Mehmet Demirkol: "Şenol hocanın söylediği yabancı sayısı fazla, yabancı sınırı getirelim demek değil..."

Mehmet Demirkol: "Şenol hocanın söylediği yabancı sayısı fazla, yabancı sınırı getirelim demek değil..."

Spor yorumcusu ve yazarı Mehmet Demirkol gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Ajans Beşiktaş - Ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, beIN Sports Haber'de yayınlanan beIN Manşet programında Türk futbolunun gündemini değerlendirdi. 

Demirkol, "Şenol Güneş'in söyledikleri (14 yabancı fazla) yanlış mı? İnsanların her söylediği şeyi açıklamak zorunda olmasından sıkıldım. İnsanlar yanlış anlıyor, sen açıklamak zorundasın. Elit teknik direktörler toplantısına katılan biri olarak yanlış mı söylediği? Buradan nasıl kampanya çıkıyor onu anlamıyorum.

Hocanın burada altını çizdiği şey, yabancı sayısı fazla daha fazla yerli bak Türk oyuncu değil, yerli oyuncu olmalı diyor. Bunun için de gereken şeylerin yapılması lazım. Gereken şey üretimi artırmak. Benim de payım olduğu için Fatih Terim döneminde gelen yerli teşviği olarak çıktı.

Neydi kural, ne olacaktı? Yabancıyı mümkün olduğunca serbest bırakalım belli şartlarla, yerli oyuncu oynatana teşvik yapalım. Yabancı al ama her biri için havuza belli bir harç at, havuza bir para at, o parayı da yerli oynatanlar bölüşsün. Bu dünyanın birçok yerinde, Almanya'da uygulanıyor. Yani, altyapısı kuvvetli kulüpler ekstra para kazanmasını sağlayacak.

Fazla yabancı oynatanların da vergi vererek bu lüksün karşılığını ödeyecek. Buydu. Çıktığı gün, Hasan Şaş ile yayındaydık, "Bu iş yürümez." dedi. "Kimse vermez bu parayı, bak gör." dedi. Öyle oldu. Bayağı bir indirim oldu, onu da dağıtmadı federasyon. En son ne oldu bilmiyorum. Zaten, temel buydu. Uygulanmayan kriter buydu.

Elinde kaynağı fazla olmayan, sıralama, gümrük olmasın ister. Belçika'nın elinde kaynak yok, bu nüfusun içerisinden oyuncu arıyor. Genelde göçmen ailelerin çocuklarını ama yerli onlar, onlar yetiştiriyor çünkü. Çoğunluğunun da milli pasaportu var, oynuyor. Hollanda için dert, sen de dert yok ki, genç nüfusun fazla. Senin serbestiyet istemen, her yerde olmasını istemen lazım. Ki bu kaynağını kullanabil.

Biz bu teşvik işini yapmazsak, ki hoca bunu vurgulamak istiyor, uygulanmadı. Biz yerli teşviğini yaptı Fatih Hoca sağolsun, çok iyi değildi ama belli oranda hayata geçirdi, istedi. Bunu uygularsan oyuncu yetişir. Rekabetten korkmayacaksın. Rekabetten korkarak kalite yetişmez. Sistemi böyle idare etme çabası daha zor.

Bugünün şartları içerisinde kaynağı fazla olan biz, sınırlamalarla değil teşviklerle büyüyebiliriz, futbolumuzu büyütebiliriz. Şenol Hoca, yabancı sınır gelsin demiyor. Siyah beyaz algılamayalım her şeyi, gri alanları değil. Diyor ki, bizim burada Quaresmalar yetiştirmemiz lazım diyor. Adamın işi altyapı değil ki." dedi.

 

 

Etiketler :