TARİHTE BUGÜN | İnönü Stadı'nın temelleri atıldı

Tam 78 sene önce bugün, İnönü Stadyumu'nun temelleri atıldı

Ajans Beşiktaş - 1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı.

İnönü Stadı'nun temeli, 19 Mayıs 1939 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu araziye atıldı. Ancak, ikinci dünya savaşının getirdiği sıkıntılar yüzünden kısa süre sonra inşaat durduruldu. Bu nedenle 19 Mayıs 1943'te yeniden bir temel atma töreni yapıldı ve hafriyat işine girişildi. Harap durumda olan has ahırlar kolayca ortadan kaldırılıp hafriyat yapılabildi. Ancak arkada bulunan Gazhane tesisleri en büyük problemi teşkil ediyordu. Mimar Vietti Violi'nin çizdiği planın Gazhane'ye bakan kısmına el sürülemedi. Stadyumun diğer yerleri plana uygun olarak yapıldı. Ancak stadyumun Dolmabahçe Sarayı'na bakan yüzündeki büyük demir kapısının iki yanındaki duvara gömülecek tunç rölyefler yapılamadığı gibi, yine bu tribünün sahaya bakan yüzündeki iki küçük kulenin üzerine konulması gereken disk ve cirit atan sporcu heykelleri de yapılıp yerlerine konulamadı. Stadyumun Gazhane'ye bakan kısmı da yüksek bir taş duvarla kaplandı.

Stadyum'a, dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Keman Atatürk'ün silah arkadaşlarından olan İsmet İnönü'nun adı verildi. İnönü Stadı'nın açılışını, dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar yaptı. Stadyum, o dönemin parası ile 5.000.000 TL'ye mal oldu.

İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de, Dr.Lütfü Kırdar tarafından, Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı ve bu tarihi stadyumdaki ilk golü de, o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba attı.

Haziran 2013 tarihinde ise Beşiktaş Başkanı Fikret Orman tarafından stada ilk kepçe vuruldu ve yeni stadyumun inşaatına başlandı.