Yönetim Kurulu raporu açıklandı

Yönetim Kurulu raporu açıklandı

2020 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul toplantısında Ahmet Mesut Urgancılar, yönetim kurulu raporunu okudu.

Beşiktaş'ın 2020 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı, başkan Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyeleri, Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyeleri ve Kongre Üyeleri'nin katılımıyla BJK Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleştiriliyor.

Yönetim Kurulu İdari ve Mali Faaliyet Raporlarını açıklamak üzere kürsüye gelen Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar, şunları söyledi:

“21 Ekim 2019’da 2 milyar 962 milyon borçla devraldığımız kulübümüzü 2020 yılında dolarda yüzde 25, avroda yüzde 37 civarında bekleyen bir sürpriz vardı. Futbol A Takımı maliyetlerimizin yüzde 75’i avro cinsinden keza banka kredimizin Ekim 2019 itibarıyla yaklaşık yüzde 14’ü yine avro cinsinden olduğu dikkate alındığında artan kurların zaten son derece bozuk olan finansmanlarımızın üzerinde yaratmış olduğu tahribat çok nettir.

2020’de pandemi dolayısıyla yaşanmakta olan durum malumunuz. Taraftarsız veya kısmi taraftarlı oynamak zorunda kalınan bir dönem. Kapalı mağazalar, tedarik zincirindeki bozulmalar yüzünden yaşanan üretim sıkıntıları ve diğer tüm etkenlerin yarattığı gelir ve nakit akış sıkıntısı çok açıktır.

Gelirlerimizin düşmesi, kur artışlarının sporcu ücret giderlerine olumsuz yansımaları işimizi yeterince güçleştirmektedir. Bunun dışında ayrıca yayın gelirlerindeki azalma, tahribata bir katkı daha yaptı. Lisanslı ürün satışları da oldukça düşük seviyede gerçekleşti. Pandemi ekonomisinin oluşturduğu bu resmi tersine çevirmek için maksimum çabayı gösterdik.

Tüm bu olumsuzlulara karşı, kulübümüzü sürdürülebilir ve sağlıklı bir yapıya kavuşturmaya yönelik çalışmalar yaptık. Futbol A Takımımızın forma göğüs sponsoru Beko, sırt sponsoru Aksa, kol sponsoru Güriş anlaşmaları, geçmiş dönem anlaşmalarına nazaran tüm olumsuz koşullara rağmen önemli ölçüde iyileştirilmiş tutarlar içeren anlaşmalardır. Bu anlaşmalar iş dünyasının bizlere gösterdiği önemi ortaya koyuyor. Bu vesileyle 2020 yılında bizi destekleyen başta Vodafone ve Beko olmak üzere; adidas, Aksa, Güriş, Aygaz, Acıbadem, Network, Burger King, HDI Sigorta, Bahçeşehir Koleji, Temsa, Naturel Gaz, Erikli, Yurtiçi Kargo, Europcar, Sports ERP, HelpSteps, Idea Jeneratör, Pozitif Kurumsal Çağrı Merkezi’ne teşekkür etmek istiyorum.

2020 yılında idari personel sayısında yüzde 12.5’lik indirime gidilmiş, bunun karşılığı olarak da brüt maaşta yüzde 25 tasarruf sağlanmıştır. Ekim’de başlayan ve çalışanlarımıza borcumuz olmaması durumu devam etmekte olup, futbol takımımız ve tüm çalışanlarımız son yıllarda görülmemiş bir şekilde düzenli olarak aylık ücretlerini almışlardır.

Pandemi döneminde tüm hizmet sözleşmelerinde tasarrufa gidildi. Hemen hemen tüm servis ve satın alma sözleşmeleri yenilendi. Kişisel verilerin korunması kanunu ile ilgili olarak uzman bir hukuk bürosuyla çalışmaya başladık. Amacımız bu alanlardaki yılların ihmallerine son vermekti.

Mazbatayı aldığımız gün, bir bildirim vardı. Akatlar 1903 tesisi, borçların ödenmemesi nedeniyle Beşiktaş Belediyesi tarafından elimizden alınmıştı. Bu tesisin tüm kira borçlarını ödeyerek yeniden başlatılan ihale süreci sonucunda tesisi tekrar camiamızın hizmetine soktuk. Gerede tesislerinden kalan geçmiş dönem tüm borçları ödeyerek kulübümüzü 5 milyon dolarlık tazminat yükünden korumuş olduk. İki kez açılış töreni düzenlenen Fulya AVM’da kiracılara daha iyi hizmet vermek ve yeni kiracılar bulmak için çeşitli girişimlerde bulunarak AVM’mizin iskan ruhsatını aldık.

BJK Nevzat Demir Tesisleri’ndeki iki ve üç numaralı sahalar gerekli normlara göre resmi müsabakaların oynanabileceği standartlara uygun hale getirilerek yenilendi. BJK Fulya Hakkı Yeten Tesisleri için gerekli revizyon ve geliştirme yatırımları yapıldı.

Futbol Akademimizin eğitim müfredatı, liyakat sahibi hocalarımız tarafından yeniden tasarlandı. Sportif başarıyla akademik başarıyı birleştiren yapılan ortaya çıkarılıp Beşiktaş Akademi içindeki her işin odak noktasına bilim yerleştirildi. Bu sayede daha sağlıklı ve profesyonel bir yapıyla faaliyetlerimizin sürdürülmesi başlatıldı.

Beşiktaş değerlerine önem veren hem yeteneğe hem de karaktere yatırım yapan eşit imkanlar sunan eğiticilerini özenle seçen aile şefkatiyle çocuklarımızı gençlerimizi ülke sporuna kazandıran bir özkaynak düzenine sahip olma amacımızı sürdürüyoruz.

2020 yılında Vodafone Park’ta sürekli bakım çalışmaları yapıldı. Kale arkası tribünde ayakta seyirci için gerekli başvurular yapıldı, statik raporlar hazırlandı, resmi süreçler tamamlandı. Süleyman Seba Spor Salonu’nun sporcu, teknik adam ve hakem odaları yenilendi. BJK Akatlar Spor Kompleksi’ndeki tüm onarım işlemleri gözden geçirildi ve tribünlerimiz FIBA ve Euroleague standartlarına uygun hale getirildi. Sporium bünyesinde bulunan ahşağ bina ve basketbol sahası, Sporium’un kullanımdan çıkartılarak kulübümüzün sporcularının kullanımına sunuldu.

Basketbolda bir önceki sezonda 1.6 milyon dolar borç ve transfer yasağı vardı. Basketbol federasyonundan alacaklarımıza borçlarımız karşılığında haciz konmuştu. Göreve geldiğimizde 2.75 milyon dolar olan takım bütçesi teknik kadro da dahil olmak üzere 1.25 milyon dolar seviyelerine düşürüldü. Bütçeyi yüzde 55 oranında düşürürken takımı on üçüncü sıradan sekizinci sıraya taşıdık. Kadın basketbol takımımız da ligi altıncı sırada bitirdi. Kadın ve erkek basketbol takımlarımız mücadele ettikleri Avrupa kupalarında ilk on altı takım arasındaydılar. Can Kaan Turgut, Ege Cem Sun ve Çağdaş Kayabaşı’nı takımımıza kazandırdık. Yarışmacı olmamamıza rağmen yüksek bütçeli takımlar oluşturulmuştu. Öze dönüş projesi kapsamında yetenekli gençlere yöneldik. Kendi kendini tüketen değil, üreten bir model oluşturduk. Basketbolda 2017-18 zararı 26 milyon 500 bin, 2018-19 zararı 15 milyon iken 2019-20 sezonunu 4 milyon zararla kapattık.

Futbol A Takımımızın gol ortalaması göreve geldiğimizde 1.2, yenilen gol ortalaması 1.5 ve maç başı 1.1 puan ortalamasıyla 12. sıradaydı. Biz göreve geldikten sonra gol ortalaması 1.8, yenilen gol ortalaması 0.9 ve 2.3 maç başı puan ortalamasıyla ligi üçüncü sırada bitirdik.

TFF ve UEFA kriterleri gereği kamu borçları, pandeminin daha da bozduğu nakit akışı sonucu bizi en fazla zorlayan konuların başında geldi. Tüm bu zorlukları aştık ancak pandemi koşullarıyla mücadele ederken futbolun kurumları FIFA, UEFA’dan hiçbir destek göremedik.

Ersin, Emre, Erdoğan, Rıdvan, Kartal, Utku, Montero, Hasic, Atakan ve Güven. Amatör oyuncularımızdan Ahmet Gülay, Emirhan Delibaş, Emre Yıldız, Halil Duman, Atamer Bilgin ve Serdar Saatçı ile profesyonel sözleşme imzaladık. A Takımımızda yer bulamayan üç oyuncumuz başka takıma transfer olmuş, dokuz oyuncu amatör sözleşme yapmış, on bir oyuncu kiraya verilmiş ve beş oyuncu A Takımımıza katılmıştır.

Tüm branşlarda Beşiktaş değerlerine önem veren hem karaktere hem yeteneğe yatırım yapan gençlere eşit imkanlar sunan eğitimcilerini özenle seçen bir anlayışla aile şefkati içinde yetiştirdiğimiz gençleri ülke sporuna kazandırmayı amaçlıyoruz. Amatör branşlarda 60 milyon civarında zarar ediyoruz. Kendi yağımızla kavrulup sporcu yetiştirmek ve NBA’ye gönderdiğimiz Alperen Şengün gibi yeni yıldızlar üretmek peşindeyiz.

Kadın futbol takımımızla gurur duyuyoruz. Kadın futbol takımımız bir ilki daha gerçekleştirdi ve 2020 yılında A. Madrid ile ülkedeki ilk uluslararası kadın futbol maçını oynadı.

12 Haziran 2020’de başlayan Bırakmam Seni kampanyası, Ödül Senin kampanyalarıyla Beşiktaş’a katkıda bulunmak isteyenlere kapılarını açtı. Büyük bir heyecan ve heves oluşturdu."