Tayfur Havutçu'dan dev derbi öncesi değerlendirmeler

Tayfur Havutçu'dan dev derbi öncesi değerlendirmeler

Beşiktaş'ın efsane kaptanlarından Tayfur Havutçu, Lig Radyo'dan Yetkin Etkin'e özel açıklamalar yaptı:

Gönül'ün hizmetleri unutulmasın!

"Gökhan Gönül'ün Fener'e yaptığı hizmetler kesinlikle unutulmamalıdır. Bence bu konulara aşmamız lazım."
 
- Hocam sizin kariyerinizde de F.Bahçe ve Beşiktaş var. Şimdi de Gökhan Gönül üzerinde ciddi bir baskı var. Gökhan Gönül için Kadıköy'de nasıl bir ortamla karşılanır?

Bence bu konulara aşmamız lazım. Gökhan Gönül, senelerce F.Bahçe'yi hizmet etti. Gayet başarılı günler geçirdi. O yüzden bir profesyonel tercih yaptı ve Beşiktaş'a transfer oldu. Gökhan Gönül'ün F.Bahçe'ye yaptığı hizmetler kesinlikle unutulmamalıdır. O yüzden F.Bahçe taraftarının onu iyi şekilde karşılayacağını düşünüyorum. Sonuçta senelerde F.Bahçe forması giymiş ve öz veriyle oynamış bir futbolcu. İnşallah protestoyla karşılaşmaz ve Gökhan için güzel bir derbi olur.

"Kadıköy'deki 4-3'lük maçı unutamıyorum. Tarihe geçen bir maç olmuştu. Bu derbide de böyle şeyler olabilir. Çok enteresan bir maç bekliyorum."

- F.Bahçe-Beşiktaş derbisi hakkında düşünceleriniz neler?

Önemli bir derbi… F.Bahçe-Beşiktaş maçları her zaman enteresan sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Şampiyonluğun en büyük iki adayının karşılaşması olacak. Beşiktaş geçen sezonun şampiyonu... Bu sezon da hem ligde hem Avrupa'da hedeflerine adım adım ilerliyor. Oturmuş bir kadroları var. Ama önemli kayıpları da oldu. Gelen oyuncular var.

DEDİĞİ GİBİ KASIMDA TOPARLADI

Yine kaybetmeden istedikleri sonuçları alıyorlar. Karşısında da formda F.Bahçe var. Teknik direktör değişikliği oldu. Advocaat zor bir dönemde geldi. Kendisi de kasıma kadar süre istemişti. Gayet doğal, yeni bir ülkeye geliyorsunuz, oyuncuları ve ligi tanımıyorsunuz. Ama 'Kasımı bekleyin' dedi ve kasımda takımı toparladı. Bugüne kadar baktığımız zaman Advocaat'ın söylemleri hep gerçekçi oldu. Geçen sezon takımın içindeki hoca-oyuncu sürtüşmeleri gözükmüyor. İyi bir hava yakaladılar. Güzel bir karşılaşma olacaktır. İki takımda da skora anında etki edebilecek oyuncular var. Gollü bir karşılaşma bekliyorum. F.Bahçe seyirci önünde oynayacak. Ufak bir avantaj ama sahada sonuç belli oluyor.

"MAÇI 3-3 BİTERELİM" DİYORDUK

- Derbi hatıralarınız var mı?

Kadıköy çok zorlu bir deplasman… Benim ilk aklıma gelen; 2004 senesindeki 4-3'lük maç… İnanılmaz bir maçtı. İlk 20 dakika F.Bahçe çok iyi oynamıştı. 3-4 tane çok net pozisyona girmişlerdi. Özellikle Anelka çok iyiydi. Daha sonra biz attık, onlar attı. İnanılmaz bir maçtı. 20 sene sonra bile konuşulacak bir karşılaşma oldu. Cordoba atıldı, kaleye Pancu geçti. Bizim kafamızdan 'Maçı 3-3 bitirelim' geçiyordu. Daha sonra dördüncü golü bulduk. Tarihe geçen bir maç olmuştu. Bu maçta da böyle şeyler olabilir. Enteresan bir maç bekliyorum.
 
FB'nin stoperleri, BJK'ın orta sahası

"Fener'in stoperleri  (Kjaer-Skrtel) en büyük avantajı. Beşiktaş'ın da orta sahasının yaratıcılığı çok yüksek."
 
- İki takımın artıları ve eksileri nelerdir?

F.Bahçe'nin yükselen çıkışı var. Kjaer ve Skrtel stoperde çok uyumlu oynuyor. İkisi de çok tecrübeli oyuncular… Uzun seneler üst düzey liglerde oynadılar. Agresif ve hava hakimiyeti olan oyuncular. Artı olarak orta sahayı değerlendirebiliriz. Mehmet Topal ve Josef iyi bir ikili… F.Bahçe'nin hücum hattında çok alternatifli bir kadrosu var. Sow'un son haftalardaki performansı çok yüksek. Van Persie iyi bir seviyede… Alper çok iyi oynuyor. Aatif'ın katkısı var. Bunları sayabiliriz. Ama karşılarında da hücum gücü yüksek ve orta sahayı iyi Beşiktaş var. Atiba son haftalarda çok fazla top kaybıyla oynuyor ama her zaman Beşiktaş'ın orta sahasında olması gereken bir oyuncu… Yanında Gökhan İnler ya da Tolgay olabilir. Önlerinde Oğuzhan olabilir. İki takımda da çok kaliteli oyuncular var. Bu maçlarda duran toplar çok önemli. F.Bahçe'nin ufak bir avantajı var. İyi konsantre olan takım, kazanacaktır.

Q7 daha olgun

- Ricardo Quaresma'nın değişimini nasıl yorumluyorsunuz?

Quaresma'yı ilk dönemiyle kıyasladığımızda tabii ki daha olgun bir oyuncu… Saha içerisinde rakibiyle fazla uğraşmıyor. Ufak tefek şeyler olsa da eskiye nazaran çok daha olgun. Bence kendi aile yaşantısının da önemi var. Baba olması bir etken… Bunlar onu daha olgunlaştırdı. Bazı şeyleri kafasında daha rahat değerlendirdiğini düşünüyorum. Bu da onun performansına yansıyor. Çok üst düzey meziyetleri olan bir oyuncu... Derbide onun performansı çok önemli olacaktır. Her an oyunu değiştirebilecek bir kapasitesi var. Büyük maçları da seviyor. Quaresma'nın maçı olabilir.
 
Yeniden hoca olmak istemedim

- 3 Temmuz sürecinin sizi etkilediğini düşünüyor musunuz?

Kesinlikle… Ben yardımcı antrenör olarak göreve başladım. Mustafa hocayla (Denizli) çalıştım. Mustafa hocanın ayrılmasının ardından Sayın Schuster'le birlikte görev aldım. Schuster bıraktıktan sonra görev bana teklif edildi. Ben de kabul ettim. Rüyanızda görseniz inanmayacağını bir olay başımıza geldi. O süreç nedeniyle çok büyük zarar gördüm. Sonuçta halen onun acılarını çekiyoruz. O dönemde tekrar Beşiktaş'a geldiğimde Sayın Yıldırım Demirören, 'Tekrar hoca olarak başlayabilirsin' dedi. Ama takım da o dönem iyi gittiği için kabul etmedim. Çünkü yıpranmıştım. Böyle bir yol seçtik. Daha sonra istenilen sonuçlar olmayınca yönetim değişikliği oldu. Sayın Fikret Orman geldi. Kupadaki Boluspor maçında mağlup olundu ve Carvalhal gönderildi. İlk kez yapılan Play-Off döneminde yine bize görev geldi. Ben kabul etseydim; daha erken kabul ederdim. Carvalhal'ı kulübe zaten ben önerdim. Ben teknik ekibe dahil ettim. Tabii ki yönetimin kararıydı. Biz Beşiktaş camiasının evladıyız. Böyle bir teklif gelince, 'Hayır kabul etmiyorum' diyemezsiniz.  
 
'Gel' derler geliriz!

- Tekrar Beşiktaş'a dönmek ister misiniz?

Şu anda öyle bir düşüncem yok. Beşiktaş'ta uzun seneler oynadım. Takım kaptanlığı yaptım. Değişik görevler aldım. En sonunda da teknik direktör olarak görev yapmıştım. Daha sonra bir malum olayı yaşadık. Yani kimsenin aklından geçmeyen bir şey başımıza geldi. Daha sonra tekrar kısa dönemde olsa görev aldım. Şu an düşüncem futbolun içinde kalmak. Ama ne zaman ihtiyaç olursa, illa teknik direktörlük olması da şart değil. Her zaman seve seve Beşiktaş'ta görev alırız. Orası bizim evimizdir.
 
Kaptanlığın bir önemi yok

- Şu an Beşiktaş'ta bir kaptan problemi var mı, devamlı değişiklikler oluyor?

Eskisiyle kıyasladığımızda bu kadar yabancı sayısı fazla değildi. Yerli oyuncular daha çoktu. Ama zamanla her şey değişiyor. Her takımın yarısında fazlası yabancı… Yerli sayısı çok az. Uzun süreler aynı formayı giyen oyuncu fazla yok. O yüzden bu değişimler oluyor. İlla kaptanlık bandını takıp sahaya çıkmak değildir. Saha içerisinde genç bir oyuncu da liderliğe soyunabilir. Önemli olan saha içinde lider olmak… Beşiktaş'ta da saha içerisinde bunu yapacak oyuncu sayısı çok fazla…
 
Sakatlık döner favori olurlar

- Sakatlıkların Beşiktaş'ı etkilediğini düşünüyor musunuz?

Bu işi doğasında sakatlık var. Çok üst düzey maçlar oynuyorsunuz. Talihsiz sakatlıklar olabiliyor. Son dönemde Beşiktaş'ta önemli oyuncular sakatlandı. Caner ve Talisca önemli oyunculardı. Bu da can sıkıcı oldu. O yüzden onları eksiğini de arıyor. Sonuçta sol tarafta Şenol Hoca'nın bazı denemeleri oldu. Beck'i oraya çekti. Adriano'yu kullanıyor. Talisca da çok etkili bir oyuncuydu. Tam kendini buldu sakatlandı. İkinci yarı onların takıma dönüşüyle, Beşiktaş'ın şampiyonluk şansı daha da yükselecektir.

Lucescu bambaşka

- Lucescu'nun farklı bir yanı var mıydı?

Lucescu'yla 100. yılda şampiyonluk yaşadık. Avrupa'da çok başarı sonuçlar aldık. Bende yeri çok ayrıdır. Yöneticilik başarısı olmasa her yerde başarılı olamazdı. Bizden gittikten sonra Shakhtar'da 12 sezon kaldı. Futbolcuyla ilişkisi çok iyiydi. Hangi futbolcudan nasıl verim alabileceğini çok iyi biliyordu. Sergen'den en iyi verimi almıştır. Taktik anlayışı çok iyiydi. Dünya futbolunu çok iyi biliyordu. Devamlı maç seyrediyordu. İnsanlar olarak da iyi bir insandı.  
 
Denizli'nin yeri ayrı

- Sizden en iz bırakan hoca hangisidir?

Yerli hocalardan Mustafa (Denizli) hocadır. Mustafa hocayla iyi dönemler geçirdim. Bende yeri her zaman ayrıdır. Yabancılarda da Lucescu ve Del Bosque diyebilirim. Hepsinin yeri bende fazladır. Ama bunları ayrı yere koyarım.
 
FB çalkantılı, BJK sakindi

- F.Bahçe ve Beşiktaş camiaları arasındaki farklar nelerdir?

İkisi de çok büyük camialar. O dönem F.Bahçe'de daha çok hareketlilik vardı. Bayağı çalkantılı dönemler oluyordu. Beşiktaş daha sakin bir kulüptü. Gittiğiniz her yerde sevilirdiniz. 'Halk takımı' tabiri verilmişti. Ama dediğim gibi; ikisi de çok büyük camialar… İki camianın da yeri ayrıdır.