Basketbol Süper Ligi'nde kulüpler 10 yabancı ile sözleşme imzalayabilecek

Basketbol Süper Ligi'nde kulüpler 10 yabancı ile sözleşme imzalayabilecek

Daha önce yabancı sayısının 6'dan 5'e düştüğünü açıklayan Türkiye Basketbol Federasyonu, Basketbol Süper Ligi takımlarının 10 yabancı oyuncuyla sözleşme imzalayabileceğini duyurdu.

Ajans Beşiktaş - Daha önce yabancı sayısının 6'dan 5'e düştüğünü açıklayan Türkiye Basketbol Federasyonu, Basketbol Süper Ligi takımlarının 10 yabancı oyuncuyla sözleşme imzalayabileceğini duyurdu.

Buna göre kulüpler, sözleşme imzaladığı 10 basketbolcudan yalnızca 5'ine takım kadrosunda yer verebilecek.

TBF'nin açıklaması şöyle:

"26 Haziran 2018 tarihinde yapılan TBF Yönetim Kurulu toplantısında gündemde yer alan konular görüşülmüş, basketbol kamuoyu ve ilgili tarafları ilgilendiren aşağıdaki konular karara bağlanmıştır.

Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu 26 Haziran 2018 tarihinde yapmış olduğu toplantısında gündeminde yer alan konuları karara bağlamış ve basketbol kamuoyu tarafından bilinmesi gerekenlerin ilanen duyurulmasını uygun bulmuştur.

1. Sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesi ile kulüplere transfer yasağı getirilmesi istemi ile başvuruda bulunan sporcuların dosyaları incelenmesi sonucunda gereken şartların yerine gelmediği tespitiyle talepler reddedilmiştir.

2. 2018-2019 sezonunda çeşitli Avrupa Kupalarında ülkemizi temsil edecek kulüpler belirlenmiş ve gereken bildirimler yapılmıştır.

Buna göre temsil hakkı;

ERKEKLER
Turkish Airlines Euroleague: Fenerbahçe, Anadolu Efes, Darüşşafaka
Basketball Champions League: Beşiktaş, Banvit, Eskişehir Basket, Sakarya BŞB
7DAYS EuroCup :Tofaş, Galatasaray, Türk Telekom
FIBA Europe Cup: Karşıyaka, İstanbul BŞB

KADINLAR
EuroLeague Kadınlar: Fenerbahçe, Hatay BŞB, Çukurova Basketbol
EuroCup: Botaş, Beşiktaş, Mersin BŞB, Galatasaray, OGM Ormanspor şeklinde oluşmuştur.

3. Liglerde yer alan kulüp temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantılarda görüşülen konular değerlendirilmiş ve aşağıdaki konular karara bağlanmıştır.

a.Erkekler Basketbol Süper Liginde yer alan takımlar aynı anda on yabancı uyruklu basketbolcu ile sözleşme imzalayabilecekler ve bu basketbolculardan en fazla beş tanesine takım kadrolarında yer verebileceklerdir. Takımlar sakatlık veya başka nedenlerden dolayı ihtiyaç duymaları halinde mevcut yabancı uyruklu basketbolcularının sözleşmesini feshetmek kaydıyla iki yabancı uyruklu basketbolcusunu değiştirebileceklerdir.

b.Kadınlar Basketbol Süper Liginde yer alan yabancı uyruklu basketbolcuların ülke vatandaşlıklarına ilişkin koşulları FIBA’da belirtilen koşullarla aynı şekilde tarif edilmiştir.

c.BSL ve TBL takımlarında yer verilecek genç oyuncular için kulüplerin teşvik edilmesine esas koşullar belirlenmiştir.

d.İkinci lisans hakkından yararlanacak sporcular için üst yaş sınırı 21 den 22’ye çıkarılmıştır.

4. 2018-2019 sezonu için geçerli olacak transfer takvimi ve Federasyon katılım, tescil ve talimatlarda öngörülen diğer bedeller belirlenmiştir. Transfer takvimi ve bedeller Federasyon internet sitesinden ilan edilmiştir.

5. Geçtiğimiz sezon sonunda aktif hakem kariyerini noktalayan Mersin ili eski A Klasmanı Hakemlerinden Dr. İsmail AYDIN’ın Merkez Hakem Kurulu üyeliğine atanmıştır.

6. Basketbol Gençler Liginde mücadele edecek BSL kulüplerinin genç takımlarına ilave olarak Gelişim Koleji (İzmir), Tarsus Amerikan Koleji (Mersin), TED Ankara Koleji (Ankara) ve Selçuklu Belediyesi (Konya) takımlarının alınmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."