Mesut Urgancılar: "Devraldığımız borçlar 'Beşiktaş'ın kimseye borcu yok' söylemiyle tezattı..."

Mesut Urgancılar: "Devraldığımız borçlar 'Beşiktaş'ın kimseye borcu yok' söylemiyle tezattı..."

Beşiktaş Kulübü'nün 2019 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı, Akatlar Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor.

Beşiktaş'ın 2019 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul toplantısı, başkan Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyeleri, Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyeleri ve Kongre Üyelerinin katılımıyla BJK Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleştiriliyor.

Toplantının açılışını Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Mesut Urgancılar yaptı. Açılışın ardından Toplantı Divan Başkanlığı seçimi yapıldı ve başkanlığa Engin Baltacı seçildi. Ardından saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Yönetim Kurulu İdari ve Mali Faaliyet Raporlarını açıklamak üzere kürsüye gelen Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Mesut Urgancılar, şunları söyledi:

“Yönetim Kurulumuz, bildiğiniz gibi 21 Ekim 2019 tarihinde göreve başlamıştır. Görevi devraldığımızda brüt iki milyar dokuz yüz altmış iki bin altmış lira borç vardı. İhtilaflı dosyalar, cezai şartlı kontratlar bu rakamın dışındadır. Ödenmemiş, vadesi geçmiş birçok borç söz konusuydu. Sporcularımıza ödemelerin çok önceden yapılması gerekiyordu. 7 Ekim’de UEFA’dan futbolculara ödenmesi gerekenlerle ilgili erteleme talep edilmiş, UEFA da 30 Ekim’e kadar süre vermişti. Göreve geldiğimizde UEFA temiz kağıdını almak için sadece on günümüz vardı. Devralınan ve ödemesi yapılması gereken iki milyar yedi yüz milyon borca ek olarak yıllık en az üç yüz milyon lira da nakit açığı veren bir yapıyı devralmıştık. Devraldığımız konsorsiyum kredisi pratikte imkansız bir yapıdaydı. 2.7 milyarlık net borcun yaklaşık yarısı iki artı üç yıllık bir ödeme planına bağlanmıştı ki ilk yılı ödemesiz değil faiz ödemeliydi. Kalan kısmı ödenmeyi bekleyen çoğu UEFA, FIFA, TFF, CAS gibi yetkili mercilerce takibi yaptırımlara konu edilmiş, birçoğu da fiili haciz yoluyla tahsil yoluna gitmiş, bir diğer ifadeyle yönetilemez bir yapıdaydı. Yapılması gereken ilk iş tüm borçları çevirmemiz sağlayacak yeni bir refinansman kredisiydi. Bunun uğraşları ancak 2021 yılında sonuçlandı. 21 Ekim 2019 tarihi itibarıyla başlamış 128 icra takibi vardı. Göreve başladıktan sonra kırk gün içinde yirmi beş icra takibi daha gelmişti. Toplam 88 milyon lira civardındaki bu borçlar “Beşiktaş’ın kimseye borcu yok” söylemiyle tezat halindeydi. 18’i inşaatı bitmiş stadyumdan dolayı ödenmemiş borçlar, 20’si uzun yıllardır süregelen resmi kurumlara ödenmemiş borçlardan kaynaklanıyordu. Bunların 15’i geçmişte işten çıkartılan eski çalışanlarımızın icra takibi, 19’u ise menajerlerin icra takibiydi. Sezon içinde amatör şubelerimizin toplam zararı yaklaşık 50 milyon liraydı. 22 Ekim sabahı 254 üyenin üyeliğinin bekletildiğin gördük. Bu üyeler hemen Kulübümüze kazandırıldı. Gelir arıtırıcı faaliyetler, performans, dereceye bağlı yayın hakları gelirleri, UEFA gelirleri, sporcu bonservis gelirleri ve tribün gelirlerinde artışa ihtiyacımız vardı. Ortalama 25 bin 630 taraftara oynuyorduk. Stadyumun doluluk kapasitesi yüzde 60, loca doluluk oranı yüzde 74’tü. Kısa süre içinde bunlar yüzde 92’ye çıkartıldı. 2019’da Futbol A Takım kol sponsorluğu için Aksa, Erkek Basketbol Takımı şort sponsorluğu için Ortana, diğer takımlarımız için de HDI Sigorta ve Corendon firmaları ile sponsorluk anlaşmaları imzalandı. Mazbata günü bizi bekleyen sürpriz, Akatlar 1903 tesisinin borçlar nedeniyle belediye tarafından geri alınmasıydı. Bunlarla uğraşırken tasarruf yapmaya da çalıştık. Brüt personel maaşında yüzde 22 tasarruf sağladık. Göreve geldiğimizde dört aydır maaş alamayan arkadaşlarımız, bugün bu sıkıntıları tamamen unutmuş görünüyorlar.”

Denetim Kurulu Üyemiz Oğuz Kemal Bulut, Urgancılar’ın konuşmasının ardından Denetim Kurulu Raporu’nu Kongre Üyelerimizle paylaştı.

Urgancılar, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve bağlı ortaklıklarının 2009-2019 dönemine ilişkin hazırlanan Özel Amaçlı İnceleme Raporu ile ilgili olarak Kongre Üyelerimize bilgiler verdi. Urgancılar’ın açıklamasından sonra raporların görüşülmesine başlandı.

Gündemin altıncı maddesi olarak; “Derneğimizin 12074 Sicil Numaralı Üyesi Sinan Vardar Hakkında Disiplin Kurulu Tarafından Verilmiş Olan Üyelikten İhraç Cezasının Bir Kez Daha Disiplin Kurulunca Gözden Geçirilmesi” hususu görüşüldü ve ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi.