Uğur Meleke: "Jesus topu, Ismael golü istiyor"

Uğur Meleke: "Jesus topu, Ismael golü istiyor"

Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Meleke, Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi öncesi iki takım hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ajans Beşiktaş - Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Meleke, Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi öncesi iki takım hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"YOLLAR FARKLI, AMAÇLAR AYNI"

"Futbolda mutlak bir doğru yok, başarıya gitmek için tek bir yol yok. Onlarca farklı yolla neticeye giden onlarca başarılı teknik adam var oyunun içinde. Belki Dünya’nın en fazla öykünülen ve en fazla taklit edilen teknik adamı Guardiola’yı, geçtiğimiz günlerde Ancelotti eleştirmişti mesela. Bin pas oyununun artık çağın gerisinde kaldığını ve direkt oyunla da kazanılabileceğini hatırlatmıştı Carlo Ancelotti. Sanırım bu akşam Vodafone Park’ta oynanacak derbi hakkında da en kısa yoldan söylenebilecek şey şu: Jesus’la Ismael’in yolları çok farklı. Ama amaçları aynı."

"ÇOK KESKİN BİR FUTBOL ANLAYIŞI"

"Jorge Jesus, Fenerbahçe’nin başında çıktığı 14 resmi maçta kolay tarif edilebilir, hatları çok keskin bir futbol anlayışı benimsedi. Jesus 90 dakika boyunca önde baskı istiyor. Sadece beş-altı ön alan oyuncusuyla değil, çoğunlukla bekleriyle, hatta bazen Szalai’nin de katıldığı sekiz kişilik bir kalabalıkla öne çılgın bir baskıya gidiyor sarı-lacivertliler. Topu kazanırlarsa, Alanya’ya karşı olduğu gibi kolay goller buluyorlar. Kazanamazlarsa savunma arkasında rakiplerinin değerlendirebileceği bir boşluk bırakıyorlar. Ki şimdiye kadar bu boşluğu Adana Demirspor ve Rennes’in değerlendirebildiklerini söyleyebiliriz. Jorge Jesus’un 30 yılı aşan başarılarla dolu teknik adamlık kariyerinde istikrarla uyguladığı bir anlayış bu. Savunmayı bu kadar öne çıkarmanın çözümünü, doğru ofsayt çizgisiyle rakiplerini tuzağa düşürerek bulmaya çalışıyorlar. Konyaspor’u ve Kayserispor’u toplam 16 kez ofsayta düşürdüler. Şu ana kadar ligde Fenerbahçe’nin rakipleri ortalama 4,5 kez ofsayta yakalanırken, sarı-lacivertlilerde bu sayı 1."

"ISMAEL DİREKT OYUNU TERCİH ETTİ"

"Fenerbahçe topa %55,6 ile sahip oluyor, Beşiktaş ise yalnızca %47,1 ile. Siyah-beyazlılar bu istatistikte ligde 19 takım içinde 14’üncü basamaktalar. Fenerbahçe her maçta ortalama 10 kez “on pas ve üstü pas serisi” yakalarken, Beşiktaş’ta bu sayı 5. Valerien Ismael, futbolda gole gitmek için illa örerek hücum edilmenin gerekmediğini, direkt oyunun da ana plan olarak benimsenebileceğini düşünüyor. Jesus ise hemen her maçı 90 dakika boyunca domine etmek istiyor."

"İKİNCİ YARIDA VİTES DÜŞÜRÜYOR"

"Fransız Valerien Ismael’in takımının bir başka dikkat çekici özelliği de özellikle iç sahada maçlara çok coşkulu başlayıp, ikinci devrelerde vitesin dikkat çekici biçimde düşmesi. Beşiktaş bu sezon ilk yarılarda rakiplerine 12-3 üstünlük sağlarken, ikinci devrelerde skor 4-7. Özellikle Alanyaspor, Sivasspor ve İstanbulspor maçlarında ikinci yarılardaki oyun çok eleştirildi kamuoyu tarafından. Fenerbahçe’nin iki devrede vitesi aşağı yukarı aynı standartta tuttuğu düşünülürse Ismael’in yine maça coşkulu başlayıp rakibini ilk 45’te alt etmeye çalışacağını tahmin edebiliriz."

2

GOLCÜLERİN DÜELLOSU

"Şu anda Süper Lig’de gol ve asist tablosunda ilk iki sırada Valencia ve Weghorst var. Özellikle Beşiktaş’ın Hollandalı golcüsünün, siyah-beyazlıların oyununda siyahla beyaz kadar fark yaratabildiğinin altını çizmek gerek. Weghorst bu sezon Beşiktaş’ın hem en iyi hücumcusu, hem de en iyi orta saha oyuncusu. Zaten Beşiktaş’ın rakibi olan teknik adamlar Weghorst’un bu özelliğini fark ettikçe Hollandalı forvete ilk baskıyı orta alanda yapmaya başladılar ve etkinliğini bir miktar düşürmeye çalıştılar. Bu maçta da bütün medya Weghorst’la Gustavo eşleşmesine dikkat kesilmiş olsa da esas eşleşmenin Weghorst’la Crespo arasında olacağını düşünüyorum ben."

"BEŞİKTAŞ'IN KALESİNDE ZAAFİYET VAR"

"Beşiktaş’ın bu sezonki en büyük zafiyeti ise iki genç kalecisinin düşük formu. Siyah-beyazlıların kalesine gelen son 6 şutun tamamının gol olması, Ersin ve Emre’nin Eylül ayını tek bir kurtarış dahi yapmadan kapatmaları akıl almaz istatistikler. Bu noktada (uzun zamandır forma giymemiş olsa da) deneyimiyle fark yaratabilecek Mert’in tercih edilmemesi de bence bir başka tartışma konusu." (Sporx)