Serdar Tatlı'dan hakemler ve VAR açıklaması

Serdar Tatlı'dan hakemler ve VAR açıklaması

Merkez Hakem Kurulu'nun yeni başkanı Serdar Tatlı, 2 sezondur tartışma konusu olan VAR kararları hakkında Fanatik'e verdiği röportajda açıklamalarda bulundu.

Ajans Beşiktaş - Yeni sezon öncesi MHK Başkanı seçilen Serdar Tatlı, Fanatik'e verdiği röportajda VAR kararlarına, hakem atamalarına ve yeni hakemler yetiştirmek için öncelik verdiğini söyledi.

"VAR, 4 durumda devreye girebiliyor"

Serdar Tatlı, Süper Lig'de 2 sezondur uygulanan VAR'ın 4 durumda devreye girdiğini söyledi ve "Gol, penaltı, direkt kırmızı kart, sahada bir kargaşa varsa ve hakem yanlış oyuncuya kart göstermişse (bu durumda da VAR, hakemi uyarır ve kartın doğru oyuncuya gösterilmesini sağlar.) devreye girer" dedi.

VAR'ın uygulandığı ülkelerde de tartışma konusu olduğunu söyleyen Başkan Tatlı, "Şunu açıkça söyleyeyim; Her ülkede pratikte sorunlar yaşanıyor. Eğitim danışmanımız Uilenberg de 'VAR’ın tartışılmadığı ülke yok' diyor. Bu sezon böyle olmayacak. IFAB, İngiltere yüzünden protokole ek yaptı. VAR, sahadaki hakeme ‘penaltı’ veya ‘değil’ demeyecek; Sadece inceleme önerecek" diye konuştu.

Başkan Tatlı, IFAB ile yapılan anlaşma gereği 'VAR konuşmalarının' yayınlanamayacağını söyledi: "Bu konuda da IFAB’ın kesin yasağı var. Dünyada birkaç örnek gösteriliyor. Onlar, sadece merak edenlere küçük bir anlatım. IFAB, 'Bu konuşmaları ancak hakemlerle kendi içinde yaptığın eğitimlerde kullanabilirsin' diyor. Bu konuşmaları yayınlarsak, IFAB ile yaptığımız sözleşmeyi ihlal etmiş oluruz." dedi.

"Hakemlerin performansı atamalarımıza etkileyecek"

Hakemlere geldiği ilk gün kimsenin etkisi altında kalmamaları gerektiğini söyleyen Tatlı, “Bizim atama kriterimiz, sahadaki performansınızın gerçek karşılığı olacak. Adalet duygunuz ve cesaretiniz, bizim atama kriterimizde belirleyici unsur olacak."

"Kimsenin beni yönlendirmesine izin vermem" diyen Tatlı, "İyi maç yöneten, doğru düdükleri çalan her hakemimiz, hiçbir kısıtlama görmeden her maçta görev alır. Başarı veya başarısızlığı biz ölçeriz. Elbette kamuoyunu görmezden gelemeyiz. Fakat şu da bilinsin: Bir maça, bir pozisyona taraftar gözüyle bakmak başka bir şey, hakem gözüyle bakmak başka bir şey." dedi.

"Hakemlerimizden sadece gördüklerini çalmalarını, cesur olmalarını istiyorum." uyarısını yapan Tatlı, "Böyle yapmaları halinde hep yanlarında olacağımı söylüyorum. Kamuoyundan beklentimiz, bize ve hakemlerimize güvenmeleri. Eleştirsinler, ama yapıcı olsunlar. Kavga ve inatla bir yere varamayız." diye konuştu.

Etiketler :