"Önder Karaveli artık ciddi bir adaya dönüştü"

"Önder Karaveli artık ciddi bir adaya dönüştü"

Beşiktaş’ın Fenerbahçe ile deplasmanda karşı karşıya geldiği mücadele, 2-2 sona erdi. Haber Global yazarı Metin Aktaşoğlu, Fenerbahçe – Beşiktaş maçını değerlendirdi. İşte o yazı...

Ajans Beşiktaş - Beşiktaş’ın Fenerbahçe ile deplasmanda karşı karşıya geldiği mücadele, 2-2 sona erdi. Haber Global yazarı Metin Aktaşoğlu, Fenerbahçe – Beşiktaş maçını değerlendirdi. İşte o yazı...

"Futbol açısından enteresan işleri görmeye alışık olduğumuz Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarından birine daha şahit olduk. Keyifli mücadele beraberlikle sonuçlanırken Beşiktaş “galiptir bu yolda mağlup” tadında Kadıköy’den memnun çıktı. Hem sonuç açısından hem de en azından oyuncu kadrosuna güven açısından… Ayrıca Beşiktaş bir teknik direktör de kazandı! Yeni hocaya kadar “idare etmesi” istenen Önder Karaveli artık ciddi bir adaya dönüştü.

Beşiktaş savunmasının maç başından itibaren sergilediği oldukça aceleci görüntü, Fenerbahçe'nin ön alan baskısıyla birleşince siyah-beyazlılar adeta kendi kendine iki gol yemiş oldu! Bu aceleci ve heyecanlı görüntü açıkça Fenerbahçe'nin baskı elemanlarını da cesaretlendirdi. Bununla ilişkili olarak Beşiktaş açısından özellikle ilk yarıdaki temel problem, savunma ile orta saha arasında sağlıklı bir bağ kuramamak ve bu nedenle ritim yakalayamamaktı.

Josef, Can ve Pjanic'ten oluşan merkez üçlüden genç Can Bozdoğan, Beşiktaş'ın rotasyonda sıkıntılar çektiği dönemde sergilediği yüksek tempolu oyun ve mücadele gücüyle alkış toplamış, taraftarın beğenisini alan nadir oyunculardan olmuştu. Can'ın temposunda yine sıkıntı yoktu belki ancak bu derbi özelinde yetersiz bir görüntü çizdi.

Zaman zaman boşa çıktığı pozisyonlarda arkadaşları onu tercih etmedi zaman zaman da o çıkması gereken boşluklarda pas istasyonu olamadı. Beşiktaş'ın oyun kurmada zorluk yaşamasını tabii ki sadece Can'ın üstüne yıkmak doğru olmayacaktır. Oyun Beşiktaş için genç oyuncunun parlayacağı şekilde gelişmedi. İkinci yarının başında Can'ın yerine Oğuzhan'ın oyuna dahil olmasıyla siyah-beyazlılar Fenerbahçe’nin baskısını daha rahat aşmaya ve daha kolay oyun kurmaya başladı. Önder Karaveli'nin bu hamlesi 2-2'den sonra dahi -dengedeki son bölüm haricinde- Beşiktaş'ın ikinci 45'in hakim tarafı olmasını sağladı.

Beşiktaş adına Ersin Destanoğlu, Valentin Rosier, her geçen gün fırsat bulduğu her maçta deneyim kazanan Serdar Saatçı, Josef de Souza, Oğuzhan Özyakup ve Rashid Ghezzal maçın öne çıkan isimleriydi. Özel bir parantez açmak gerekirse Josef’ten söz etmemiz şart!

Siyah-beyazlıların geçen sezon elde ettiği şampiyonluğun en önemli parçalarından olan hatta sezonun “X faktörü” olarak bile gösterebileceğimiz Josef de Souza sezon başından bu yana çizdiği etkisiz görüntüsünü adeta üzerinden atmış gibiydi. Ceza sahasına sızarak Fenerbahçe’nin başarılı bir şekilde işleyen kademeli savunmasını şaşırtan ve beklenmedik bir unsur olarak yer aldığı pozisyonlardan goller çıkarmayı başaran Brezilyalı kesinlikle maçın oyuncusuydu.

Cyle Larin’in yerine 78’de oyuna dahil olan Güven Yalçın, Kayserispor maçındaki etkiyi veremedi ancak forma mücadelesinde yer alabileceğini de gösterdi. Michy Batshuayi ise savunmayı yıpratmak dışında beklenen etkiyi özellikle ilk yarıda gösteremedi. Lakin hem 45+2’de hem de 90+5’te gole çok yaklaştı. Hele 90+5’te direkten dönen şutu derbiye ve belki de Vitor Pereira’nın Fenerbahçe macerasına dramatik bir nokta koyabilirdi. Hatta beraberlikte dahi yönetimin istifaya davet edilmesi Kadıköy’de bağların yine pamuk ipliğine dönüştüğünü gösteriyor.

Bu noktaya gelmişken Fenerbahçe’nin ikinci yarıda “Ya mağlup olursak” gerginliğini de hissettiğini vurgulamak gerek. Beşiktaş’ta ise durum tam tersiydi. Önder Karaveli oldukça rahattı. Oyuncularına verdiği mesajın da anlaşılır olduğu görünüyordu. Pas oyunu ve bununla birlikte ters kanatlarda yakalanan boşluğa çalışmak gayet basit ve Beşiktaş’ın Şenol Güneş döneminde de kullandığı bir yöntemdi. Bu yöntem Oğuzhan’ın da değerini gösterebildiği bir yöntem. Sadece bu oyun ve umut veren görüntü bile Önder Hoca’nın sezonu tamamlaması gerektiğinin göstergesi.

En azından 2021 yılını kendisiyle bitirmek, hocaya da hak ettiği saygıyı göstermek ve yeni antrenör tercihinde zaman kazanmak adına doğru bir tercih olacaktır.

Cebine kritik bir beraberlik koyan Kartal, burada alınan puanı bir şeylere dönüştürmek için önce konuğu Göztepe’yi ardından deplasmanda Konyaspor’u mağlup etmek durumunda."