Başkanlar hesap verecek, yıllardır beklenen kanun geliyor

Başkanlar hesap verecek, yıllardır beklenen kanun geliyor

Türkiye'de Süper Lig ve diğer liglerden pek çok kulüp ekonomik anlamda zorluklar yaşarken, kulüp başkanı ve yöneticilere bütçeleri aşan borçlarda şahsi sorumluluk getiren düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geliyor.

Ajans Beşiktaş - Türkiye'de yıllardır beklenen kanun tasarısı önümüzdeki ay Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) geliyor. Spor kulubü başkan ve yöneticilerine bütçeleri aşan borçlarda şahsi sorumluluk getiren düzenleme nihayet yasallaşma yoluna giriyor. Ekim'de mecliste olması beklenen tasarı yasallaşırsa, genel kurullar tarafından onaylanmış bütçeleri aşarak kulüpleri borçlandıran başkan ve yönetim kurulu üyeleri, şahsen sorumlu tutulacak. Bu sayede oluşan borçu başkan ve yöneticilerden tahsil edilecek. Bu kanunla kulüplerin kaynaklarının israfının önüne geçilmek hedeflenirken, ayakların da yorgana göre uzatılması sağlanacak.

Kulüpler borç batağında

Dört büyükler başta olmak üzere kulüplerin yüzde 90'ı borç batağında. Kulüpler, borç yapılandırma anlaşmalarıyla nefes almaya çalışırken, bir çok kez de vergi borçları devlet tarafından affediliyor. Halihazırda da Türkiye Bankalar Birliği ile kulüpler yeni borç yapılandırma anlaşması görüşmeleri gerçekleştiriyor. Sadece dört büyüklerin borç miktarı 12 milyar lirayı aşmış durumda.

Kulüpleri borçlandırıp batak noktaya getiren yöneticiler ise hiçbir sorumluluk yüklenmeden, bırakıp gidiyor. Şirketleşmiş kulüplerdeyse ibra edilmeseler dahi, mahkeme süreçleri çok uzun sürdüğü için etkili bir sonuç ortaya çıkmıyor.

Sancaklı peşini bırakmıyor

Kulüp başkan ve yöneticilerine borçta sorumluluk getiren kanun taslağı için eski futbolcu ve Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Saffet Sancaklık da yoğun bir çaba harcadı. Sancaklı, daha önce verdiği röportajlarda kulüplerin yönetim ve sorumsuzluktan ötürü büyük zararlara uğratıldığını vurguluyarak, yasal değişikliğin şart olduğunu dile getirmişti.

Çalıştayda da karar verilmişti

Yöneticilere borçlandırmadan ötürü şahsi sorumluluk getirmeyi öngören yasal düzenleme yaklaşık 15 yıldır gündemde olsa da her seferinde TBBM kapısından döndü. Son olarak geçen Ocak ayında Ankara'da yapılan Spor Federasyonları ve Kulüpler Çalıştayı'nda söz konusu değişikliğin yapılması üzerinde tavsiye kararı oluşturulmuş ve hatta derhal kanun taslağının oluşturulup meclise getirilmesi üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Ancak pandemi sürecinin başlamasıyla süreç yine akamate uğramıştı. Bakalım, kanun tasarısı bu kez TBMM gündemine getirelibilecek mi? (Ajansspor - Erdal Cömert)

Etiketler :