırdı.

- Süper Lig takımları 38 haftalık yarışta tam 24 kez hoca değiştirdiler. Hoca değişikliği elbette dünyanın her yerinde var ama bizden daha hızlısını bulmak mümkün değil...

- Rizesporlu Pohjanpolo, takımı küme düşmesine rağmen ligde 15 gol attı. Küme düşen bir takımda bu istatistik kolay değil... Ancak Pohjanpolo buna rağmen çoğu maça yedek başladı, sonradan oyuna girip skora katkı yaptı. Ben de bunu anlamadım gitti.

- Kasımpaşa’da Serkan Reçber-Sami Uğurlu ikilisi müthiş bir uyum ve başarı yakaladı. İçeriden nasıl geliyor bilemem ama dışarıdan davulun sesi bize çok hoş geldi.

- Konyaspor bütün sezon ısrarla ikinciliği kovaladı. Ancak kendi sahasında Sivasspor’dan iki dakikada iki gol yiyince, Şampiyonlar Ligi’ni ve büyük parayı kaçırdı.

- Gaziantepspor bu sezon iç sahada iyi bir seri yakaladı, tehlike riskini yaşamadı. Buna rağmen sezonun hiçbir döneminde ortaya keyifli, izlenebilir bir futbol koyamadı.

Gelene ‘ağam’, gidene ‘paşam’

 

TFF’nin haziran ayında yapılacak genel kurulunda, Mehmet Büyükekşi çok büyük bir ihtimalle başkan seçilecek. Hayırlı bir seçim olacağını düşünmüyorum. Ama biz gene de “Hayırlı olsun” diyelim.

Mehmet Büyükekşi, TİM’in ve daha sonra Gaziantep olan Gazişehir Kulübü’nün eski başkanı... Mevcut konjonktürün öne çıkardığı bir isim... “İyi insan” diyorlar. İnsan profili o kadar bozuldu ki, zaten “iyi” olması gereken insan için, artık “iyi” olmak, özellik olarak söylenmeye başlandı.
Yeni yasaya göre zaten Hukuk Kurulu, Disiplin Kurulu, Tahkim Kurulu hiç değişmeden görevine devam edecek.

Böyle bir TFF yapısından Türk futboluna hayır gelir mi? Hayır gelmez... Hatta daha kötü olur, daha iyi olmaz.

Ama bizim kulüplere müstahak... Gelene “ağam”, gidene “paşam” derseniz, özgür iradenizle bir başkan adayı bile belirleyemezseniz, daha çoookk sürünürsünüz.

Sezonun şeref kürsüsü

Bu sayfa, 2021-22 sezonunun genel değerlendirmesini içeriyor. Yani ilk satırından son satırına kadar futbol sayfası… Ben bu futbol sayfanın şeref kürsüsüne ikinci yılda da yeniden Euroleague Şampiyonu olan Anadolu Efes Basketbol Takımı’nı çıkarıyorum. Tuncay Başkanı, Ergin Hoca’yı, bu sezonun oyuncusu Micic başta bütün takımı en içten duygularımla kutluyorum.

Futbol biraz ders alabilse

Futbol sayfasında bir Şeref Kürsüsü de Vakıfbank Kadın Voleybol takımı için... Dünyayı titretiyorlar. Avrupa şampiyonluğuna ambargo koydular. Yenilmez arma yarattılar. En önemlisi başarıda sürekliliği yakaladılar. Tutucu bir anlayışın egemen olduğu ülkemizde, Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı’na her türlü desteği veren Vakıfbank Yönetimi’ni tebrik ediyorum. Bu anlayış, takımın Avrupa Şampiyonu olması kadar önemli...

Şu voleybolcularımızın, basketçilerimizin, boksörlerin, okçuların, atletlerin, tekvandocuların, bilumum sporcuların uluslararası başarılarından bizim futbol dünyası biraz ders alabilse, biraz yüzü kızarabilse...

Takdir alan teknik adamlar

- Abdullah Avcı Trabzonspor’u şampiyon yaptı.
- İsmail Kartal, Fenerbahçe’de...
- İlhan Palut, Konyaspor’da...
- Emre Belözoğlu, Başakşehir’de...
- Volkan Demirel, Karagümrük’te...
- Sami Uğurlu, Kasımpaşa’da...

Çok başarılı oldular. Takdir, tebrik ve alkışlar...

Dökülen yıldızlar

Batshuayi (Beşiktaş): Gol kralı değil, gol kaçırma kralı oldu.
Berisha (F.Bahçe): Tam bir hayal kırıklığı...
Morutan (G.Saray): Adana’ya kiraya verdikleri Yunus Akgün’ün yarısı etmez.
Alex Teixeira (Beşiktaş): Süper adamdı, Türkiye’ye ölüsü geldi.
Mesut Özil (F.Bahçe): Fenerbahçe’de Mesut‘un (M)’sini göremedik.

Yılın futbolcusu: Uğurcan (Trabzonspor)
Yılın kare ası: Uğurcan (Trabzon), Kim Min Jae (F.Bahçe), Abdülkerim (Konya), Kerem (G.Saray)
Yılın teknik direktörü: Abdullah Avcı (Trabzon)
Yılın hakemi: Atila Karaoğlan

Öne çıkan hakemler

- Atilla Karaoğlan
- Erkan Özdamar
- Barış Alper Saka

Gözden düşen hakemler

- Ali Şansalan
- Yaşar Kemal Uğurlu
- Zorbay Küçük

ALTIN KARMA: Uğurcan Çakır, Osayi, Abdülkerim Bardakcı, Kim Min Jae, Guilherme, Hamsik, Zajc, Bakasetas, Nwakaeme, Visca, Kerem Aktürkoğlu

GÜMÜŞ KARMA: Altay Bayındır, Onur Bulut, Nelsson, Hugo, Ferdi Kadıoğlu, Hadziahmetovic, Vargas, Crespo, Efecan Karaca, Gradel, Cornelius (Skorer)