Beşiktaş bu sezon hangi hataları yaptı?

Beşiktaş bu sezon hangi hataları yaptı?

Beşiktaş, Galatasaray karşısında aldığı mağlubiyet sonrasında şampiyonluk şansını zora soktu. Peki siyah beyazlıların sezon başından bu yana yaptığı hatalar nelerdi? İşte bu konuyu Hürriyet Gazetesi yazarlarından Kenan Başaran 10 maddeyle masaya yatırdı.

Ajans Beşiktaş - İki sezondur Süper Lig'i şampiyon tamamlayan Beşiktaş, bu sezon ligin bitimine 3 hafta kala puan cetvelinde 4. sıraya geriledi. Siyah-Beyazlılar Ziraat Türkiye Kupası'nda da Fenerbahçe ile oynanacak maça yaşanan olaylardan dolayı çıkmama kararı aldı. Peki Beşiktaş'ı bu sezon bu kadar geriye iten sebepler neydi? Hürriyet'ten Kenan Başaran, siyah beyazlıların hatalarını 10 maddede ele aldı:

1- Güneş’in sözleşme uzatılma süreci yanlıştı. İki şampiyonluk yaşanmış hocayla devam kararı borsaya son dakika gönderilen “Opsiyon kullanılmıştır” açıklamasıyla olmaz.

2- Yine hazırlık döneminde Çin’e yapılan seyahat de de yönetimle Güneş ters düştü. Bu iki olay ilişkileri limonileştirdi. Güneş’e sadece 4 maçlığına yapılan milli takım teklifi de bir konsantrasyon bozukluğu yarattı.

3- ‘Come to Beşiktaş’ sloganıyla gelen futbolcuların hiçbirinden yüksek verim alınmadı. Pepe’nin bile özellikle ligde savunmada bariz bir fark yarattığını düşünmüyorum. Negredo, golcü değil asistçi çıktı ve kayıtlara ‘iyi niyetli futbolcu’ olarak geçti.

4- Cenk Tosun’un satışı ticari açıdan müthiş ama yeri dolduralmadığı için hatalı görünüyor bugün. Love, o günkü koşullara göre en doğru tercihti fakat Beşiktaş’ın Alanya olmadığını unuttuk! Lens için söyleyecek sözüm kalmadı lakin Güneş’in Aras, Orkan ve iyileşen Töre’den esirgediği zamanı ona sınırsız vermesini de anlayamadım. Vida’nın uyumu hâlâ tamamlanamadı. Gariptir sezon başında “Olmadı” denilerek neredeyse gönderilecek olan Medel, sezonun en iyisi oldu.

5- Şampiyonlar Ligi dönüşlerinde ve cuma günü oynanan maçlarda çok puan kaybedildi.

6- Vodafone Park’taki atmosfer takımın bir çok ayıbını örttü ama deplasmanlar açığa çıkardı. Bir çok deplasmanda kötü oldunduğu için değil, işe yaramadığı görülen oyun planında ısrar edildiği için kaybedildi. Misal Sivas ve Başakşehir maçları...

7- Eşdeğer oyuncu fazlalığı Beşiktaş için sıkıntı oldu. İleri uçta Negredo-Love kararsızlığı yaşandı ama en büyük problem savunma önüydü. Oğuzhan, bu sezon resmen döküldü. Bu bölgede istikrarlı bir ikili oluşmadı. Atiba-Tolgay-Medel-Oğuzhan arasında sürekli değişti ikililer. Dediğim gibi bir tek Medel hakkını verdi.

8- Güneş, bu tespite hep kızdı ancak ayrılan Tamer Tuna’nın yerinin doldurulamadığı da bugün aşikâr.

9- Tüm bunlara rağmen Beşiktaş, Galatasaray’ı yense şampiyon olma veya en azından ikinciliği garantileme noktasına geldi. Ama Türkiye Kupası, hem bu hedefi yok etti hem de Güneş’i futbol küstürecek noktaya getirdi.

10- Güneş’in ligde çok kritik haftalara girilmişken kupaya bu kadar asılmasını anlamak mümkün değil. En azından rövanşa yedek ağırlıklı bir kadroyla çıkması bekleniyordu. Daha önce de iddia ettiğim gibi bu derbi F.Bahçe-Beşiktaş’tan ziyade ‘Aykut Kocaman-Şenol Güneş’ derbisiydi. Bu ‘kişisel derbi’de kaybeden Beşiktaş oldu. Elbet her sezon şampiyon olmak mümkün değil. Sorun Beşiktaş’ın yine şampiyon olabileceği bir sezonu (mucize olmazsa) harcaması. Kaçan balık 700 milyon lira! 2 milyar lira borcu olan bir kulüp için bunun demek olduğunu bilemezsiniz. Geçen sezonun çok gerisinde olduğu halde rakiplerin de çok puan kaybetmesiyle Beşiktaş yarışta 31. Haftaya kadar kaldı. Oysa kendi çıtasına göre aslında yarıştan ilk devre kopmuştu. “Beşiktaş bu ligin üstünde” söyleminin cazibesine de aşırı kapıldığı için ligde bonkörce puan kaybetti. Fakat bu sezonun heba olmasının en büyük nedeni sezon başından bu yana Aykut Kocaman’ın psikolojik harbine Şenol Güneş’in karşı koyamamasıdır. Fenerbahçe ile oynanan (veya oynanamayan) kupa yarı finalini Güneş, duygularına yenilerek yanlış planladı. (Hürriyet/Kenan Başaran)

Etiketler :