ÖZEL | Kulüpler Birliği kararından sonra TL'ye geçiş süreci nasıl olacak? Beşiktaş'ta hangi oyuncuların sözleşmesi TL'ye dönecek?

ÖZEL | Kulüpler Birliği kararından sonra TL'ye geçiş süreci nasıl olacak? Beşiktaş'ta hangi oyuncuların sözleşmesi TL'ye dönecek?

Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman, oyuncu maaşlarının Türk Lirası'na döneceğini açıkladı. Peki hangi futbolcu için nasıl bir sözleşme değişikliği olacak? Döviz kurları ve ödeme tutarları ne? Merak edilen tüm bilgiler haberimizde...

Ajans Beşiktaş | ÖZEL - Kulüpler Başkanı Fikret Orman, oyuncu maaşlarının Türk Lirası'na döneceğini açıkladı. Peki Beşiktaş'ta hangi oyuncuların maaşları TL üzerinden hesaplanacak?

18 Eylül itibarıyla Türk futbolundaki tüm sözleşmeler Türk Lirası'na çevrilecek. Öncelikle şunu belirlemeliyiz ki, oyuncu maaşlarının Türk Lirası'na döndürülmesi kararı sadece Türk futbolcuları ve teknik isimleri kapsıyor. Yani yabancı futbolcularla yapılan sözleşmeler TL'ye çevrilemeyecek.

Hem hükümetin yayınladığı karara, hem de Kulüpler Birliği'nden gelen açıklamaya baktığımızda; TL'ye çevirme operasyonunun "Türkiye'deki yerleşik insanlarla yapılan sözleşmeleri" kapsadığı anlaşılıyor. Bu noktada merak edilen Beşiktaş'ta hangi oyuncuların sözleşmelerinin TL'ye çevrileceği... Lira'ya çevrilecek ücretlerin Euro üzernden değeri ne kadar? Kulüpler Birliği bu hesaplama için futbolcuları iki gruba ayırdı.

İLK GRUPTA YER ALANLAR: BU YAZ YAPILAN SÖZLEŞMELER

Kulüpler Birliği'ndeki toplantıda kulüpler bu yaz yapılan sözleşmelerin, imza tarihindeki kur üzerinden yeniden hesap edilmesi konusunda uzlaştı. Buna göre Beşiktaş'ta durum şöyle:

Dorukhan Toköz
Eskişehirspor'dan transfer edilen Dorukhan Toköz ile 3 yıllık sözleşme yapıldı. Sözleşme bedeli resmi olarak açıklanmadı ancak Euro üzerinden yapıldığı kesin. (Dorukhan'ın Transfermarkt'a göre 700 bin Euro'luk piyasa değeri bulunuyor) Yeni düzenlemeye göre Dorukhan'ın sözleşmesi, imza attığı 26 Haziran'daki Euro/TL kuru olan 5.37 ile hesaplanarak TL'ye çevrilecek. Eğer böyle bir düzenleme yapılmamış olsa ve Dorukhan'a bugünkü kurdan (6.98) ödeme yapılmak istense, kulübün kasasından yaklaşık yüzde 30 daha fazla para çıkacaktı.

Güven Yalçın
Bu yaz sözleşme yapılan bir diğer Türk oyuncu ise Güven Yalçın. Futbolcu ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. Sözleşme bedeli resmi olarak açıklanmadı ancak Dorukhan için uygulanacak kural Güven Yalçın için de geçerli olacak. Dorukhan ile aynı gün imzalanan sözleşme 5.37 kuru ile yeniden hesaplanacak. (Güven Yalçın'ın Transfermarkt'a göre 50 bin Euro'luk piyasa değeri bulunuyor)

İKİNCİ GRUPTAKİLER: YAZ'DAN ÖNCE YAPILAN SÖZLEŞMELER

Geçtiğimiz sezon ve daha öncesinde sözleşme yapılan veya sözleşmesi yenilenen futbolcuların da ücretleri Euro olarak belirtilmişti. Beşiktaş Kulübü için asıl büyük meblağı ise bu oyuncular oluşturuyor. Fakat bu futbolcur için "imza tarihindeki kur oranına" bakılmayacak.

Kulüpler Birliği yaz aylarından önce düzenlenen sözleşmeler için bir sabit kur belirleyecek. Kulüplerin finans uzmanları gerekli hesaplamaları yaparak taraflara iletecek ve futbolcuyla orta yolda anlaşılmaya çalışılacak. Şu an için Euro/TL kurunun hangi seviyeden sabitleneceği henüz belli değil. Ancak geride bıraktığımız yaz aylarındaki 5.50-5.60 seviyesinden bir değerlemeye gidilmesi bekleniyor. Bilindiği gibi Ağustos ayında Euro büyük bir yükseliş yaşamış, 7.85 seviyesini görmüştü.

Beşiktaş'ta sözleşmesi Türk Lirası'na dönecek Türk futbolcular:

OYUNCU - SÖZLEŞME BEDELİ - BUGÜNKÜ KURDAN MALİYETİ
Gökhan Töre - 1.8 milyon euro - 12,5 milyon TL
Caner Erkin - 1.7 milyon euro - 11,8 milyon TL
Gökhan Gönül - 1.7 milyon euro - 11,8 milyon TL
Necip Uysal - 1.1 milyon euro - 7,6 milyon TL
Mustafa Pektemek - 1.7 milyon euro - 11,8 milyon TL
Tolga Zengin - 1.3 milyon euro - 9 milyon TL
Oğuzhan Özyakup - 2.3 milyon euro - 16 milyon TL

TOLGAY ARSLAN LİSTEDE DEĞİL

Yerli oyuncuların hepsinin maaşları Türk Lirasına dönecek ancak Türk Milli takımında forma giyemeyen Tolgay Arslan'ın durumu belirsizliğini koruyor. Tolgay'ın Türk Lirası'na geçip geçmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

ŞENOL GÜNEŞ 2,5 MİLYON EURO'YA İMZALADI

Beşiktaş, 15 Kasım 2017'de teknik direktör Şenol Güneş ile 2 yıllık yeni kontrat yaptığını duyurmuştu. Tecrübeli teknik adamın 31 Mayıs 2019'a kadar uzatılan yeni kontratında Güneş'e büyük zam yapılmış, Güneş'in 1.5 milyon Euro'luk maaşını yeni kontratla 2.5 milyon Euro'ya çıkarılmıştı. İmza tarihinde  Türk Lirası karşılığı (Kur 4.57) 11.5 milyon TL eden sözleşme bugünkü kurdan (6.98) hesaplandığında 10 milyon Euro'nun üzerinde bulunuyor. Beşiktaş, dövizdeki aşırı değerlenme nedeniyle sadece Şenol Hoca'nın sözleşmesinde bile kur bazında %52 zarar etmişti. Güneş ile birlikte yerli yardımcıları ile yapılan sözleşmeler de Euro'dan TL'ye çevrilecek.

Etiketler :