"Tam Avcı'lık stoper"

"Tam Avcı'lık stoper"

Fanatik Gazetesi yazarı Ali Ece, Beşiktaş'ın transfer gündemindeki Hugo'yla ilgili bir yazı yazdı

Ajans Beşiktaş - İşte Ali Ece'nin Fanatik Gazetesi'nde bugünkü Vitor Hugo yazısı;

Hugo, solak bir stoper olarak Abdullah Avcı gibi arkadan kısa pasla oyun organizasyonunu A planının temeli olarak gören teknik direktörlerin tercih ettiği temel özelliklere sahip... Brezilyalı futbolcu, düzgün ayaklı geriden oyun kurabilen stoper özelliğinin yanı sıra Spor Toto Süper Lig’in yerelliğine uygun ideal bir sertliği de kendisinde bulunduruyor.

DAHA ÖNCE RADARINA GİRMİŞTİ

Kariyer açısından tersten bakarsak ilk geldiğinde sol bekte İsmail Köybaşı’nın arkasında kalan Tosiç önce Marcelo sonra da Pepe ile olan uyumuyla Şampiyonlar Ligi’nin başarılı stoper performanslarından birini sergilemişti. Vida ise kariyer toplamı olarak Tosiç’ten daha üst düzey bir stoper ancak Beşiktaş’ta sürekli tandemdeki ortağı değişti ve özellikle son 6 ayda çok iyi oynamasına rağmen Vida’yı gerçekten tamamlayacak kalitede bir stoper olmadığı için de Beşiktaş takım savunması istenilen düzey ve istikrarda olmadı. İşin aslı Vitor Hugo, Abdullah Avcı göreve gelmeden iki yıl önce Beşiktaş’ın radarına girmiş ancak 9 milyon Euro’luk bonservis bedeli nedeniyle vazgeçilmek zorunda kalınmış. Vitor Hugo, son 10 yılda daha da kıymete binen, geriden oyun inşasında aktif rol oynayan stoperlerin profilinde. Solak bir stoper olarak Abdullah Avcı gibi arkadan kısa pasla oyun organizasyonunu A planının temeli olarak gören teknik direktörlerin tercih ettiği temel özelliklere sahip. Ayrıca Vitor Hugo bu evrensel düzgün ayaklı geriden oyun kurabilen stoper özelliğinin yanı sıra Süper Lig’in yerelliğine uygun ideal bir sertliğe de sahip. Vitor Hugo’nun Beşiktaş’ta çok başarılı olan Brezilyalı stoper Marcelo ile karşılaştırılmalarını dinliyorum, okuyorum. Ancak benim nacizane görüşüm Vitor Hugo’nun bir başka başarılı Beşiktaş eski stoperi Rhodolfo ile Marcelo arasında bir oyuncu olduğu. Tabii stoper tandeminde asıl mesele bu mevkide yer alan iki oyuncunun uyumu. Misal Pique Barcelona forması ile her zaman üst düzey bir stoper ancak Puyol ile beraber oynarken gelmiş geçmiş en iyi 5 stoperden birisi olarak gözüküyordu.

YETERİNCE SERT BİR İSİM 

Brezilyalı, Süper Lig için yeterince sert. Ayrıca Avcı’nın çok önem verdiği geriden oyun inşasındaki pas açıları bağlamında ideal bir isim: Hugo, kenarlara doğru diyagonal ve bloklar arası dikey pas trafiğinde zamanında Marcelo’nun sergilediği başarılı performansın yarısını bile sergilese Abdullah Avcı’nın Beşiktaş’ta oynatmak istediği oyuna geçişi fazlasıyla kolaylaştırabilir. Kafasındaki ideal oyunu oturtmak için Avcı’nın antrenmanlarda daha önce Beşiktaş’ta yıllarca mevkisel olarak 10 ve 8 oynamış bir oyuncuyu Busquets’in Barcelona’daki rolüne evirme niyetini de görüyoruz. Ayrıca Abdullah hoca pas oyununun en kudretli isimlerinden Adriano ile sözleşme yenilenmesini de çok istiyor. Yani sadece kaleci Karius antrenmanlarda stoper oynatılarak değil, diğer mevkiler de Avcı’nın mutlak topa sahip olma pas oyununa göre dönüşecek gibi.

DAHA UYUMULU OLABİLİR

Vitor Hugo transferine bu büyük resim açısından da bakmamız gerekiyor. Vida- Hugo kafadan Vida-Roco veya Vida-Mirin stoper tandemlerine göre daha uyumlu olabilecek bir tandem vadediyor. Tabii iki majör stoper ilk 11’de olunca yedeğe maliyeti performansına göre çok yüksek olan Roco yerine hem maliyeti daha uygun olan hem de yerli oyuncu kontenjanı için Atınç düşünülüyor. Şanssız sakatlıklar geçiren ama Almanya’da profesyonelliği tam anlamıyla öğrenen Atınç solak olduğu için de Abdullah Avcı’nın pas açılarının belirleyici olduğu oyun düzeninde Roco’ya göre daha uygun. Son olarak stoper Vitor Hugo’nun çok büyük edebiyatçı Victor Hugo’nun adını soyadını anımsatmasından dolayı sosyal medyada gençlerin ürettiği esprilere gülmekle beraber onlara “Sefiller” ve “Notre Dame’ın Kamburu” dışında Hugo’nun bir diğer muazzam eseri “Deniz İşçileri”ni de okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum.

POZİSYON BİLGİSİ YÜKSEK

İtalya ile bizim lig arasındaki kalite farkı da hepimizin malumu. Hugo, Roco ile karşılaştırılmayacak ölçüde pozisyon bilgisi yüksek bir isim. Sıradan rakiplere karşı süper olmasa da bazen yeterli kalan Mirin’den farklı olarak Brezilya’da büyük maçlarda, derbilerde fark yaratmış bir oyuncu. Abdullah Avcı, geçen sezon Başakşehir’de stoper konusunda başına gelenlerden sonra ders almış gözüküyor. Geçen sezonki şampiyonluk yarışında sadece saha içini değerlendirirsek Da Costa’nın satılıp Epureanu’nun sakatlanmasından sonra stopere devşirilen orta sahalar, Süper Lig için yeterince sert değillerdi.

FİORENTİNA'NIN OYUN PLANI

Hugo, Fiorentina’da bekleneni verememesi sayesinde-nedeniyle Beşiktaş’a transfer olabileceği şartlar ortaya çıktı. Mario Gomez’in de benzer şartlar sayesinde Fiorentina’dan Beşiktaş’a geldiğini unutmayalım. Tabii ki Mario Gomez isim olarak Hugo’dan daha büyük ve mevkileri tam ters ancak ikisinin ortak noktası Fiorentina’nın oyun planı ile oyuncuların en güçlü yönlerinin bağdaşmaması. Nasıl Gomez zamanında her kanatta birer oyuncuyla oynayıp taktiksel açıdan ortada yığılan Fiorentina’da yeteri kadar beslenemedi ve sakatlık sorunları yaşadıysa Vitor Hugo da geçen sezonki Fiorentina’nın daha direkt oyununda geriden pasör oyun kurucu farkını konuşturamadı.

Etiketler :