ÖZEL | "Fikret Orman, Talisca'nın savunmasına katılamaz"

Spor hukukçusu Avukat Emin Özkurt, Talisca'nın PFDK'ya sevkini değerlendirdi.

Ajans Beşiktaş - Avukat Emin Özkurt, Ajans Beşiktaş'a Talisca'nın PFDK'ya sevk edilip, Volkan'ın sevk edilmemesini ve Fikret Orman'ın duruşmaya katılma talebini değerlendirdi.

İşte Emin Özkurt 'un açıklamaları:  "TFF Hukuk Kurulu’nca Talisca’nın sevk nedeni Disiplin Talimatı’nın 41. Maddesinde düzenlenen hakaret fiili nedeniyledir. Söz konusu madde, hakaret eden veya herhangi bir şekilde bir başka futbolcunun kişilik haklarına saldırıda bulunan futbolcunun 2 ila 5 maç müsabakadan men cezası almasını öngörmektedir."

“Ne var ki, özel şartların varlığı halinde, bu cezalar ağırlaştırılabilir ya da hafifletilebilir. Ayrıca, disiplin talimatı hükümleri uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir."

"Maçın başından itibaren Volkan ile Talisca arasında sürtüşme ve çeşitli diyaloglar cereyan etmiştir. Bu sürtüşmeler sırasında Volkan Demirel’in Talisca’ya ne ifadelerde bulunduğu ceza verilirken değerlendirilmesi gereken hususlardandır. Zira, fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılması gerekir. Disiplin Talimatı’na göre Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir. Dolayısıyla, Talisca’ya verilecek cezanın bu esaslar çerçevesinde şekillenmesi yerinde olur.”

"Fikret Orman'ın duruşmaya katılma talebi, kendisi sahada cereyan eden olayın tarafı olmadığından ve Talisca ile Volkan arasında cereyan eden olay ile ilgili bilgi sahibi olamayacağından kabul edilmez."

“Kulüpler, yöneticiler ya da futbolcular sportmenliğe, oyun kurallarına ve TFF kararları ile talimatlarına aykırı davranmaları halinde disiplin cezaları ile cezalandırılır, kural budur. Ancak verilecek cezaların, yapılan disiplin sevklerinin adil olması, benzer durumdaki herkese eşit muamele edilmesi gerekir. Aksi takdirde haksızlık, adaletsizlik doğar."

"TFF Kurulları’nın Başakşehirspor’lu futbolcular hakkında verdiği çok yakın tarihli kararlar var. Gazetecileri açık bir saldırıya rağmen 1 maç ile geçiştirilen cezalar var. O dosyaları ele alırken hafifletici sebepleri geniş bir yorumla göz önünde bulunduran TFF, eğer eşitlik ve adalet çerçevesinde hareket edecekse Talisca olayında da benzer bir yorum yapmalıdır.”

Volkan Demirel PFDK sevk konusu

“Hatırlanacağı üzere, maç sonunda gerçekleştirdiği basın toplantısında Şenol Güneş Talisca'nın yaptığının doğru olmadığını belirtmiş, sözlerini "Talisca'nın ceza alması lazımsa Volkan Demirel'in 10 maç ceza alması lazım. Benim yanımda söyledikleri duyulursa sezonun kapanması lazım" şeklinde bitirmişti."

"Normalde olması gereken, TFF Hukuk Kurulu’nun Şenol Güneş’in bu beyanını değerlendirip, hatta konuyla alakalı ek beyanını alıp neticesinde meselenin aydınlanması için Volkan Demirel ile alakalı da disiplin sevkini gerçekleştirmesi gerekirdi. "Kaldı ki, disiplin talimatının 75. maddesine göre tanık beyanı delil olarak kabul edilir. Şenol Güneş'in söyledikleri tanık beyanı olarak kabul edilmeliydi. Bunun yapılmaması hukuki bir eksikliktir."

"Disiplin Kurulu Şenol Güneş'in de Volkan Demirel'in de ifadesine başvurup ondan sonra karar vermeliydi. Türk futbolunun saygın isimlerinden Şenol Güneş'in söylediklerinin tanık beyanı olarak ele alınmaması ciddi bir eksikliktir."