ÖZEL | Tahkim, hukuku hiçe saydı. Emsal kararı uygulamadı!

ÖZEL | Tahkim, hukuku hiçe saydı. Emsal kararı uygulamadı!

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Beşiktaşlı futbolcu Anderson Talisca’ya verilen 1 resmi müsabakadan men cezasını onadı.

Ajans Beşiktaş - Futbolcu ligin 31. haftasındaki (pazartesi günkü) Bursaspor deplasmanında forma giyemeyecek. Talisce ayrıca 6 bin 500 TL para cezası ödeyecek. Cezaların açıklanmasının ardından harekete geçen Beşiktaş Kulübü tahkime giderek cezanın ertelenmesini istemişti. 23 sayfalık itiraz dilekçesinde Talisca için verilen 1 resmi müsabakadan men cezasının neden erteleme istediği genişçe belirtildi.

İtiraz dilekçesinde Talisca'nın bu sezon 20 Süper Lig ve 2 Türkiye Kupası olmak üzere toplam 22 resmi maçta oynadığı ve bu maçlarda yalnızca 3 sarı kart gördüğü vurgulandı.

Oyuncunun şimdiye kadar hiç PFDK'ya sevk edilmediğinden bahsedilen dilekçede son Beşiktaş-Fenerbahçe maçında dahi sarı kart görmediği ve centilmence mücadele ettiğinin altı çizildi.

Ancak Tahkim Kurulu tüm bunlar değerlendirmeye almadı ve Talisca'nın cezasında erteleme yapmadı. Halbuki Tahkim, 8 Şubat 2013 tarihli bir kararında benzer bir konuda erteleme kararı almıştı. Üstelik o gün yapılan toplantıya Karabük Spor Kulübü'nün futbolcusu Lomana Tresor Lualua'nın da tercümanıyla birlikte katılmasına izin verilmişti.

İşte 8 Şubat 2013 tarihli Tahkim Kurulu'nun verdiği erteleme gerekçesi:

a. PFDK'ca, Kardemir Karabük Spor Kulübü'nün futbolcusu Lomana Tresor Lualua'ya verilen 2 resmi müsabakadan men cezası ve 6.700.-TL para cezasına karşı yapılan itirazın reddine;

b. Buna karşılık yaptırımın (cezanın) ertelenmesi talebinin kabulüne, 2 resmi müsabakadan men cezası ve 6.700.-TL para cezasının 1 yıl süreyle ertelenmesine oybirliği ile (2013/27 K.);

“Disiplin suçları ve cezaları kısmi bir düzeni korumak amacıyla ihdas edilir. Oysa suç ve kabahatlerde, genel sosyal düzeni korumak amaçlanır. Kısmi veya  genel  düzenin  korunması  öngörülen  yaptırımların  etkin  şekilde uygulanmasına  bağlıdır.  

Ceza  etkin  şekilde  uygulanmazsa, caydırıcılık etkisini de kaybetmiş olur. Diğer taraftan bozulan düzenin tesisi bakımından da cezanın uygulanması gerekmektedir. Erteleme, esasen ceza hukukunda kabul edilmiş bir müessesedir. Cezanın bireyselleştirilmesi amacını taşıyan  erteleme  hapis cezasının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ceza hukukunda, erteleme bir koşullu af olarak  değil, hapis cezaları için infaz kurumu olarak kabul edilmiştir.

(***) İşte erteleme kurumunun  kabul edilmesinin  altında; bir taraftan  ilk defa suç işleyeni, cezanın infazının  menfi ve moral bozucu etkisinden kurtarmak, diğer taraftan hükümlünün iyi hâlli olması koşuluna bağlı olarak cezadan kurtulmasının, hükümlüyü  kanuna  uygun hareket etmeye teşvik edeceği düşüncesi yatmaktadır."

YASAL UYARI: BU HABER AJANS BEŞİKTAŞ'IN ÖZEL HABERİDİR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.