Basketbolda, Türkiye Kupası’nın oynanacağı şehirler belli oldu

Basketbolda, Türkiye Kupası’nın oynanacağı şehirler belli oldu

TBF CEO'su Ömer Onan, basketbol gündemini değerlendirdi, çok önemli açıklamalar yaptı.

Ajans Beşiktaş - TBF binasında bir grup gazeteci ile bir araya gelen ve Basket Dergisi'nin de yer aldığı toplantıda Onan, soruları yanıtladı.

Onan'ın açıklamaları şöyle:

-Türkiye Kupası İstanbul'da mı?

Evet, Türkiye Kupası erkeklerde İstanbul'da, kadınlarda Mardin'de. Antep'te Cumhurbaşkanlığı yaptık. Daha çok basketbolu götürüp geliştirebileceğimiz yerleri seçiyoruz, sağ olsunlar Mardin de çok heyecanlı. Hem vali hem emniyet müdürü. Zaten kadın basketbolunu biraz daha sosyal projelerle destekleyip ön plana çıkarmak istiyoruz. Bence Mardin bu anlamda da çok güzel bir şehir.

Erkekler de İstanbul'da Sinan Erdem'de oynanacak. Önümüz de bir All-Star var, onun için de hazırlıklarımız var. Türkiye Kupaları bizim için önemli, sponsor bulma konusunda da girişimlerimiz var, kadın ve erkeğin pazarlamasını birlikte yapıyoruz. Öyle olursa kulüplerin üzerinden yük almış olacağız. Geçen sene erkeklerde çok ciddi bir para dağıttık. Kulüplere bu arada külfet olarak gelmemesi için federasyon olarak üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Sağ olsun sponsorlar da geçen sene destek verdi. Hatta istiyoruz ki Türkiye Kupaları'nın pazarlamasını 3 senelik yapalım. Onların iletişimi ayrı olsun. Çünkü erkek ve kadınlara baktığımızda 8 tane üst düzey takım geliyor ve eleme usulü olduğu için kıran kırana maçlar oynanıyor. Ben bu senenin de çok iyi geçeceğine inanıyorum.

Erkeklerde İstanbul'u seçmemizin nedeni, seyirci sayısı. Bir derbi maçında 10 bin 15 bin seyirci oluyor, Anadolu şehirlerinde o büyüklükte çok fazla salon yok. Bu işin bir de maddi tarafı var. Geçen sene federasyon tarihinde bir rekordu, 800 bin TL dağıttık kulüplerimize. Erkekler finalinde belki 16 bin kişi olacakken, onu 5 bin kişilik bir yerde yapmak zorunda kalmış oluruz.

-Kupada Galatasaray, Anadolu Efes, Fenerbahçe birbirlerini ilk turlardan eleyebilir.

Göreceğiz, Sakarya, Eskişehir bu sene geldi lige ama 5 bin kişiye oynayıp salonu dolduruyor. Tofaş'ın salonu keza full. Kimler kalır finale bilemiyoruz, belli olmaz. Maçlara çok ciddi bir seyirci akışı olabilir. Ben oyuncuyken Karşıyaka finale kalmıştı, Ankara'da olmasına rağmen insanlar İzmir'den akın etmişti.

-Basketbolun yayılması konusunda bir plan var mı? Elâzığ’da Yozgat'ta derbileri oynatmak gibi?

Burada bu iş kolay olmaz ama Avrupa'da da kolay olmaz. Çünkü NBA'de naklen yayın ihalesini 9 senelik 26 milyar dolara satıyor. Kulübe de sen Londra'da oynayacaksın diyor, kimse de bir şey diyemiyor doğal olarak. Biz şu anda böyle bir şey yapamayız, çünkü ev sahibi takımın bir avantajı var, kombinesi var.

-Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde geçtiğimiz yıllara kıyasla çok daha ciddi bir rekabet ortamı söz konusu. Sizce bu ortamın oluşmasını sağlayan sebepler nelerdir?

En önemli sebeplerden biri gelirlerin artması. Daha dengeli takımlar kuruluyor. Bu işin iki tarafı var, ne kadar rekabet olursa o kadar sponsor geliyor, ne kadar çekişme olursa o kadar naklen yayın ihalelerinde başarılı oluyorsunuz. Bu sezon Tofaş çok iyi bir kadro kurdu ve öne fırladı. Yeni çıkmalarına rağmen Sakarya ve Eskişehir çok başarılı, düzgün takımlar kurdular ve iyi yönetiliyorlar. Bunların sürdürülmesi çok önemli. Ne kadar çok rekabet olursa o kadar avantaj.

Etiketler :