Kaan Dobra'dan Lucescu anısı: "Sergen Yalçın gibi yapmayın"

Kaan Dobra'dan Lucescu anısı: "Sergen Yalçın gibi yapmayın"

Kocaelispor ve Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncusu Kaan Dobra, Ajansspor'a açıklamalarda bulundu. 100. yıl şampiyonluğu yaşayan Kaan, dönemin teknik direktörü Lucescu'nun Sergen Yalçın ile ilgili sözlerini aktardı.

Ajans Beşiktaş - Süper Lig'de Kocaelispor'da forma giyen ardından transfer olduğu Beşiktaş'ta 100. yıl şampiyonluğu yaşayan Kaan Dobra gündemle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. 

İşte Kaan Dobra'nın açıklamaları:

- Futbola merakınız nasıl başladı?

Biliyorsunuz o dönemde Polonya'da komünizm dönemi vardı. Bu yüzden ilkokulda başta jimnastik olmak üzere atletizm, hentbol, voleybol ve futbol olmak üzere her sporu yapıyorduk. Özellikle atletizmde gayet iyiydim. Ama en başarılı olduğum branş futboldu.

"SÜRATİMİ ATLETİZME BORÇLUYUM"

-Demek ki futbolculuğunuzdaki hızınızı atletizme borçlusunuz.

Evet, öyle denilebilir. Polonya'da kış mevsimi çok sert geçer. O yüzden atletizmin yanı sıra jimnastik sporuna çok önem verilir. Kısa mesafeli koşularda sürekli başarılı oluyordum. Beden eğitimi öğretmenim bu yeteneğimi görünce senden süratli futbolcu olur demişti.

"İDOLÜM JUVENTUSLU BONİEK'Tİ"

-Örnek aldığınız bir futbolcu veya idolünüz var mıydı?

Polonya Milli Takımı'nda oynayan Zbigniew Boniek'i beğeniyordum. O dönem Polonya milli takım olarak çok başarılıydı. Boniek, aynı zamanda Juventus'tun da yıldız futbolcularındandı. Onu örnek alıyordum.

"YARIM SAATTE KOCAELİSPORLU OLDUM"

-Kocaelispor ile yollarınız nasıl kesişti?

Polonya'da 4 sene oynadığım takımdan ayrılma noktasına gelmiştim. Başka bir Polonya takımına transfer olmayı planlarken o sırada Kocaelispor'dan teklif geldi. 1994 yazıydı. Rahmetli bir Türk işadamı Polonya'ya geldi. Kocaelispor adına bana teklifte bulundu. Oturduk anlaştık. Yarım saat bile sürmedi. (Gülerek)

"TRANSFERİ MUSTAFA DENİZLİ İSTEDİ"

-Sanırım transferinizi Mustafa Denizli istemiş?

Evet...Polonya'daki o Türk iş adamı Mustafa Denizli'nin arkadaşıymış. Beni Mustafa hocaya tavsiye etmiş. Mustafa hoca da hakkımda bilgi topladıktan sonra transfer edilmemi istemiş.

"KOSECKİ'DEN OLUMLU REFERANS ALDIM"

-Kocaelispor'dan teklif alana kadar Türkiye ve Türk futbolu hakkında herhangi bir bilgiye sahip miydiniz?

Fazla bir şey bilmiyordum. Sadece 1993'te Polonya Ümit Milli Takımı ile beraber İstanbul'a gelmiştim. Orada Türkiye ile bir maç yapmıştık. İstanbul'u dolayısı ile Türkiye'yi o zaman ilk defa görmüştüm. Bir de o zaman Galatasaray'da oynayan Roman Kosecki vardı. Milli takım kampındayken onunla da kısa bir görüşme yapmıştım. Türkiye hakkında güzel şeyler söylemişti.

"BEŞİKTAŞ'I GERİ ÇEVİREMEZDİM"

-Beşiktaş'tan transfer teklifi gelince tepkiniz ne oldu?

1996'dan itibaren her sezon büyük takımlardan teklif alıyordum. Ama bir türlü bu transferler bonservisimden dolayı gerçekleşmiyordu. O dönem Kocaelispor'da küçük bir sorun yaşamıştım. Beşiktaş'tan gelen teklif bir fırsat oldu. Buna hayır diyemezdim.

"SOL AÇIKTAN SAĞ BEKE..."

-Beşiktaş'taki ilk senenizde yani 100.yılda şampiyonluk yaşadınız. Bu nasıl bir duyguydu?

Lucescu'dan önce Beşiktaş'a gelmiştim. Beni pek tanımıyordu. Sol açık pozisyonu için alınmıştım. Fakat Lucescu beni sağ bekte oynatmaya başladı. Lucescu, taktik açıdan muhteşem bir hocaydı. Kadro da çok tecrübeli ve kaliteliydi.

"FEYYAZ UÇAR, LUCESCU'YU İKNA EDEMEDİ"

-Sağ bek pozisyonunda oynamak zor olmadı mı?

Hayır. Hatta Lucescu'nun yardımcısı Feyyaz Uçar, 'Hoca bak, Dobrowski sol açıkta güzel oynuyor. Bazen onu orada deneyebiliriz.' derdi. Lucescu da, 'Biliyorum ama o sağ bek oynayacak.' diye cevap verirdi. (Gülerek)

"SORUN ÇIKARMADIM"

-Sizi tepki verdiniz mi peki?

Yok. Lucescu bana,'Senin gibi burada sağ bek yok. Benim için bu mevkide oynar mısın' diye sormuştu. Ben de kabul ettim. O sezon 4 tane gol attım. Şampiyonluk da gelince ikinci sene de sağ bek olarak devam ettim. Benim için sıkıntı olmadı.

"SERGEN GİBİ OLMAYIN YOKSA YANARSINIZ"

-Sergen Yalçın da takım arkadaşınızdı. Onun hakkında neler söylersiniz?

Onu oyuncu olarak her zaman beğeniyordum. Gerçekten büyük yetenekti. Takıma faydalı bir oyuncuydu. Bazen tek başına maç alıyordu. Lucescu'yu rahatsız edecek sorunlar çıkarmıyordu. Onunla iyi anlaşıyorlardı. Ama Lucescu bazen bize şunu derdi: 'Sakın Sergen gibi olmayın. Yoksa yanarsınız.' (Gülüyor)

-Neden öyle diyordu?

Sergen, idmanda fazla çalışmayı sevmezdi. O yüzden Lucescu bize, 'Sergen gibi yapmayın. Çünkü ondaki yetenek sizde yok.' diye takılırdı.

"LUCESCU, FENER'İ DE ŞAMPİYON YAPARDI"

- Lucescu'nun adı bir dönem Fenerbahçe ile çok sık anılıyordu. Sizce Fenerbahçe'yi de şampiyon yapar mıydı?

Neden olmasın? Galatasaray'a geldi şampiyon yaptı. Beşiktaş'a geldi, şampiyon yaptı. Shaktar'a gitti, orada da şampiyonluklar kazandı. Fenerbahçe'yi de şampiyon yapardı. (Skorer)