Metin Albayrak: "Hedefimiz Avrupa'da ilk 10"

Metin Albayrak: "Hedefimiz Avrupa'da ilk 10"

Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Metin Albayrak “Hedefimiz her sene Türkiye liginde şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi'ne katılım ve Avrupa'da ilk 10 takım içine girebilmek” dedi.

Ajans Beşiktaş - Göreve geldikleri 2012 yılından bu yana bir proje çerçevesinde çalışarak başarıyı yakaladıklarını belirten Albayrak, siyah-beyazlı kulüpte bir aile ortamı olduğunu ve ayrılan oyuncuların Beşiktaş'ı unutamadığını vurguladı. Altyapı çalışmaları kapsamında Fulya'da bulunan tesisleri Ümraniye'ye taşımak için uğraştıklarını dile getiren, “Özellikle 2019'dan sonra yabancı sayısının düşeceği konuşulurken, altyapı olarak 3 sene sonrasına hazırlıklı olmalıyız. Bunun için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Göreve geldiğinizde çok zorluklar vardı, ama her sene üstüne koyarak giden bir Beşiktaş var. Bu süreç nasıl gelişti?

Tabi ki planlamanın sonucu. Hiçbir şey şans değildir hayatta, her şey çalışmanın eseridir. 2012'de göreve geldiğimizde kimse bize inanmadı ve güvenmedi. Beşiktaş'ın içinde bulunduğu durum belliydi. Uzun dönem kötü yönetilen Beşiktaş vardı. 2012'de Beşiktaş buralara gelecek deseler kimse inanmazdı.

Eskiden lig konuşulurken şimdi Avrupa konuşuluyor. Mesela 'Real Madrid gelsin' deniliyor. Bu sizi nasıl etkiliyor? İşleri zorlaştırıyor mu yoksa sizi yeni hedeflere mi yönlendiriyor?

Çıtayı yukarı çektiğimizin farkındayız. İyinin tarifi yoktur, herkes daha iyisini ister. Bizim hedeflerimiz var. Türkiye'de şampiyon olmak. Şampiyon olmayınca Avrupa'da oynayamayız. Avrupa'da da söz sahibi olmak için iyi bir ekip gerekiyor. İyi bir stat yaptık. Çağdaş ve modern bir stat. Türkiye'de en fazla taraftara oynayan kulübüz. Beşiktaş keyif veriyor. İşimiz kolay değil, fakat çok çalışıyoruz. Hedefimiz her sene Türkiye liginde şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi'ne katılım ve Avrupa'da ilk 10 takım içine girebilmek. Bunun için sürekli oralarda oluyor olmanız lazım. Bundan sonra hedefimiz daha yukarılar. Yani bir gün o kupayı Türkiye'ye getirmek en büyük hedefimiz.

Şampiyonlar Ligi'nde fırtına gibi esen, ancak bu maçların ardından Süper Lig'de oynanan müsabakalarda düşüş yaşayan bir Beşiktaş var. Sizce bunun sebebi nedir?

Bunda bir çok etken var. Avrupa'da oynadığımızda göze hoş gelen bir futbol oynuyoruz. Tüm spor kamuoyu bunu söylüyor. Türkiye'ye döndüğümüzde bunu üzülerek söylüyorum, futbol oynamak istemeyen takımlar, vakit geçirerek, sakatlık numarası yaparak futbolu futbol olmaktan çıkarıyorlar. Futbol keyif oyunudur. Hakemin ön planda olmadığı anlarda keyif veren bir Beşiktaş var. Türk futbolunun gelişmesi için herkese çok görev düşüyor. Hakemlere, futbolculara... Futbolcular arasında iyi niyetli olmayanlar var.

Scout ekibinin başındasınız. Transferlerin çoğu, hem takıma katkıda bulunuyor hem de giderken Beşiktaş'a para kazandırıyor. Bu işin sırrı nedir?

Merkezi Fulya'da bulunan 6 kişilik bir ekibimiz var. Bu arkadaşların hepsinin sorumlu olduğu bölgeler var. Orada hedef ülkelerimiz var. O arkadaşlarımız sürekli oradaki maçları takip ediyorlar. Bir programımız doğrultusunda çalışıyoruz. FIFA'da kayıtlı her ligin olduğu bir program ve oradaki her oyuncuyu izleyebiliyorsunuz. Üzerinde anlaştığımız oyuncuları ise canlı izleyip başkana bildiriyoruz. Ardından ise transfer süreci başlıyor. Daha sonra o süreci başkan yürütüyor. Almanya'da gönüllü scout ekibimiz var, 4 kişiden oluşuyor. Orada U14'ten itibaren gurbetçi futbolcuları izliyoruz Güney Amerika'da bir arkadaşımız var. Brezilya merkezli oyunculara bakıyor. İşin ana mutfağı burası. Daha sonra adım adım ilerliyoruz. Daha sonra başkanla ve hocayla istişare edip kararı veriyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Footbonaut isimli bir projeden bahsetmiştiniz. Biraz bahseder misiniz?

Öncelikle Fulya'da bulunan tesislerimizi Ümraniye'ye taşımak istiyoruz. Bu sezonun bitimiyle birlikte inşaata başlayacağız. Altyapıya ait 3-4 saha yapacağız. Hem antrenman sahaları, hem fitness salonları gibi projelerimiz var. Footbonaut'a gelecek olursak, Borussia Dortmund ve Hoffenheim gibi kulüpler bu projeyi uyguluyor. 2012'de başlamışlar bunu yapmaya. Alman bir mühendis icat etmiş. 250 m2'lik bir alan içerisinde, dört tarafı 64 kutucuktan oluşuyor. Farklı yerlerden futbol topu geliyor değişik açılarla. Aynı zamanda 120 km'lik hıza ulaşabiliyor, bu hızı ayarlayabiliyorsunuz. Buradaki amaç top ve çevre konrtolünü sağlamak ve çabuk karar verebilme özelliğini artırmak. Bu sistemin birçok futbolcunun gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

A takımda da bu sistem olacak mı?

Tabi ki. Dortmund'a gidip inceledim bunu. Hoffenheim kulübünde de gördüm. Orada da futbol akademisi ile A Takım tesisleri bir arada. Hem altyapı hem de A takım faydalanabiliyor. Gelişimin ve öğrenmenin yaşı yok. Hayatta da böyle. Bu sistem futbolculara çok şey katacak.

Pepe için transfer görüşmeleri başladığı zaman eleştiriler oldu ama performansı ortada. Hem performansı, hem kişiliği açısından neler diyebilirsiniz?

Söylenecek çok fazla bir şey yok. Bugün dünyanın kabul ettiği, mevkisinin en önemli oyuncularından birisi. Eskiden modaydı '30'a geldiğinde iş bitiyor' diye. Artık profesyonel oyuncular kendine iyi bakarak bu süreci daha da uzatıyor. Pepe'nin Real Madrid kariyeri ortada. Bize de hem saha içinde hem de saha dışında çok katkı sağladı.

Avrupa'da başarı geldikçe oyunculara teklifler geliyor. Bu konuda son durum nedir?

Sezon sonuna kadar bu takımla devam edeceğiz. Devre arasında oyuncu satma düşüncemiz yok. Hedeflerimiz var. Şampiyon olmak istiyoruz. Şampiyonlar Ligi'nde 2. turda iyi bir kura çekersek çeyrek finale çıkmak istiyoruz. Bunlar işin doğasında var. Teklif gelecek tabi ki. İyi performans sergiliyorlar. Ancak Beşiktaş da çok büyük bir camia.

"Altyapımız yetenekli oyuncu dolu"

Son dönemde altyapıdan Fatih Aksoy çıktı. Bu oyuncular artacak mı?

Her sene şampiyon olan bir takıma altyapıdan bir anda oyuncu yetiştirmek çok kolay değil. Biz 3 senelik bir proje yaptık. Bu sezon başında bazılarını U19'da Şampiyonlar Ligi oynayan takımla, U21 takımını birleştirdik. Şu anda o takımda oynayan Ersin, 2001 doğumlu. A takımın 4. kalecisi oldu. Şenol hocamızın davetiyle takımla antrenmanlara çıkıyor. Yabancı sayısının da düşeceği gündemdeyken bu çok daha önemli bir hal alıyor. 2019 senesinde Necip gibi, Atınç gibi gençleri çıkarmak için çalışıyoruz.

"Kimse bir yere gitmeyecek"

Devre arasında transfer olur mu?

Şu an itibariyle bir transfer söz konusu değil. Takımın eksik mevkisi yok. Gökhan Töre katılacak devre arasında. Her mevkideki oynayan ve oynamayan oyuncularımız takımın bir parçası. Şu an çok alternatifli bir kadromuz var. Vida konusunda girişimimiz olduğu doğru. Bu konuda şartlarımızı sunduk. Başkanımız Fikret Orman gerekli görüşmeleri yapıyor. (Yeni Şafak)

Etiketler :