OPEC toplantısında sonuçlar - Opec toplantısı ne oldu?

OPEC toplantısında sonuçlar - Opec toplantısı ne oldu?

Petrolde ve piyasalarda kritik toplantı bugün. Gözler bugünkü (9 Nisan) OPEC toplantısında. İşte tüm gelişmeler...

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın liderliğindeki diğer petrol üreticilerinin oluşturduğu OPEC Grubu, bugün (9 Nisan) düzenlenecek ortak toplantıda ele almak üzere, üç aylık bir üretim kısıntısı üzerinde duruyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üreticilerinin oluşturduğu OPEC+ Grubu üyeleri telekonferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirecek.

Dün Rusya'dan "Kesintiye hazırız" açıklaması geldi ve bu pozitif etki yarattı. Petrol toplantı öncesi yüzde 5 yükselerek 33 dolar'a çıktı.

Toplantıdan günlük 10 milyon varillik bir kesinti kararı çıkacağı tahmin ediliyor.

OPEC+ Grubu, bugün düzenlenmesi beklenen ortak toplantıda ele almak üzere, üç aylık bir üretim kısıntısı üzerinde duruyor.

Üzerinde anlaşma sağlanırsa, üretim kısıntısı için üç aylık dönem mayıs ayı başında başlayacak ve temmuz ayının sonunda tamamlanacak.

Haberlere göre, nisan ayına ilişkin tüm bağlantıların zaten tamamlanmış olması nedeniyle, üretim kısıntısının başlangıcı olarak mayıs ayı belirlendi.

OPEC toplantısı öncesi benzin ve motorin fiyatlarında yeni indirim

Uluslararası arenada petrol fiyatları oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. OPEC toplantısı öncesi fiyatı yüzde 50 oranında artan petrol fiyatları son gelişmelerin ardından yeniden düştü.  Petrol fiyatlarında kısa süre önce oluşan bu değer kaybının ise akaryakıt fiyatlarına yansıması bekleniyor. Hem benzin hemde motorin fiyatlarına yansıyacak olan bu indirimlere ilişkin detaylar ve indirim oranları şu seviyede olacak.

Benzin ve Motorin'de indirim beklentisi

Akaryakıt fiyatları 30 Mart tarihinden itibaren sürekli yenileniyor. Her yeni gün yeni bir zam veya indirim yapılan akaryakıt fiyatlarında son gelişme hem benzin hemde motorin için oldu. Sektör temsilcileri bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin ve motorin fiyatlarında indirim olacağını belirttiler. Pompa fiyatlarına doğrudan yansıtılacak bu indirimlerde motorinin litre fiyatında ortalama 9 kuruş, benzinin litre fiyatında ise 13 kuruş indirim yapılması bekleniyor.

Rusya ile Suudi Arabistan petrol fiyatları konusunda yeni bir anlaşma sağlayabilmek adına OPEC toplantısında buluşacaklar. Geçtiğimiz dönemlerde Suudi Arabistan anlaşma sağlayamamış ve petrol fiyatlarında indirim yapmıştı. Yapılan bu indirim ardından akaryakıt fiyatları çok ciddi bir seviyede düşmüş ve bu indirimler pompa fiyatlarına yansımıştı. Sürecin devam etmesiyle birlikte petrol fiyatları 22 dolar bandına gerilemiş daha sonra 30 dolar seviyesine çıkmıştı.

Bloomberg'in analizi

OPEC'in analizine göre, 2020 yılının ikinci çeyreğinde küresel akaryakıt talebi günde 11.9 milyon varil azalacak.

Piyasanın istikrara kavuşması için petrol üretiminde yeni bir düşüş olasılığı üzerine OPEC+ toplantısı bugün video konferans formatında yapılacak ve ardından cuma günü G20 enerji bakanlarının enerji piyasalarının istikrarı konusundaki toplantısı gerçekleşecek.

Sputnik’e konuşan konuya vakıf bir kaynak, OPEC+'nın nihai kararını G20 enerji bakanlarının toplantısından sonra vereceğini belirtti.

OPEC+'nın pandemi koşullarında piyasa desteği konusunda mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda olumlu bir sonuç çıkmadı. Rusya’nın daha iyi bir karar almak için anlaşmanın uzatılması önerisinin yanı sıra Suudi Arabistan’ın üretimi günde yarım milyon varil azaltma fikri de destek görmedi.

Son dakika gelişmeler

Rus TASS haber ajansına göre, Rusya Enerji Bakanlığından bir yetkili, Rusya'nın OPEC+ ülkeleri arasındaki anlaşma çerçevesinde petrol üretimini 1,6 milyon varil azaltmayı kabul edeceğini ifade etti.

Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı ülkelerin 6 Mart'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledikleri toplantıda üretim kesintisi kararı çıkmamış, koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı dünya genelindeki azalan petrol talebi nedeniyle fiyatlar 2002'den bu yana en düşük seviyelerine gerilemişti.

Brent petrolde teknik olarak 33,64 ile 34,06 dolar aralığının direnç, 33,22 ile 32,80 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. (Ajanslar, Cumhuriyet, Bloomberg HT, Takvim, Sputnik Türkiye)