Akhilleus'tan Caner'e... Nedir bu aşil tendonu?

Akhilleus'tan Caner'e... Nedir bu aşil tendonu?

Adını Yunan mitolojisindeki Akhilleus’tan Beşiktaş'ın yıldızı Caner'e aşil tendonu...

Yunan mitolojisine göre Thetis, oğlu Akhilleus (Aşil)’u ölümsüzlük nehri Styx’te yıkarken eline suya değdirmemesi öğütlendiği için onu sol topuğundan tutup ‘büyülü’ suya batırır. Bu nedenle Akhilleus’un yalnızca o bölgeden vurulursa öleceğine inanılır. Akhilleus, Helen’i geri almak için yapılan Truva Savaşı’nda Truvalı prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak öldürülür. Bu nedenle ayak topuğunda yer alan tendona aşil tendonu adı verilir.

Topuk kemiğiyle baldırı bağlayan doku bandı olan aşil tendonu vücuttaki en güçlü tendondur. Genelde de sporcuların yaşayabileceği bir sakatlıktır. En çok da futbolcular da görülür.  Futbolcular, iyi ısınmadıkları zamanda yapılan ani ve aşırı zorlanmalarda bu sakatlığı yaşayabilirler.

Aşil tendonu son olarak Caner Erkin’in sakatlığıyla gündeme geldi. Beşiktaşlı futbolcu 70. dakikada Tolgay Arslan’ın yerine oyuna girdi ve 12 dakika sonra sakatlanarak çıktı. Maçtan sonra hemen ameliyata alınan Caner Erkin, 5-6 ay sonra antrenmanlara başlayabilecek. Beşiktaş ile sahaya çıkması ise 8 aydan fazla sürebilir. Sağlık Kurulu Başkanı Dr.Sarper Çetinkaya, Caner Erkin'in ameliyatının başarılı geçtiğini ve antrenmanlara 5-6 ay sonra başlayabileceğini ifade etti.

Aşil tendon kopması sporcuların çok sık karşılaştığı bir olay. Basketbolun gelmiş geçmiş en iyi isimlerinden Kobe Bryant, Nisan 2013’te bu sakatlığı yaşamış yaklaşık 1 yıl parkelerden uzak kalmıştı. Kobe, gözyaşlarıyla salondan ayrılmıştı.

Üstelik Kobe, bu sakatlığı yaşadığında 35 yaşındaydı. Aşil tendonunun koptuğu Golden State maçı sonrası da Facebook hesabından duygusal açıklamalarda bulunmuş, hem ruh hem de bedensel sağlık durumunu şöyle anlatmıştı: “Şu an saat gecenin 3 buçuğu, ayağım ölmüş gibi ağır geliyor. Başım içtiğim ağrı kesicilerin de etkisiyle sürekli dönüyor ve uyuyamıyorum. Bu yazdıklarım için beni bağışlayın ama eğer gerçek hissettiklerimi size yansıtamadıktan sonra sosyal medyanın ne faydası var? Buraya içimi dökmek iyi geliyor. Çünkü bu sakatlık şimdiye kadar başıma gelmiş en kötü şey. Kahretsin! Bütün çalışmalar ve fedakarlıklar daha önce milyonlarca kere attığım bir adım yüzünden pencereden uçup gitti. Yaşadığım hayal kırıklığı dayanılabilir gibi değil. Çok öfkeliyim. Bu neden oldu? Çok anlamsız. Şimdi bununla yüzleşmek zorundayım. Buradan geri dönüşüm nasıl olacak? Aynı Kobe olabilecek miyim ya da 35 yaşında eskisinden daha mı iyi olacağım? Bunu nasıl başarabilirim?”

NBA’de Kobe Bryant’ın yanı sıra Dominique Wilkins, Isiah Thomas, Chauncey Billups, Mehmet Okur gibi oyuncular da daha önce bu sakatlığı yaşadı ve uzun süre parkelerden uzak kaldı. O dönem Utah’ta oynayan Mehmet Okur’un sakatlığı 6 ay sonra geçti.

Futbolda da David Beckham, Javier Zanetti gibi isimlerde aşil tendonu kopması geç yaşlarda meydana geldi ve futbolcular yine eskisi gibi sahalara döndü. 28 yaşındaki Caner Erkin de aşil tendonu ameliyatı sonrasında eskisinden daha güçlü sahalara döneceğini ifade etti. (Al Jazeera Türk)

Etiketler :