KONUK YAZAR | Şenol Güneş ve kadro tercihleri

KONUK YAZAR | Şenol Güneş ve kadro tercihleri

Ajans Beşiktaş'ın yeni konuk yazarlarından Soner Şen, Kasımpaşa - Beşiktaş maçında yapılan hataları ve Bursaspor maçında alınması gereeken önlemleri yazdı.

Ajans Beşiktaş - Beşiktaş bu sene yerinde takviyeler yaparak lige başladı. Marcelo'dan gelen para ile nokta transferler yapıldı desek yanlış olmaz; ancak Şenol Güneş şampiyon olunan diğer 2 sezonda olduğu gibi yeni transferleri zorda kalmadıkça ilk birkaç hafta kullanmayı tercih etmiyor. Sebebi ise açık, hem oyuncuların takıma geç katılmaları hem de futbolculara bu formanın öyle kolay bir lokma olmadığının mesajını vermek. 

2015-2016 ve 2016-2017 sezonlarına galibiyetle başlayan Beşiktaş, 2015-2016 sezonunda 2.haftada Trabzonspor'a evinde kaybettikten sonra Şenol Güneş 3. haftada yeni transfer Mario Gomez'i takıma monte etmişti. 2016-2017 sezonunda da 2.haftada Konya deplasmanından 2-2 lik eşitlikle dönülünce bu kez 3. hafta Anderson Talisca, bir sonraki hafta takıma girmişti.

Görülüyor ki Beşiktaş bu sezona da benzer bir başlangıç yaptı. Yine galibiyetle başlayan bir sezon ve sonrasında Kasımpaşa ile 2-2 kalınarak kaybedilen 2 puan...

Bu sebeple Şeneol Güneş'in bu hafta Lens, Negredo ve Medel 3'lüsünden birini ilk 11'e alma olasılığı oldukça yüksek. Bana sorarsanız Şenol Güneş'in bu kez farklı davranarak bu ezberi bozması gerekiyordu. İlk 2 haftada ortaya çıkan tablo, takımın fiziksel ve ruhsal olarak geride olduğu şeklindeydi. Beşiktaş'ta bir coşku eksikliği göze çarpıyor. Kasımpaşa ile oynanan maçın genelinde üstün olan taraf hem istatistiksel hem de oyun bazında Beşiktaş olmasına rağmen bir rehavet söz konusu.

Bu sebeplerle Kasımpaşa maçına Atiba'nın yokluğunda Medel ile başlamak, ilk haftanın vasat ismi Babel yerine Lens ile başlamak çok da hata olmazdı; çünkü bu isimler geldikleri takımlarda da idman yapmışlardı. Geçen sene defalarca denediği Tolgay - Oğuzhan - Talisca üçlüsünün savunma anlamında çok yumuşak kaldığını göre göre bu tercihleri yapmak Şenol Hoca'ya yakışmadı. Sürekli aynı taktiği farklı oyuncularla denemek yerine elindeki oyuncu profiline göre farklı taktikler denemek hiç fena olmaz. Mesela ilk hafta Talisca'nın yokluğunda 4-4-2 deneyebilirdi ama ısrarla 4-2-3-1 den vazgeçmeyerek yine defalarca denemiş olmasına rağmen Tolgay ve Oğuzhan'ı 10 numara pozisyonunda oynattı ve Beşiktaş pozisyon üretmekte oldukça zorlandı.

Beşiktaş'ın artık çok alternatifli ve çok geniş bir kadrosu var. Eğer Şenol Güneş aynı futbolcuları ısrarla oynatmaya ve dar rotasyonla lige devam etmeye kalkarsa bu sezon işler hiç de istenildiği gibi gitmeyecektir; çünkü kulübeye baktığınızda yıldızlar topluluğu görüyorsunuz. Bu oyuncuları da küstürmeden yerinde rotasyonlarla hepsini diri ve moralli tutmayı başarabilirse her şey çok farklı olacaktır. 

Rotasyon dediğimiz ilk 11'in 9 oyuncusunu değiştirmek değil elbette; bu örneği vermemin sebebi Abdullah Avcı'nın bu hafta Karabükspor deplasmanına Sevilla maçından kaleci Volkan dışında tüm oyuncuları değiştirerek başlaması. Sonuç tabi facia oldu. Karabükspor, Başakşehir'i 3-1 yenmekle kalmadı oyunuyla da rakibini adeta darmadağın etti. Karabükspor'lu futbolcular oyunun son bölümleri dikkatli olsalar maç 5-1 ya da 6-1 de bitebilirdi. 

Bundan dolayı Şenol Güneş'in 3-4 rotasyonla yıldızları kazanması gerekiyor. Son 2 sezonda Beşiktaş'ın bu kadar alternatifli bir kadrosu yoktu. O sebeple tercihler büyük önem taşıyor. 

Bir kez daha tekrarlamak isterim ki Şenol Güneş'in artık rakipleri şaşırtacak yeni taktik üretmeye ihtiyacı var. Rakipler Beşiktaş'ı çözüyor. Şampiyon olunan ilk senedeki göze hoş gelen futbol geçen sene biraz gerilemiş ama skora katkı yapan Talisca ve Aboubakar ile asistleriyle lige damga vuran Quaresma sayesinde şampiyonluk gelmişti. Pas oyununu daha tempolu oynadığınızda rakiplerinizi gafil avlayabilirsiniz. Tıpkı Sosa'lı sezonda olduğu gibi. 

Bu hafta Bursaspor maçında Beşiktaş taraftarıyla buluşacak. Bu maç 3 puandan çok daha ötesi. Beşiktaş yeni transferlerini monte ederek iyi bir futbol ortaya koyarsa aradığı havayı yakalayacaktır. Milli maç arasından sonra Beşiktaş gerçek kimliğine bürünecektir diye düşünüyorum.

Soner ŞEN

 

Etiketler :