ÖZEL RÖPORTAJ | Aysu Melis Bağlan: “Ne yazık ki gerekçeli kararı göremiyoruz.”

ÖZEL RÖPORTAJ | Aysu Melis Bağlan: “Ne yazık ki gerekçeli kararı göremiyoruz.”

Sporun Hukukçusu Aysu Melis Bağlan, Ajans Beşiktaş'a özel açıklamalarda bulundu.

Ajans Beşiktaş - Spor Hukuku Avukatı Aysu Melis Bağlan, Quaresma'nın Beşiktaş - Fenerbahçe maçı sonrasında aldığı 5 maçlık cezayı Ajans Beşiktaş'a değerlendirdi. İşte detaylar... 

"Disiplin sevklerine baktığımızda 2 Martta bir sevkle karşılaşmıştık ve Quaresma ile alakalı bir kural dışı hareket bir de saldırı durumundan bahsedilmişti. Futbol Disiplin Talimatı'ndan 2 tane madde zikredilmişti, 43 ve 44. maddeler. Bu maddeler uyarınca PFDK'ya sevk edilmişti. Bunun sonrasında bugün karşılaştığımız PFDK kararında madde belirtmeden ihraç öncesi ve ihraç sonrası rakip takım oyuncusuna yönelik olarak şiddetli hareketi nedeniyle takdiren 5 resmi müsabakdan men diyor ve bir de para cezası öngörüyor. Burda 'şiddetli hareket' bizim için anahtar kelime çünkü ne yazık ki ne PFDK kararlarında ne tahkim kurulu kararlarında hiçbir gerekçe ile karşılaşmadığımız için Türk Spor Hukuku adına ve tüm kamuoyunun tuttuğu takım ne olursa olsun, hangi futbolcuyu destekliyor olursa olsun onayladığı veya onaylamadığı tüm davranış ve işlemlerle alakalı ne yazık ki hiçbir gerekçeli kararla karşı karşıya kalamıyoruz. Bu spor hukukunun ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun çok ciddi bir eksikliği. Bu sebeple her seferinde her hafta yeniden kamu vicdanının rahatlatılamadığıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu çok büyük ve geçmeyen bir sıkıntı. Biz burda ipucu aramaya başlıyoruz. "Nerden verdiniz bu 5 müsabakdan men cezasını?" diye sorduğumuz zaman, kahvedeki Ahmet Amca da taraftarda avaukatta kulüp yöneticiside... 'Şiddetli hareket' kelimesi bizi otomoatik olarak 43. maddeye götürüyor. 43. madde Futbol Disiplin Talimatı'nın 'kural dışı hareketler' başlıklı maddesi ve burda oyun kurallarına aykırı olmak olarak kabul edilmiş. Sert ve ciddi faulden bahsediliyor. Futbolculara 2 ila 4 diyor ama 'şiddetli harekette bulunan futbolcular'a ise yani burda bizi ilgilendiren konuda PFDK kararında karşılaşmış olduğumuz şiddetli hareketi nedeniyle  5 müsabakadan men 3 ila 6 müsabakdan men cezasının sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Yani 3 maçta verilebilirmiş 4 maçta, 5 maçta, 6 maçta... 5 maçı uygun görmüş Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, bu sebeple böyle bir ceza ile karşı karşıya kaldı Quaresma. Eğer sevk maddeleri baz alınsaydı, 2 madde üzerinden bakılsaydı üst sınır baz alındığında 16 maç gibi heralde Türk futbol tarihinde ilk ve son olabilecek dev bir ceza ile karşılaşılacaktı. Bu senaryolardan bir tanesi ve çok kuvvetlisiydi. Çünkü 2 maddeden sevk edilmişti Quaresma. PFDK'nın kararından anlıyoruz ki Futbol Disiplin Talimatının 44. maddesi olan 'saldırı' başlıklı maddesi, heralde sonradan ortaya çıkan görüntülerde veya müsabaka sonundaki raporlarla devre dışı bırakılmış 1 maddeden sevk yapılmış. 

Müsabakadan men nedir?

Sporun Hukukçusu müsabakadan meni şöyle açıklıyor: "Müsabakalara katılmaktan men edilmesi demek sadece resmi müsabaya katılamayacağı anlamına gelir. Yani Trabzonspor maçında gördüğümüz gibi kadroya alınamayacağı anlamına gelir. Hak mahrumiyetinde ise stadyumlara girme yasağı da söz konusu. Quaresma Vodafone Park'ta bu hafta Gençlerbirliği ile oynanacak olan maçı tribünden izleyebilecek."

"Bu ceza hak mahrumiyeti olsaydı. İtiraz konusu yapılmasa bile tahkim kurlu kendiliğinden inceliyor PFDK kararını. Müsabakadan men cezası olduğu için kesinlikle Beşiktaş Jimnastük Kulübü tarafından itiraz edilmesi gereken bir durum."

PFDK kararına karşı başvurulabilecek hukuki yollar nelerdir?

"Futbol Disiplin Talimatının 88. maddesinde var. PFDK tarafından verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. Yani Beşiktaş Kulübünün itiraz süresi kendilerine tebliğ itibariyle 7 gün içinde başlıyacak zaten en hızlı şekilde itiraz yapılacaktır."