TARİHTE BUGÜN | İyi ki doğdun Tayfur Havutçu

TARİHTE BUGÜN | İyi ki doğdun Tayfur Havutçu

47 sene önce bugün Tayfur Havutçu, Almanya Hanau'da dünyaya geldi.

Ajans Beşiktaş - 23 Nisan 1970’de Almanya Hanau’da doğdu. Futbola 10 yaşında yaşadığı şehir Hanou’nun altyapısında başladı. Kısa zamanda futbolunu geliştirdi ve profesyonel oldu ve Darmstad takımıyla Almanya 2. Ligi’nde oynadı. 1993 yılında Beşiktaş’a transfer olmak üzereydi. Ancak o dönemde Beşiktaş’ın başkanlığını yapan Süleyman Seba’nın yeğeni olduğundan bu transfer gerçekleşemedi. Seba “Yeğenini takıma aldırttı” dedirmemek için Tayfur’a Siyah-Beyazlı formayı giydirmedi.

Alman Teknik Direktör Osieck yönetimindeki Fenerbahçe, 1993’de Tayfur’u transfer etti. Orta sahada görev yapan Tayfur, iki sezon görev yaptıktan sonra, Mustafa Denizli’nin takımı Kocaelispor’a gitti. Burada da iki sezon oynadıktan sonra yıldızı iyice parladı ve 1997’de Beşiktaş’a geldi. Önce kendini kabul ettirdi, sonra kaptanlık pazubantını koluna taktı. Beşiktaş’ta görev yaptığı dönemde Toshack, Scala, Feldkamp, Briegel, Daum, Lucescu, Rıza Çalımbay ve Tigana gibi hocalarla çalıştı, 396 maçta 34 gol attı.

A Milli formayı 45 kez giydi, 6 gol attı ve Ay Yıldızlıların penaltıcısı oldu.

Tayfur Havutçu futbolu bıraktıktan sonra teknik adamlığa soyundu ve ilk teknik direktörlük deneyimini Beşiktaş’ta yaşadı. 2006-07 sezonunun ilk yarısı antrenörlük kursuna giden Tayfur Havutçu, Zeki Önatlı'nın yerine antrenör olarak görevine başladı. Sezonun bitmesine iki hafta kalan istifa eden Jean Tigana'nın yerine Beşiktaş'ın son iki maçlığına teknik direktörü oldu.

Ekim 2008'de Ertuğrul Sağlam'ın istifası üzerine takımın başına gelen Mustafa Denizli'nin yardımcısı olarak takıma geri döndü. Sezon sonunda takım lig şampiyonu oldu.

2010-11 sezonunda Bernd Schuster'in yardımcılarından biri olarak görevine devam etti. Ancak maçları yedek kulübesi yerine tribünden takip etti. Schuster'in sezon sonuna doğru istifasıyla bir kez daha Beşiktaş'ın başına geçti. 19 Mart 2011'de Kayserispor karşısında alınan 4-2'lik galibiyetle görevine başladı. 12 Mayıs 2011 tarihinde Kadir Has Stadı'nda Türkiye Kupası'ını penaltılarla 6-5 kazanarak, Beşiktaş teknik direktörlüğünde ilk kupasını kazandı.

16 Mayıs 2011 günü Beşiktaş Futbol Takımı ile 2+1 yıllık sözleşme imzalamıştır. Ancak bu dönemde şike davası sebebiyle tutuklanması dolayısıyla görev yapamamıştır. Tahliye edildikten sonra görevinin başına dönen ve Süper Final boyunca takımın başında olan Havutçu, sezonun bitmesinin ardından teknik direktörlük görevini bıraktığını açıkladı.